منو

شاهدی بر منشا شکل گیری غبارهای کیهانی

محققان این پدیده را توسط طیف نگار مادون قرمز تلسکوپ فضایی اسپیتزر سازمان ناسا مشاهده کرده و حضور غبارهای کربنی را در اطراف این ستاره در حال مرگ اعلام کردند.

غبارهای کیهانی نقشی کلیدی در سیر تکاملی کهکشانها از جمله کهکشان راه شیری داشته اند. ستاره ها قبل از خاموشی میزان بالایی غبار مملو از کربن و اکسیژن تولید می کند که با این حال تا به حال اطلاعات دقیقی از چگونگی شکل گیری این غبارها در کهکشانهای اولیه پس از وقوع بیگ بنگ به دست نیامده است.

محققان دانشگاه کورنل با استفاده از این تلسکوپ موفق به مشاهده شکل گیری غبار در اطراف ستاره کربنی MAG 29 که در فاصله 280 هزار سال نوری و در یک کهکشان کوچک به نام Sculptor Dwarf قرار گرفته است، شدند. به گفته محققان ستاره هایی حجیم تر از خورشید نیز با پایان زندگی خود به ستاره ای کربنی تبدیل می شوند که این ستاره ها در کهکشان راه شیری به عنوان یکی از منابع مهم غبارهای کیهانی شناخته می شوند.

کهکشان Sculptor Dwarf تنها دارای 4 درصد از کربن و دیگر عوامل سنگین کهکشان راه شیری است که این امر این کهکشان را به یکی از قدیمی ترین و ساده ترین کهکشانهای جهان تبدیل کرده است. این کهکشانها پس از شکل گیری جهان انتشار نور خود را آغاز کرده اند که اکنون ما قادر به مشاهده آن هستیم.

دانشمندان از گذشته به دنبال منشا غبارهای کیهانی در کهکشانهای اولیه بوده اند و یکی از عناصری که به عنوان منشا قابل قبول غبارها عنوان شده است ابر نواختران هستند. با این حال این پدیده های کیهانی در از بین بردن غبارها نسبت به تولید آنها نقش بیشتر و فعالتری دارند.

بر اساس گزارش ساینس دیلی، محقان بر این باورند در حالی که تمامی تمرکز علم بر روی چگونگی و میزان شکل گیری غبارهای کیهانی در ابر نواختران قرار گرفته است، می توان به جرات اعلام کرد که ابر نواختران به اندازه ستاره های کربنی در شکل گیری غبارها تاثیر گذار نبوده و ستاره های کربنی حداقل مقداری معین از غبارهای کیهانی را تولید می کنند.

به گفته اختر شناسان رصد ستاره MAG 29 به استفاده از یک ماشین زمان شباهت داشته و می تواند نشانه های با ارزشی را از کهکشانهای اولیه و ابتدایی به دانشمندان ارائه کند.

منبع : خبرگزاری مهر
ارسال خبر : مرتضی باقرزاده
استفاده از متن خبر تنها با ذکر منبع اصلی ؛ فرستنده خبر و نقل از هوپا مجاز است