مزایای فرزندآوری در سنین بالاتر مادر!

 
مجله علمی ایلیاد - تحقیقات جدید نشان می‌دهد که مزایای به دنیا آمدن فرزند در سنین بالاتر مادر، بر خطرات بیولوژیک مرتبط با زایمان در سنین بالا غلبه می‌کند. مادرهای مسن‌تر، فرزندانی سالم‌تر، قد بلندتر و با توانایی یادگیری بالاتری نسبت به فرزندان مادران جوان‌تر خواهند داشت. دلیل این موضوع در کشورهای صنعتی، افزایش فرصت‌های تحصیلی و سلامت جسمانی مادران با گذشت زمان است. 

بیشتر تحقیقات گذشته نشان داده بود که هر چه سن مادر در زمان به دنیا آمدن فرزند بالاتر باشد، سلامتی فرزند بیشتر در خطر خواهد بود. فرزندآوری در سنین بالاتر، خطر بارداری منفی مانند سندروم داون و همچنین ابتلای فرزند به آلزایمر، فشار خون و دیابت را در ادامه‌ی زندگی افزایش خواهد داد.

به هر حال، علیرغم خطرات فرزندآوری با تأخیر، فرزندانی که در سنین بالای مادر متولد می‌شوند، ممکن است از این کار سود ببرند. این نتایج تحقیقاتی است که توسط میکو میرسکولا، رئیس مؤسسه‌ی ماکس پلانک برای تحقیقات آماری (MPIDR) و همکارش کیرون بارسلای از مدرسه‌ی اقتصاد لندن انجام شده است و در مجله‌ی Population and Development Review چاپ شده است.

در بسیاری از کشورها، وضعیت سلامتی و شرایط اجتماعی، در طول زمان بهبود پیدا می‌کند. تحقیقات گذشته در مورد رابطه‌ی بین سن مادر و وضعیت فرزند به‌دنیا آمده، از اهمیت این فاکتورهای مربوط به تغییرات محیطی در طول زمان صرف نظر کرده است. می‌توان گفت که دیرتر به‌دنیا آمدن فرزند به معنی به‌دنیا آمدن در برهه‌ی زمانی پیشرفته‌تری است. به عنوان مثال ده سال تفاوت در سن مادر مساوی با ده سال پیشرفت در زمینه‌های اجتماعی و پزشکی است. 

با در نظر گرفتن این موضوع، تحقیق انجام شده توسط MPIDR نشان داده است که فرزندآوری در سن بالاتر منجر به به‌دنیا آمدن فرزندان سالم‌تر، قدبلندتر و با توانایی یادگیری بالاتر خواهد شد. این تحقیق نشان داده است که هر چند فرزندآوری در سنین بالاتر به خاطر پیری سیستم‌های مربوطه در بدن مادر، ممکن است با خطر همراه باشد، ولیکن این خطر، در مقابل تغییرات مثبتِ شرایط محیط اطراف در طول زمانی که مادر به سن بالاتر پا می‌گذارد، ممکن است قابل صرف‌نظر کردن باشد.

به عنوان مثال مادری که خود در سال ۱۹۵۰ متولد شده است، اگر در سن ۲۰ سالگی فرزند خود را به‌دنیا بیاورد، فرزند وی متولد سال ۱۹۷۰ است. اگر این مادر در سن ۴۰ سالگی فرزند خود را به‌دنیا می‌آورد، فرزند وی متولد ۱۹۹۰ است. میکو میرسکولا می‌گوید: «این ۲۰ سال، تفاوتِ بسیار بزرگی ایجاد می‌کند. به عنوان مثال فرزندان متولد ۱۹۹۰ نسبت به متولدین ۱۹۷۰ به احتمال بسیار بیشتری به مدرسه و دانشگاه می‌روند.»

بارسلای و میرسکولا داده‌های مربوط به ۱۵ میلیون سوئدی متولد بین سال‌های ۱۹۶۰ تا ۱۹۹۱ را جمع‌آوری کردند تا رابطه‌ی بین سن مادر در زمان تولد فرزند و قد، فیزیک بدن، رتبه‌ی تحصیلی و قدرت یادگیری در مدرسه را بررسی کنند. قد و فیزیک بدن پارامترهای مناسبی برای میزان سلامت عمومی فرد، محسوب می‌شوند و یادگیری تحصیلی، کلیدی برای کسب پیشرفت کاری و فرصت‌های زندگی است.

آن‌ها دریافتند که وقتی مادران در سنین بالا حتی بالاتر از ۴۰ سالگی فرزند خود را به‌دنیا بیاورند، فرزندان قد بلندتر با رتبه‌های بهتر در مدرسه و تمایل بیشتر به رفتن دانشگاه خواهند داشت. به عنوان مثال اگر دو خواهر یا برادر را در نظر بگیرید که یک فرزند در سن ۴۰ سالگی و یک فرزند در سن ۲۰ سالگیِ مادر به‌دنیا آمده باشند، فرزندی که در ۴۰ سالگی بدنیا آمده است یک سال بیشتر به تحصیلات خود ادامه داده است.

بارسلای و میرسکولا در آنالیز آماری خود، خواهر و برادرانی را در نظر گرفته‌اند که پدر و مادرهای یکسان داشته‌اند. این خواهر و برادرها، ۵۰ درصد شباهت ژنتیکی دارند و در محیط خانواده‌ی یکسانی با پدر و مادرهای یکسان رشد یافته‌اند. بارسلای می‌گوید: «با مقایسه‌ی خواهر و برادرهایی که در یک خانواده بزرگ شده‌اند توانسته‌ایم اهمیت سن به‌دنیا آمدن فرزند را به طور مستقل از تأثیر فاکتورهای دیگری که ممکن است بر نتیجه تأثیرگذار باشد، بررسی کنیم.»

میرسکولا می‌گوید: «منافع حاصل از به‌دنیا آمدن فرزند در سنین بالاتر مادر، بر خطرات مرتبط با زایمان در سنین بالا، غلبه می‌کند. ما باید به سن مادر از نقطه‌نظرهای متفاوت دیگری نیز بپردازیم. والدینی که منتظر فرزند هستند با خطرات بارداری در سنین بالا آشنا هستند، ولی معمولاً درباره‌ی مزایای این کار اطلاعی ندارند.»
 
نوشته: Max Planck Institute
ترجمه: امید محمدی - مجله علمی ایلیاد
مجله ایلیاد رادر اینستاگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر تلگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر آپارات دنبال کنید...مطالب مشابه● باکتری‌ها چگونه به مغز حمله می‌کنند؟● پنج فایده‌ی دارچین برای سلامتی● چگونه باکتری‌ها به آنتی‌بیوتیک مقاوم می‌شوند؟● غذاها و نوشیدنی‌هایی که الکل دارند و نمی‌دانیم● کرونا خطر بروز بیماری‌های خودایمنی را افزایش می‌دهد● روش تشخیص سریع آلزایمر مهیا شد● دانشمندان درمان جدیدی برای آسیب‌های نخاعی یافتند● کبد چرب بر روی مغز چه تاثیراتی دارد؟● آیا واقعاً مصرف قهوه فشار خون را کاهش می‌دهد؟● حل پازل ۸۰ ساله‌‌ی مرگ کودکانجدیدترین مطالب● آمار سرقت پس از قانون کاهش مجازات ● چطور لکه‌های مداد را از روی دیوار پاک کنیم؟● غلبه بر یکی از محدودیت‌های قانون اول ترمودینامیک● دانشمندان گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک‌تر شده‌اند● چطور ویتامین B12 مورد نیاز بدن‌مان را تامین کنیم؟● ورود اورانیوم به خاک چه ارتباطی با کودهای کشاورزی دارد؟● آیا گیاهان هم صدا دارند؟● چطور در خانه توت فرنگی بکاریم؟● شواهد جدید برای مدل استاندارد کیهان‌شناسی● چطور جلوی استفراغ شیرخوار را بگیریم؟● سیاره‌ی ناهید فعالیت‌های آتشفشانی دارد● چطور برای یک سفر کمپینگ آماده شویم؟● قدیمی‌ترین نشانه‌های برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین● تصویری فوق‌العاده از یک برج پلاسمایی بر روی سطح خورشید● چگونه با عدم تعادل شیمیایی در مغز برخورد کنیم؟● کشف درخشان و داغِ جیمز وب● کدام حیوان بلندترین گردن را در قلمرو حیوانات داشته است؟● چطور رادیاتور خودرو را تخلیه و تعویض کنیم؟● کشف آنزیمی که هوا را به انرژی تبدیل می‌کند● چگونه از شر مگسک چشم خلاص شویم؟