منو

مروری بر حضور ایرانیان در المپیادهای جهانی فیزیک

سی و هشتمین المپیاد جهانی فیزیک امروز در حالی در ایران به کار خود پایان داد که کشور میزبان با یک پله صعود نسبت به سال گذشته به مقام هفتم جهان دست یافت و پرچم مسابقات 2008 را به ویتنامی‌ها واگذار کرد.

سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) با توجه به جایگاه علمی این مسابقات جهانی در گزارشی اجمالی به بررسی تاریخچه حضور 18 سال ایرانیان در عرصه المپیاد بین‌المللی فیزیک پرداخته است، مسابقاتی که در مجموع 27 مدال طلا، 28 مدال نقره، 14 مدال برنز و 10 دیپلم افتخار به همراه داشته است.

اولین حضور ایرانیان در المپیاد جهانی فیزیک به سال 1368 و بیستمین دوره المپیاد جهانی فیزیک در لهستان باز می‌گردد، مسابقاتی که دانش‌آموزانی کشورمان با کسب دو مدال برنز و یک دیپلم افتخار پشت سر نهادند و آن را سرآغاز حضوری برای موفقیتهای آتی خود قرار دادند به نحوی که در سال 1369 با وجود آنکه تنها تجریه یک بار حضور در رقابت جهانی فیزیک را داشتند، موفق به کسب مقام چهاردهم، بیست و یکمین دوره المپیاد جهانی فیزیک شدند.

به گزارش خبرنگار «علمی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، روند صعودی حضور جمهوری اسلامی ایران در بیست و دومین مرحله المپیاد جهانی فیزیک - کوبا، در سال 1370 ادامه یافت و نوجوانان کشورمان توانستند در میان 35 کشور شرکت کننده و با کسب سه مدال برنز و یک دیپلم افتخار و دو پله ارتقا، مقام دوازدهم را کسب کند، هر چند که این روند در المپیاد فیزیک در فنلاند افول کرد و تیم ایران در این دوره از مسابقات بدون مدال و تنها با کسب دو دیپلم افتخار به مقام بیست و یکمی جهان دست یافت.

علیرغم آنکه محققان و دولتمردان علمی جهان بر عدم تاثیرگذاری سیاست بر علم تاکید دارند اما متاسفانه در سال 1372و المپیاد بیست و چهارم در آمریکا، سیاست بر علم سایه افکند، تیم جمهوری اسلامی ایران علیرغم توانمندیهای علمی اعضایش به دلیل عدم صدور ویزا از سوی دولتمردان آمریکا موفق به حضور در این دوره از مسابقات نشدند.

بر اساس این گزارش، با برگزاری بیست و پنجمین مرحله المپیاد جهانی فیزیک - چین (1373)، ایران با جهشی چشمگیر نسبت به سالهای قبل، از میان 27 کشور شرکت کننده با کسب دو مدال برنز و سه دیپلم افتخار به مقام پنجم جهان دست یافت و روند این موفقیت ادامه یافت تا جایی که توانست سال بعد، برای اولین بار از میان 51 کشور شرکت کننده در بیست و ششمین مرحله المپیاد (1374) در کشور استرالیا با دو مدال طلا و سه نقره، مقام سوم جهان را از آن خود سازد.

به گزارش ایسنا، در بیست و هفتمین مرحله المپیاد جهانی فیزیک در کشور نروژ،جمهوری اسلامی ایران، با کسب یک مدال طلا و 4 نقره مقام چهارمی جهان را در حالی به خود اختصاص داد که با توان بیشتر به پیشواز مقام سومی جهان، با یک مدال طلا و سه نقره و یک برنز در بیست و هشتمین مرحله المپیاد جهانی فیزیک در کشور کانادا رفت و همچنان این جایگاه را در بیست و نهمین دوره المپیاد در کشور ایسلند با یک مدال طلا، سه مدال نقره و یک برنز حفظ کرد.

کسب مقام نایب قهرمانی المپیاد جهانی فیزیک برای اولین بار

بر اساس این گزارش، دانش آموزان نخبه ایرانی توانستند پس از 10 سال حضور، در سی امین دوره المپیاد (1378) در کشور ایتالیا از میان 62 کشور شرکت کننده، با دریافت 5 مدال طلا، رتبه دوم جهان را برای کشور به امغان آورند و این در حالی بود که سال بعد با حضور در سی و یکمین مرحله المپیاد جهانی فیزیک در کشور انگلستان از میان 62 کشور شرکت کننده با سه مدال طلا و دو نقره جایگاه چهارم جهان را به خود اختصاص دادند.

تیم ایران در سال 1380 با یک پله افول نسبت به سال گذشته، توانست مقام پنجمی سی و دومین المپیاد جهانی فیزیک در ترکیه را نصیب خود سازد و در پی جبران آن در سی و سومین مرحله المپیاد در کشور اندونزی رتبه چشمگیر دومی جهان را از میان 70 کشور جهان با 5 مدال طلا از آن خود کرد و در کارنامه افتخارات علمی جهان نام خود را به عنوان نایب قهرمان المپیاد سی و سوم برای همیشه ثبت کرد.

سی و چهارمین مرحله المپیاد جهانی فیزیک در کشور تایوان در حالی به پایان می رسید که مقام چهارمی ایران با دو مدال طلا و سه نقره به جمهوری اسلامی ایران اختصاص یافت و ایران توانست سی و پنجمین مرحله المپیاد جهانی فیزیک را نیز با انرژی بیشتر از سال قبل، با سه مدال طلا، یک نقره و یک برنز و مقام دومی در کشور کره جنوبی کسب کند.

ایران همچنان حضور پر رنگ خود را در این دوره مسابقات حفظ کرد تا جاییکه در سال 1384 همزمان با برگزاری سی و ششمین مرحله المپیاد جهانی فیزیک در اسپانیا توانست با دو مدال طلا، دو نقره و یک برنز با چهار پله نزول، مقام ششم را کسب کند.

در سی و هفتمین دوره این المپیاد که سال گذشته در کشور سنگاپور با حضور گسترده 86 کشور جهان برگزار شد، جمهوری اسلای ایران با دریافت یک مدال طلا و دو مدال نقره به مقام هشتمی رضایت داد و در انتظار میزبانی سی و هشتمین دوره المپیاد جهانی فیزیک در اصفهان به سر برد.

و امروز پس از 18 سال، در سی و هشتیمن دوره المپیاد جهانی فیزیک در اصفهان تیم جمهوری اسلامی ایران با یک پله صعود نسبت به سال گذشته و با وجود امتیاز میزبانی به مقام هفتم مسابقات دست یافت و نخبگان ایرانی با کوله‌باری از تجربه خود را برای حضور موفق در المپیاد سی و نهم در ویتنام آماده می‌کنند تا برگ زرین دیگری به صفحات پرافتخار علمی کشور بیافزایند.

خبرگزاری دانشجویان ایران - تهران
سرویس: علمی

ارسال خبر : محمد میرزایی