منو

آتش بازی کیهانی

: آتش بازي كيهاني :

آتش بازي كيهاني

مراحل ناپديد شدن يك انفجار ابر نواختري منظره اي تماشايي در آسمان ايجاد كرده است هفده سال پيش اخترشناسان توانستند يكي از بزرگترين انفجارهاي ستاره اي را كه پس از دوران كپلر در 400 سال پيش تا كنون اتفاق افتاده است ثبت كنند. اين انفجار ابرنواختري عظيم SN 1987A نام گرفت. اگرچه امروزه اين كانون انفجار ميليونها برابر نسبت به زمان انفجار در 17 سال پيش كم فروغ تر شده است اما يك اتش بازي جديد و تماشايي در اطراف اين ابرنواختر به تازگي شكل گرفته است.

اين تصوير 7 آذر و با كمك دوربين پيشرفته نقشه برداري تلسكوپ فضايي هابل برداشته شده است. در اين تصوير نقاط درخشان بسياري در اطراف حلقه گازي اطراف ابرنواختر به چشم مي خورد كه ظاهري همچون مرواريدهاي نشانده شده بر يك گلوبند كيهاني را شكل داده است.

اين مرواريدهاي كيهاني بر اثر برخورد موج ضربه حاصل از انفجار با محيط گازي اطراف ستاره به وجود آمده است اين امواج با سرعتي بيش از سرعت صوت با اين نواحي برخورد كرده و موجب افزايش دما و درخشيدن آنها شده است. دانشمندان از سال 1996 كه اولين نقطه درخشان را در اين ناحيه پيدا كردند تا كنون همواره ان را زير نظر داشتند اما اكنون تعداد اين نقاط درخشان به چندين مورد افزايش يافته است. اين منظره زيبا كه نشان از نقاطي با حرارت چندين ميليون درجه سانتيگراد دارد از روي زمين قابل تفكيك نيست و تنها تلسكوپ فضايي هابل بود كه توانايي ثبت ان را داشت.

دانشمندان معتقدند حلقه اي از گاز كه در حال حاضر با قطري معادل 1 سال نوري باعث به وجود آمدن اين مرواريدهاي كيهاني شده است در واقع 20000 سال پيش از انفجار از لايه هاي خارجي ستاره جدا شده بودند. بررسي اتفاقاتي كه براي ستارگان در حال مرگ با جرم بالا كه سرنوشتي مشابه دارند باعث خواهد شد تا اطلاعات ما نسبت به سير تكامل و تحول ستاره ها افزايش پيدا كند.

منبع خبر: SPACEFLIGHT NOW

منبع :www.nojum.ir