منو

بازهم دورترین جرم عالم

: بازهم دورترين جرم عالم :

بازهم دورترين جرم عالم

در فاصله كمتر از دو هفته ركورد دورترين جرم رصد شده كيهان دوبار شكسته شد هنوز دوهفته از زماني كه اخترشناسان خبر كشف دورترين اجرام رصد شده عالم با انتقال به سرخي در حدود 7 و با كمك تلسكوپ فضايي هابل و تلسكوپهاي كك ، را اعلام كردند نمي گذرد كه اين بار گروهي ديگر از اخترشناسان موفق شدند با كمك يكي تلسكوپهاي VLT در مجموعه رصدخانه هاي جنوبي اروپا بار ديگر اين ركورد را شكسته و جرم دورتري را به دام بياندازند.

رازر پلو (Roser Pello) و تيم همكارانش يك كهكشان دوردست را با انتقال به سرخي معادل 10 رصد و ثبت كردند. چنين انتقال به سرخي معادل آن است كه نور اين جرم رصد شده، زماني سفر خود را به سوي زمين آغاز كرده است كه جهان تنها 460 ميليون سال را از زمان مهبانگ پشت سر گذاشته و سن عالم در آن هنگام تنها 5/3 درصد سن فعلي عالم بوده است. بنابراين اين جرم به دوره اي تعلق دارد كه عصر تاريكي كيهاني به تازگي به پايان رسيده و نور ستاره ها و كهكشانها توانسته اند سفر خود را در ميان فضا زمان اغاز كنند.

براي رصد اين جرم دوردست نيز همانند نمونه قبلي از يك ساختار طبيعي استفاده شده است . خوشه كهكشاني ابل 1835 در صورت فلكي سنبله كه در بين راه اين كهشان دوردست و زمين قرار دارد همانند يك عدسي كيهاني باعث تقويت نور اين كهكشان شده است. اگر اين خوشه كهكشاني در مسير زمين و كهكشان نويافته قرار نداشت براي رصد آن با رصدخانه اي همانند VLT نيازمند قطر دهانه اي معادل 40 تا 80 متر مي بوديم.
رصد چنين اجرام دوردستي تنها به دليل دوري و فاصله آنها مشكل نيست بلكه به دليل تغيير انرژي كه در طول موج آن صورت مي گيرد داراي انرژي كمتري بوده و لذا رصد آن نسبت به اجرام هم فاصله اي كه بنابر فرض انتقال به سرخ در مورد آنها رخ ندهد بسيار مشكل تر خواهد بود .

بررسي اجرام با انتقال به سرخ بالا كه در واقع سفيراني از آغاز خلقت به شمار مي روند براي بررسي ساختار ابتدايي كيهان بسيار مهم به مشار مي رود.

منبع :www.nojum.ir