منو

قوی‌ترین ابررایانه خاورمیانه با هدف پیش‌بینی وضع هوا طراحی و ساخته شد

به همت محققان مرکز تحقیقات پردازش‌های فوق سریع دانشگاه صنعتی امیرکبیر، بزرگترین ابررایانه ایران برای استفاده در پیش‌بینی وضع هوا ساخته شده و به بهره‌برداری رسید.

به گزارش خبرنگار «پژوهشی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دکتر احمد معتمدی، عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مجری طرح با اعلام این مطلب خاطرنشان کرد: این ابررایانه که حاصل تلاش دو ساله گروه تحقیقاتی مرکز تحقیقات پردازش‌های فوق سریع دانشگاه صنعتی امیر کبیر است که برای پیش‌بینی وضع هوا در سازمان هواشناسی کشور مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

وی گفت: این ابر رایانه از نوع خوشه‌یی(کلاستر) و دارای سامانه‌ای با 216 هسته پردازشی اوپترون دو گیگا هرتز است که حافظه‌ای برابر 56 گیگا بایت دارد و ظرفیت ذخیره سازی آن معادل 5800 گیگا بایت است.

این ابررایانه دارای حداکثر توان پردازشی 860 میلیارد عمل در ثانیه است و این در حالی است که در قوانین تجارت جهانی ابررایانه‌های قویتر از 190 میلیارد عمل در ثانیه کالای راهبردی محسوب می‌شود و فروش آنها مشمول تحریم‌هاست که ایران با ساخت این سامانه که قویترین ابر رایانه فوق سریع در خاورمیانه است به جمع چند کشور پیشرفته دارنده این فن‌آوری می پیوندند.

این عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر سیستم عامل مورد استفاده در این سامانه را «لینوکس» معرفی کرد و گفت: یک نرم افزار نیز برای مدیریت نظارت و کنترل سیستم توسط محققان این مرکز تهیه شده است که به همراه مجموعه از نرم افزارهای کاربردی مانند MM5 و ARPS برای پیش‌بینی وضع هوا بر روی ابررایانه نصب و مورد استفاده قرار گرفته است و نتایج به دست آمده در این پروژه نیز توسط کارشناسان شرکت‌های اروپایی به تایید رسیده است.

به گزارش ایسنا، دکتر معتمدی خاطر نشان کرد: در دنیای امروز بسیاری از مسایل پیچیده به دلیل داشتن زمان طولانی محاسبه روی رایانه‌های شخصی به صورت عملی و در زمان محدود قابل اجرا نیستند و راه حل این مشکل استفاده از سیستم‌های پردازش موازی و ابر رایانه‌هاست.

فن‌آوری کلاستر نیز در حال حاضر بهترین روش برای ساخت ابر رایانه در جهان به شمار می‌رود و علاوه بر هزینه پیاده سازی پایین دارای امکان توسعه و به روزرسانی مناسب است و تعمیر و نگهداری و پشتیبانی از آن در داخل کشور امکان پذیر است.

وی با اشاره به این که این فن‌آوری به صورت گسترده در زمینه‌هایی مثل صنایع نفت و گاز، صنایع دارویی، صنایع خودرو سازی، صنایع پتروشیمی و پلیمر، صنایع هوا فضا و بسیاری از بخش‌های نیازمند به محاسبات سنگین کاربرد دارد، گفت: در حال حاضر مرکز تحقیقات پردازش‌های فوق سریع در دانشگاه صنعتی امیرکبیر با حدود 15 سال سابقه و بهره‌گیری از متخصصان داخلی به دانش ساخت ابر رایانه کلاستر دست یافته و در جهت رفع نیاز صنایع و مراکز تحقیقاتی کشور در این زمینه فعالیت می‌کنند.

معتمدی در پایان گفت: اولین ابر رایانه ایران در سال 1380 در این مرکز به بهره‌برداری رسیده است که یکی از نمونه‌های این سیستم در سال 1382 برای سازمان فضایی ایران و به منظور پردازش تصاویر ماهواره‌یی توسط این مرکز ساخته و به بهره‌برداری رسیده است.

خبرگزاری دانشجویان ایران - تهران
سرویس: پژوهشی

ارسال توسط : محمد میرزایی