منو

عصر سه‌شنبه در دانشگاه صنعتی شریف برنده جایزه نوبل فیزیک 1993 از انرژی‌های کیهانی می‌گوید

عصر سه‌شنبه در دانشگاه صنعتی شریف
برنده جایزه نوبل فیزیک 1993 از انرژی‌های کیهانی می‌گوید

استاد جوزف تیلور، فیزیکدان آمریکایی برنده جایزه نوبل فیزیک سال 1993 عصر فردا در دانشگاه صنعتی شریف سخنرانی می‌کند.

به گزارش خبرنگار علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، موضوع سخنرانی عمومی تیلور که از ساعت 15 تا 16:30 در تالار جابربن حیان این دانشگاه برگزار می‌شود، انرژی‌های کیهانی و رهیافت‌های اخیر وی و همکارانش در این حوزه است.

وی همچنین در پایان این نشست پاسخگوی سووالات دانشجویان وعلاقه‌مندان خواهد بود.

دکتر جوزف‌ تیلور، استاد دپارتمان‌ فیزیک‌ دانشگاه پرینستون‌ و عضو فرهنگستان‌ علوم‌ آمریکا به همراه هیاتی از دانشگران عضو فرهنگستان‌ ملی علوم و فرهنگستان ملی مهندسی آمریکا برای بازدیدی یک هفته‌یی به دعوت دانشگاه صنعتی شریف به ایران آمده‌اند که روز گذشته نیز ضمن بازدید از پارک‌ فن‌آوری‌ پردیس در ضیافت شام معاون علمی و فن‌آوری رییس‌جمهور و رییس بنیاد ملی نخبگان شرکت کردند.

دکتر جوزف‌ تیلور در سال 1993 به‌ همراه‌ همکارش‌ «هالس» به‌ پاس اثبات‌ عملی‌ یکی‌ از نظریات‌ انیشتین‌ جایزه نوبل‌ فیزیک‌ را دریافت‌ کرد.

تیلور در سال‌ 1941 در فیلادلفیا متولد شد و لیسانس‌ فیزیک‌ را از دانشگاه‌ هاورفورد وPhD ستاره‌شناسی‌ را در سال‌ 1968 از هاروارد گرفت.

وی پس‌ از مدتی‌ به‌ ماساچوست‌ رفت‌ و در آنجا به‌ عنوان‌ استاد ستاره‌ شناسی‌ و مدیر رصدخانه‌ی‌ رادیویی‌ مشغول‌ به‌ فعالیت‌ شد. او پس‌ از مدتی‌ به‌ رصدخانه‌ ملی‌ رادیویی‌ در ویرجینیای‌ غربی‌ رفت‌ و در کشف‌ اولین‌ پولسار همکاری‌ کرد.

پولسارها نوعی‌ خاص‌ از ستاره‌های‌ نوترونی‌ دوار شدیدا مغناطیسی‌ شده‌ هستند که‌ تشعشع‌ رادیویی‌ قابل‌ شناسایی‌ خاصی‌ از خود متصاعد می‌کنند.

در سال‌ 1974، تیلور و همکارش‌ هالس، اولین‌ پولسار را در یک‌ سیستم‌ دوتایی‌ کشف‌ کردند که‌ در حال‌ حاضر به‌ آن‌ها پولسارهای‌ بازیافت‌ شده‌ می‌گویند.

گردش‌ این‌ سیستم‌ دوتایی‌ به‌ دلیل‌ انتشار تشعشعات‌ گرانشی‌ کاهش‌ می‌یابد و سرعت‌ این‌ کاهش‌ به‌طور دقیق‌ از نظریه‌ی‌ انیشتین‌ محاسبه‌ می‌شود و برای‌ مدت‌ بیش‌ از سی‌ سال، تیلور و همکارانش‌ با اندازه‌گیری‌های‌ خود به‌ مقادیر پیش‌بینی‌ شده‌ انیشتین‌ نزدیک‌ شدند.

تیلور از این‌ سیستم‌ باینری‌ پولسار برای‌ آزمایش‌ بسیار دقیق‌ نظریه‌ نسبیت‌ عام‌ انیشتین‌ استفاده‌ کرد. وی‌ با رصد پولساری‌ که‌ خود کشف‌ کرده‌ بود، وجود تشعشعات‌ گرانشی‌ را اثبات‌ کرد و مقدار و خواص‌ آن‌ها را که‌ توسط‌ انیشتین‌ پیش‌بینی‌ شده‌ بود نشان‌ داد.

به گزارش ایسنا، تیلور علاوه‌ بر نوبل، جوایز بسیاری‌ به‌ خاطر فعالیت‌های‌ علمی‌ تحقیقاتی‌ خود گرفته‌ است که از جمله آنها نخستین‌ جایزه‌ «هیمن» انجمن‌ نجوم‌ آمریکا، مدال‌ هنری‌ دراپر فرهنگستان‌ علوم‌ آمریکا، مدال‌ آلبرت‌ انیشتین، جایزه‌ی‌ ولف‌ فیزیک‌ است.

تیلور در زمینه‌ مخابرات‌ رادیویی‌ آماتوری‌ فردی‌ شناخته‌ شده‌ به‌ حساب‌ می‌آید.

وی خود‌ در خلاصه‌ زندگی‌ نامه‌اش‌ نوشته‌ است که در دوران‌ دبیرستان‌ به‌ همراه‌ برادرش، هارولد طبقه‌ سوم‌ خانه‌ را با فرستنده‌ها و گیرنده‌های‌ رادیویی‌ پر کرده‌ بودند و روی‌ آن‌ها کار می‌کردند. وی‌ همچنین‌ یک‌ نرم‌افزار و پروتکل‌ طراحی‌ کرده‌ که‌ ارتباط‌ و انتقال‌ پیام‌ در فواصل‌ دور بین‌ اپراتورهای‌ رادیو آماتوری‌ را ابزاری‌ می‌کند.

تیلور که در دوره‌ تحصیل‌ در دانشگاه‌ به ورزش از جمله فوتبال‌، بسکتبال، بیس‌بال، گلف‌ و تنیس‌ نیز توجه‌ داشته، فعالیت‌های‌ تحقیقاتی‌اش‌ را به‌طور تخصصی‌ پس‌ از ورود به‌ یک‌ گروه‌ تحقیقاتی‌ که‌ بر روی‌ الکترونیک‌ رادیویی‌ کار می‌کردند شروع‌ کرده‌ است.

وی در زندگی‌ نامه‌اش‌ می‌نویسد: «در چند سال‌ اخیر متوجه‌ شده‌ام‌ که‌ دانشمندان‌ خیلی‌ بیشتر از من‌ در مورد این‌ که‌ آینده‌ چه‌ چیزی‌ برای‌ آن‌ها خواهد آورد نگران‌ هستند. چه‌ طور می‌توان‌ وارد بهترین‌ دانشگاه‌ شد، با نام‌های‌ بزرگ‌ کار کرد، بهترین‌ فلوشیپ‌ پست‌ دکتری را گرفت‌ و یک‌ جایگاه‌ محکم‌ و مطمئن‌ در دانشگاه‌ پیدا کرد؟

جهت‌گیری‌ من‌ که‌ بر روی‌ بسیاری‌ از تصمیمات‌ حرفه‌یی‌ام‌ تاثیرگذار بوده‌ به‌ این‌ صورت‌ است‌ که‌ بدون‌ آینده‌نگری‌ طولانی، راهی‌ را انتخاب‌ می‌کنم‌ که‌ در مسیر آن‌ هیجان‌ وجود داشته‌ باشد.»

استاد تیلور در حال‌ حاضر در پرینستون‌ به‌ همراه‌ گروهش‌ روی‌ انرژی‌های‌ کیهانی‌ فعالیت‌ می‌کند و در سخنرانی‌ خود در شریف‌ در مورد کشفش‌ صحبت‌ خواهد کرد.

منبع : news.parseek.com

ارسال شده توسط بهزاد طهماسب زاده