منو

چهاردهمین "کنفرانس هسته‌ای ایران " در یزد آغاز به کار کرد

چهاردهمین "کنفرانس هسته‌ای ایران " روز چهارشنبه در تالار فرهنگیان یزد آغاز به کار کرد.

این کنفراس هر سال با هدف تبادل نظر در خصوص یافته‌های جدید در این علم برگزار می‌شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی،این همایش بزرگ با حضور ‪ ۴۵۰‬نفر از دانشمندان هسته‌ای و دانشجویان این رشته از سراسر کشور کار خود را آغاز کرد تا مقالات ارسالی در سه سالن مختلف، ارایه شود.

رییس انجمن هسته‌ای ایران در این همایش گفت:امسال یکصدودهمین سالگرد جدا سازی‌رادیوم توسط"مادام و پیر کوری"،هشتادمین سالگرد نظریه‌رادیو اکتیویته، هفتادمین سالگرد کشف شکاف هسته‌ای و طرح همجوشی گرما هسته‌ای در ستارگان، شصتمین سالگرد ساخت شتاب‌دهنده خط پروتن ‪ ،۳۲‬بیست‌وپنجمین‌سالگرد راه‌اندازی شتاب‌دهنده پروتن ‪ ۳۰۰‬و بیست وپنجمین سالگرد کشف اوزون‌های ضعیف است.

دکتر "محمدرضا اسکندری" گفت:در ابتدا برای این کنفرانس یک کمیته علمی در نظرگرفته شده بود که به دلیل شرایط بد آب و هوایی، کمیته علمی در دو گروه تشکیل گردید تا مقالات ارسالی را بررسی کند.

وی خاطرنشان کرد: ‪ ۳۳۵‬مقاله به این کنفرانس ارسال شد که از بین آنها‪۱۲۷‬ مقاله به صورت پوستر و ‪ ۶۰‬مقاله به صورت شفاهی پذیرفته شد.

وی یادآور شد:در سال گذشته ‪ ۱۰۱‬مقاله به صورت پوستر و ‪ ۷۲‬مقاله به صورت شفاهی ودرسال‪ ۸۳‬نیز‪ ۶۹‬و ‪ ۵۹‬مقاله به‌ترتیب به‌صورت شفاهی و پوستر ارایه شد.

اسکندری همچنین با اشاره به شروع کار هیات مدیره جدید در یک سال گذشته، از فعالیت هیات مدیره انجمن هسته‌ای ایران تقدیر کرد.

رییس پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای ایران نیز در این همایش گفت: آنچه که بر دستیابی ایران به‌فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای گذشت تا کشور را به این جایگاه برساند، بسیار پراهمیت است.

دکتر"محمد قنادی مراغه" یادآور شد: اکتشاف اورانیوم در کشور ما به شکلی است که تاکنون یک سوم سطح کشور مورد مطالعه قرار گرفته و فعالیت‌هایی نیز تاکنون در معادن اورانیوم بندرعباس و "ساغند" یزد انجام شده است.

وی بااشاره به استخراج‌اورانیوم و تولید کیک زرد در بندرعباس گفت: فعالیت در معادن ساغند در حال انجام است که در سال‌های بسیار نزدیک نیز در این معادن به رادیواکتیو دست خواهیم یافت.

به‌گفته وی،چاه‌های عمیق با عمق‪ ۳۷۵‬متر و قطر چهار متر، اولین بار در سطح کشوریکی توسط چینی‌ها و یکی هم‌توسط متخصصین ایرانی در معادن ساغند حفر شد.

وی از ساخت کارخانه کیک زرد در نزدیکی اردکان‌خبر داد و گفت:این کارخانه نیز در آینده به مقیاس ‪ ۶۳‬تن در سال به بهره‌برداری می‌رسد.

قنادی،نقطه عطف شروع فعالیت‌های هسته‌ای کشور را طرح"‪ "UCF‬ذکر کرد و گفت:
این پروژه در سال‪ ۱۳۷۱‬طی قراردی با کشور چین به مبلغ ‪ ۱۲۰‬میلیون دلارو ‪۳۰۰‬ میلیارد ریال به مرحله اجرا درآمد که قرار شد درمدت ‪ ۱۱‬سال کلیه قطعات از کشور چین وارد و طراحی‌ها نیز در آنجا انجام شود.

وی افزود:در سال ‪ ۱۳۷۵‬با یک طرفه ملغی اعلام کردن قرارداد از سوی چینی‌ها، فعالیت گسترده‌ای انجام شد تا این پروژه را به کشور دیگر واگذار شود که به خواست خدا، این اتفاق رخ نداد.

وی یادآور شد: سال ‪ ۷۹‬بر اساس یک تصمیم انقلابی قرار شد این پروژه توسط متخصصین‌ایرانی انجام شود که در ابتدا هیچکس باور نداشت یک طرح‪ ۱۴۰‬میلیارد تومانی به وسیله کسانی که تجربه لازم را ندارند، انجام شود.

قنادی گفت: با این حال توسط متخصصان ارزشمند ایرانی، پروژه‌ای که قرار بود در مدت ‪ ۱۱‬سال انجام شود، در ‪ ۷۴‬روز راه‌اندازی شد.

وی اضافه کرد: در این میان به جای ‪ ۴۵‬میلیون دلار پولی که چینی‌ها از ما گرفته بودند، ما ‪ ۶۲/۵‬میلیون دلار را از آنها بازپس گرفتیم.

رییس پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای ایران با اشاره به اینکه این کار از ‪ ۲۴‬اسفند سال‪ ۸۲‬آغاز و تمام قطعات مورد نیاز نیز درداخل تهیه شد،گفت: این طرح درعید سال ‪ ۸۳‬منجر به‌تولید ‪،AUC‬ ‪ UO2‬و ‪ UF4‬درموعد مقرر شد و در نهایت در خرداد سال ‪ ۸۳‬نیز ‪ UF6‬تولید گردید که‌این‌امر نقطه عطف و شروع فعالیتهای هسته‌ای کشور شد.

وی تصریح کرد: اگر روزی کشور ما به دنبال تولید چندگرم ‪ UF6‬بود ، در حال حاضر علاوه بر تولید ‪ UO2‬و ‪ ، UF4‬صدها تن ‪ UF6‬تولید نیز کرده است.

قنادی بااشاره به کاربردهای مختلف انرژی هسته‌ای گفت:هم‌اکنون در دنیا ‪۵۰‬ هزار نفر در روز از رادیو ایزوتوپ"تکنسیم ‪"99M‬برای تشخیص بیماریهای سرطان استفاده می‌کنند که این رقم در کشور ما در یک هفته‪ ۱۰‬هزار نفر است.

قنادی بااشاره به وابستگی کشورمان به رادیوایزوتوپ و همچنین رادیو داروی "ید ‪"۱۳۱‬برای درمان سرطان تیروئید گفت:از تیرماه امسال نیز واردات رادیو ایزوتوپ‌ها به دلیل تحریم نظام سلطه علیه کشورمان ممنوع شد.

وی از ساخت رادیوایزوتوپ‌ها در کشور خبر داد و گفت:در سال ‪ ۸۵‬پایلوت این پروژه ساخته و پس از تایید مقرر شد در سازمان انرژی اتمی به‌اجرا درآید که متخصصین انرژی اتمی طی هفت ماه در پژوهشگاه سازمان توانستند آن را طراحی کنند و بسازند.

این دانشمند هسته‌ای کشورمان تصریح کرد:خرداد ماه امسال تست‌های حیوانی و بالینی این طرح انجام و از تیرماه نیز وارد تولید صنعتی شد که از ابتدای مهرماه تمام نیاز مراکز پزشکی هسته‌ای به این رادیوداروی مهم تامین گردید.

به گفته قنادی ، در زمان حاضر ‪ ۱۲۰‬مرکز پزشکی هسته‌ای در سراسر کشور و‪۱۰‬ هزار بیمار از این رادیو دارو که از نظر استانداردهای بین‌المللی ، خلوص رادیو شیمیایی آن کاملا مورد تایید است، استفاده می‌کنند.

وی خاطرنشان کرد:به موازات تولید رادیو داروی ایزوتوپ،رادیو داروی" ید ‪ "۱۳۱‬هم در کشور تولید شد که هم اینک حدود ‪ ۲۰۰‬نفر از بیماران سرطانی غدد تیروئید را مورد درمان قرار می‌دهد.

رییس پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای ایران گفت: برنامه گسترده‌ای نیز برای رادیو داروهای درمانی دیگر بویژه برای "متاسوزهای استخوان" در حال انجام است که امیدواریم در اردیبهشت و خرداد سال آینده به تولید صنعتی برسد.

در حاشیه این کنفرانس، نمایشگاهی با عنوان دستاوردهای تجربی و تجهیزات علوم فنون هسته‌ای در پنج غرفه با حضور شرکت‌های داخلی دایر شده است.

شرکت‌های حاضر در این نمایشگاه بیشتر در خصوص ساخت تجهیزات مورد نیاز دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی فعالیت دارند.

شبیه‌سازی آزمایشهای "پالس نوترونی" به سیستم‌های"‪ "BeO‬و اندازه‌گیری ضریب میرایی‌واعتبارسنجی با نتایج تجربی،رنگزدایی پساب‌های رنگی رنگزاهای راکیتو و اسیدی با استفاده از پرتوهای الکترونی در حضور آب اکسیژنه، بررسی پاسخ "‪ "EPR‬نمونه‌های "پودی کوارتز" به الکترون‌های"‪،"۱۰MeV‬به دست آوردن طول و قطر بهینه کولیماتور چشمه"‪"AM-Be‬در گیج صنعتی،تولید"فوتونوترون" با شتاب دهنده خطی الکترون،طراحی نرم‌افزار آنالیز کمی‌وکیفی عنصری به روش فعال‌سازی نوترونی موضوع تعدادی از مقاله‌هایی است که امروز ارایه می‌شود.

همچنین کاربرد کد شبیه‌سازی "فلوکا"در اسپکترومتری غیرفعال آلفا بوسیله آشکارسازهای ردپای هسته‌ای حالت جامد ، طراحی و ساخت گونه‌ای از آشکارسازی تناسبی گاز جاری چندسیمی حساس به مکان ، بهینه‌سازی طیف نوترونی حاصل از مولدهای نوترون به منظور استفاده در"‪ ،"BNCT‬اصل علیت و ناهنجاری پاشندگی هسته‌ای‌در پراکندگی کشسان ذره‌آلفا از کربن، اعتبار مدل قطره مایع در شکافت هسته مرکب "‪"۲۳۹ Np‬و بررسی و مقایسه روش‌های مختلف اندازه‌گیری اورانیوم در آب از دیگر مقالاتی است که امروز توسط محققان در این نشست ارایه خواهد شد.

چهاردهمین کنفرانس هسته‌ای ایران به میزبانی دانشگاه یزد به مدت دو روز برپا خواهد بود.

منبع خبر : خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران

ارسال خبر : محمد میرزایی