منو

معمای سیاهچاله ها حل شد

: معماي سياهچاله ها 'حل' شد :

معماي سياهچاله ها 'حل' شد

دكتر ديويد وايتهاس

يكي از مشهورترين نظريه هاي فضايي عصر حاضر داير بر اين كه هيچ چيزي قادر به فرار از سياهچاله ها نيست توسط خالق اين نظريه نقض شده است.

استفان هاكينگ، فيزيكدان مشهور و استاد دانشگاه كمبريج مي گويد نظريه مشهور او درباره سياهچاله ها تاكنون اشتباه بوده است.

وي در كنفرانسي با موضوع جاذبه در دابلين گفت كه او در نظريه اش، داير بر اين كه هرچه كه به درون سياهچاله ها (black holes) سقوط كند نابود مي شود، تجديد نظر كرده است.

او اكنون به اين نتيجه رسيده است كه سياهچاله ها ممكن است به "اطلاعات" اجازه فرار دهند. تحقيقات تازه او حتي ممكن است به حل "پارادوكس اطلاعات سياهچاله" كه يكي از معماهاي مهم فيزيك نوين است كمك كند.

او در هفدهمين "كنفرانس بين المللي نسبيت عام و جاذبه" در سالني آكنده از مخاطبان نظريه تازه خود را در مقاله اي تحت عنوان "پارادوكس اطلاعات براي سياهچاله ها" ارائه كرد.

او كه از مدت ها قبل فلج شده است از طريق دستگاه سخن ساز رايانه اي تكلم مي كرد.

به اين ترتيب او نظريه سال 1975 خود را كه حيرت انگيزترين پيشرفت علمي در زمينه مطالعه سياهچاله ها تلقي مي شود اصلاح كرده است.

افق رويداد

سياهچاله شيئي فضايي است كه اگر چيزي وارد آن شود امكان فرار از آن نخواهد داشت. مرز سياهچاله "افق رويداد" خوانده مي شود. سياهچاله گاه در اثر فروپاشي ستارگان عظيم به درون خود شكل مي گيرد و گفته مي شود حتي نور قادر به فرار از آن نيست.

اما اكنون آقاي هاكينگ به اين باور رسيده است كه سفر به سياهچاله ممكن است چنانكه تاكنون تصور مي شد سفري يك طرفه نباشد.

گري گيبونز، فيزيكدان و استاد دانشگاه كمبريج گفت كه براساس تعريف تازه هاكينگ، افق رويداد سياهچاله ها از مرز مشخصي كه كليه محتويات دروني سياهچاله را از جهان بيرون مجزا كند برخوردار نيست.

آقاي گيبونز گفت: "تصور مي شد كه زماني كه چيزي به داخل سياهچاله سقوط كرد براي هميشه گم و ناپديد شده است و تنها اطلاعاتي كه درباره سياهچاله باقي مي ماند، جرم و سرعت چرخش آن است."

اما اين فرض با قوانين فيزيك كوانتوم كه رفتار جهان را در كوچكترين ابعاد (اجزاي اتم) توضيح مي دهد متغاير است. اين قوانين حكم مي كند كه اطلاعات نمي تواند براي هميشه از دست برود و نابود شود.

اين كه اطلاعات از دست مي رود يا نه، داراي پيامدهاي مهم عملي و فلسفي است.

پروفسور گيبونز گفت: "خيلي ها مي خواستند باور كنند كه اطلاعات مي تواند از سياهچاله فرار كند، اما نمي دانستند فرار آن چگونه ممكن است."

30 سال انتظار

استفان هاكينگ براي ساليان دراز استدلال مي كرد كه ميدان جاذبه شديد سياهچاله ها قوانين كوانتوم را به نوعي وارونه مي سازد.

او اكنون اين انديشه را كنار گذاشته است.

تعريف تازه پروفسور هاكينگ حاكيست كه سياهچاله ها هرگز به طور كامل چيزهايي را كه به داخل آنها مي افتند نابود نمي كنند و اين اجرام تا مدت هاي طويل به ساطع كردن تشعشعات به جهان بيرون ادامه مي دهند و در نهايت سر مي گشايند و اطلاعات درون آنها آشكار مي شود.

او گفت: "من براي 30 سال به اين مساله فكر كرده ام ولي حالا جواب آن را دارم."

جزئيات مطالعه تازه هاكينگ ماه آينده منتشر خواهد شد.

منبع :www.bbc.co.uk