منو

کشف شبنم های فلزی در یک سیاره خشن

: كشف شبنم هاي فلزي در يك سياره خشن :

كشف شبنم هاي فلزي در يك سياره خشن

شبنم هميشه همان قطره هاي آب نيست كه دم صبح روي برگ گلها مي نشيند. گاهي يك قطره فلز ذوب شده هم شبنم حساب مي شود؛ البته اگر شما در سياره زهره زندگي كنيد. شبنم هاي تشكيل شده در سياره زهره از جنس فلزات سنگين است.

تحقيقات جديد نشان مي دهد ارتفاعات سياره زهره با شبنمي از جنس فلزات سنگين پوشيده شده است.
دماي سطح سياره زهره در حالت طبيعي به اندازه اي است كه فلز سرب در آن ذوب مي شود.
اين فلزات مذاب تبخير مي شوند و در ارتفاعات سياره كه دما كمتر است به صورت شبنم روي كوهها مي نشينند. دانشمندان عقيده دارند براق بودن سطح زهره هم دقيقا به دليل وجود شبنم همين فلزات سنگين است.
سياره زهره صبح زود و غروبها مثل نقطه درخشاني در آسمان ديده مي شود و در بسياري از فرهنگها از آن به عنوان الهه زيبايي ياد مي شود؛ اما در واقع اين سياره به علت فاصله كم با خورشيد داراي محيطي بسيار خشن و غيرقابل سكونت است كه قطعا به زيبايي الهه زيبايي نيست.

سياره زهره با ابعادي شبيه كره زمين ، پس از سياره عطارد نزديكترين سياره به خورشيد است و دماي سطح آن به طور ميانگين حدود 467 درجه سانتي گراد تخمين زده مي شود. (الكي نيست كه فلز آنجا ذوب مي شود.) جو زهره بسيار فشرده و ضخيم و بيشتر از دي اكسيد كربن تشكيل شده است كه حبس شدن پرتوهاي خورشيد در آن ، باعث بالارفتن دماي اين سياره مي شود.

ضخامت زياد جو اين سياره باعث شده است فشار جو در سطح سياره زهره 90 برابر بيشتر از فشار جو در سطح زمين باشد. با توجه به جو غليظ و ابرهاي كدر اين سياره تنها راه بررسي سطح زهره استفاده از امواج رادار است.
تا به حال چند كاوشگر بدون سرنشين براي مطالعه سطح سياره با امواج رادار به فضا پرتاب شده اند كه مهمترين آنها كاوشگر ماژلان بود. ماژلان از سال 1990 تا 1994 ميلادي در مدار سياره زهره قرار داشت.
دانشمندان با استفاده از تصاويري كه ماژلان از سطح زهره تهيه كرد براي اولين بار موفق شدند جزييات سطح اين سياره را ببينند. تصاوير نشان مي داد سطح زهره از دهانه هاي آتشفشان و شكلهايي كه با سردشدن مواد مذاب تشكيل مي شد، پوشيده شده است.

علاوه بر اين ستاره شناسان متوجه شدند بعضي ارتفاعات زهره داراي درخشندگي بيشتري است و سطح براق آنها امواج رادار را بخوبي منعكس مي كند.

از آن زمان تحقيقات زيادي براي كشف دليل درخشندگي اين مناطق انجام شد. محاسبات دقيق دانشمندان نشان داد درخشندگي سطح زهره احتمالا به دليل وجود لايه نازكي از فلز سرب در اين مناطق است.
نظريه حاضر در اين زمينه اين است كه فلزاتي از قبيل سرب به علت دماي بالاي مناطق كم ارتفاع اين سياره ذوب مي شوند و بخار اين فلزات وارد جو سياره مي شود.

اين بخارها در ارتفاعاتي كه دما كمتر است دوباره فشرده شده و لايه نازكي از آن روي زمين را مي پوشاند. اين لايه در نهايت باعث برق زدن سطح سياره زهره مي شود.