منو

برنامه ی لونا - قسمت سوم

لونا4 تا لونا9

در 2 آوریل 1963، کاوشگر لونا4 به فضا پرتاب شد. لونا4 دومین نسل فضاپیماهای لونا بود. این کاوشگر قرار بود به نرمی روی سطح ماه فرود آید. از لونا4 به بعد، فضاپیماها طبق برنامه ابتدا در مسیر خود به سمت ماه در یکی از مدارهای پارکینگ زمین قرار می‌گرفتند و سپس با استفاده دوباره از راکت‌های خود در مسیر مناسب به سمت ماه می‌رفتند.  
 
تصویر 9- فضاپیمای کاوشگر لونا4
 
 
لونا4 به فاصله حدود 8334 کیلومتری سطح ماه رسید، اما به دلیل بروز یک اشکال، ‌به جای اینکه به مدار ماه وارد شود، حول یک مدار بیضوی 470000x90000 کیلومتری زمین قرار گرفت و از بین رفت.

در 9 مه 1965، لونا5 نیز با هدف فرود نرم بر روی سطح ماه با موفقیت به فضا پرتاب شد. این کاوشگر به مدار ماه رسید، اما به دلیل بروز یک اشکال در سامانه کنترلی آن، بر روی سطح ماه سقوط کرد. بین لونا4 و لونا5، شوروی چهار پرتاب ناموفق ( سه مورد مربوط به برنامه لونا) را تجربه کرده بود.
 
لوناهای 6، 7 و 8 به ترتیب در 8 ژوئن، 4 اکتبر و 3 دسامبر 1965 با موفقیت به فضا پرتاب شدند، اما هر یک به دلیلی نتوانستند ماموریت اصلی خود، یعنی فرود نرم بر روی سطح ماه را انجام دهند و از بین رفتند. اگرچه موفقیت‌هایی را در ماموریت‌های جانبی خود که عمدتاً ارسال داده‌هایی از محیط فضا بود، به خوبی انجام دادند.
سرانجام در 3 فوریه 1966، پس از 12 بار تلاش ناموفق، فضاپیمای لونا9 که چهار روز قبل به فضا پرتاب شده بود، توانست با موفقیت و به نرمی بر سطح ماه فرود آید. لونا9 طی سه روز تماس خود با زمین توانست اولین عکس‌ها را از سطح یک کره آسمانی تهیه کرده و به زمین بفرستد.


تصویر 10- قسمت ماه‌نشین فضاپیمای کاوشگر لونا9

به دلایلی هیات حاکمه شوروی از انتشار سریع این عکس‌ها خودداری کرد. این فضاپیما در هنگام پرتاب 1580 کیلوگرم وزن داشت. اما قسمت ماه‌نشین آن که بر روی سطح ماه فرود آمد، تنها حدود 99 کیلوگرم بود. لونا9، یک موفقیت دیگر برای برنامه های فضایی شوروی در مقابل آمریکا به حساب می‌آمد. 

سه ماموریت بعدی لونا، همگی به مدارگردی ماه اختصاص داشت. لوناهای 10، 11 و 12 به مدار ماه وارد شدند و مانند یک ماهواره که در مدار زمین قرار دارد، در مدار ماه اطلاعات و داده‌های ارزشمندی را ارسال کردند.

حال که خیال روس‌ها از فرود بر سطح ماه راحت شده بود، آنها ترجیح دادند به تحقیق و بررسی بیشتری در مورد ماه بپردازند.

تصویر 11- اولین عکس فرستاده شده از سطح یک کره آسمانی توسط فضاپیمای کاوشگر لونا9
 
تصویر 10- قسمت ماه‌نشین فضاپیمای کاوشگر لونا

ارسال شده توسط رضا روستایی
بن مایه:  http://www.isa.ir/enc