آسیب شدید به سر، خطر ابتلا به زوال عقل را بالا می‌برد.

 
مجله علمی ایلیاد - تحقیقی جدید در فنلاند نشان داد که آسیب شدید به سر، به‌ویژه در دوران میان‌سالی می‌تواند خطر ابتلا به زوال عقل را بعدها بالا ببرد. این تحقیق خطر ابتلا به زوال عقل را در میان کسانی که در سن ۶۵ سالگی یا کمتر دچار آسیب تروماتیک مغز «TBI» شده‌اند، ردیابی کرد. در نهایت، محققان متوجه شدند که نه تنها خطر ابتلا به زوال عقل در افرادی که دچار TBI شده اند بالا رفت، بلکه هرچه آسیب اولیه به مغز بیشتر باشد، خطر ابتلا به زوال عقل بیشتر خواهد بود.
دکتر «راهول راج»، نویسنده‌ی ارشد مطالعه و دانشیار جراحی مغز و اعصاب تجربی در بیمارستان دانشگاه هلسینکی گفت: «این مطالعه نشان داد که ۳.۵ درصد از افرادی که دچار TBI متوسط تا حاد شده‌اند، بعدها به بیماری‌های نوروژنیک مثل زوال عقل مبتلا شده‌اند. این میزان در مقایسه با هم‌سن و سالانی که فاقد سابقه‌ی آسیب مغزی هستند، خیلی بیشتر است.»
راج بیمارانی که دچار TBI متوسط تا حاد شده‌اند را در ۹۰ درصد خطر بیشتر ابتلا به زوال عقل نسبت به بیمارانی که دچار TBI خفیف شده‌اند، قرار داد و افزود: «بیماری‌های نوروژنیک فقط در ۱.۶ درصد از افرادی که دچار TBI خفیف شده‌اند تشخیص داده شد.»
نویسندگان مطالعه اشاره کردند که این تحقیق فقط می‌تواند رابطه این دو را نشان دهد و نمی‌تواند رابطه‌ی علت و معلولی مستقیم را بین آسیب تروماتیک مغز و زوال عقل ثابت کند. به‌علاوه، آسیب تروماتیک مغز فقط با خطر بالاتر ابتلا به زوال عقل ارتباط داشت، نه خطر بالاتر شرایط عصبی شناختی دیگر، مثل پارکینسون.
انجمن آمریکایی جراحان اعصاب «AANS» می گوید که تقریبأ ۱.۷ میلیون آمریکایی هر ساله به نوعی آسیب تروماتیک مغز دچار می شوند که اغلب ناشی از سقوط، تصادف خودرو یا حادثه سلاح گرم هستند.
در میان بیمارانی که دچار آسیب مغزی تروماتیک متوسط تا حاد شده‌اند، تقریبأ یک‌سوم افراد تسلیم این بیماری شدند و نیم باقی مانده با ناتوانی‌های مادام العمر دست و پنجه نرم می‌کنند. ANNS تعداد آمریکایی‌هایی که با ناتوانی ناشی از TBI زندگی می کنند را بیش از ۵ میلیون نفر برآورد کرده است.
مطالعه‌ی جدید بیش از ۴۰ هزار بزرگسال فنلاندی را بین سنین ۱۸ تا ۶۵ سالگی در بر می‌گیرد، یعنی کسانی که با آسیب‌های تروماتیک مغزی خفیف، متوسط یا حاد در بیمارستان بستری شده بودند. این آسیب‌ها بین سالهای ۱۹۸۷ و ۲۰۱۴ رخ دادند. محققان شرکت‌کنندگان مطالعه را به مدت ۱۱ سال تحت پیگیری قرار دادند.
تقریبأ ۲۰ هزار بیمار TBI خفیف به مدت کمتر از یک روز در بیمارستان بستری شدند. هیچ‌کدام دچار جراحت تروماتیک مغز مثل کبودی مغز، ورم، خونریزی یا لخته خون نشدند. بیش از ۲۰ هزار بیماری که دچار آسیب مغزی تروماتیک متوسط تا حاد شده بودند، حداقل به مدت سه روز در بیمارستان بستری شدند. جراحت مغزی شدید در تمامی آن‌ها تشخیص داده شد. هیچ اختلاف معناداری از لحاظ سن، سابقه‌ی تحصیلی یا درآمد مالی بین دو گروه مشاهده نشد.
اگرچه خطر زوال عقل بالای متوسط در میان تمام بیماران TBI مشاهده شد، گروه متوسط تا حاد نسبت به گروه خفیف با خطر خیلی بیشتری مواجه شد. بزرگترین جهش خطر در میان افراد ۴۱ تا ۵۰ ساله که دچار آسیب مغزی تروماتیک شده بودند، مشاهده شد. مطالعه نشان داد که برای کسانی که بین سنین ۵۱ تا ۶۰ دچار TBI شده بودند، احتمال زوال عقل دو برابر شد. افراد بیشتری در گروه متوسط تا شدید در مقایسه با گروه خفیف قبل از سن ۶۵ سالگی مبتلا به زوال عقل شدند.
راج گفت: «برای بازماندگان TBI، حتی پس از بهبودی کامل، خطر ابتلا به زوال عقل بالا می‌رود و احتمالأ دیگر از بین نمی‌رود. از این رو، تا زمانی‌که درمان خاصی برای آن پیدا کنیم، بهتر است فاکتورهای خطر دیگر برای زوال عقل را به حداقل برسانیم، مثل فشار خون بالا، سطوح بالای کلسترول، دیابت، مصرف دخانیات و الکل.»
دکتر «آنتون پورستینسون» استاد روان‌پزشکی و مدیر بخش مراقبت از بیماری آلزایمر و برنامه تحقیقات و آموزش در دانشگاه راچستر گفت: «اثرات آسیب مغزی تروماتیک می‌تواند بلند مدت یا حتی همیشگی باشد.»
ولی چرا؟ پورستینسون گفت که آسیب به سر احتمالأ باعث از بین رفتن ذخیره‌ی مغز می‌شود، درحالی‌که تغییرات مشکل‌سازی را در شیمی کلی مغز ایجاد می‌کند. او افزود: «این مسئله که این خطر در سن میان‌سالی در بالاترین میزان قرار دارد تعجب‌آور نیست. زیرا مغز توانایی کمتری برای بهبود آسیب دارد و این زمانی است که این فرآیندها حتی چند دهه بعد باعث شروع بیماری آلزایمر می‌شوند.» پورستینسون گفت: «نتیجه این است که قدم برداشتن برای به حداقل رساندن خطر TBI در میان میان‌سالان کاملأ مرتبط است و کمتر از ورزشکاران جوان نیست.»
این مطالعه در ۵ جولای ۲۰۱۷ در مجله‌ی PLOS منتشر شد.
ترجمه: سحر الله‌وردی
مجله ایلیاد رادر اینستاگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر تلگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر آپارات دنبال کنید...مطالب مشابه● باکتری‌ها چگونه به مغز حمله می‌کنند؟● پنج فایده‌ی دارچین برای سلامتی● چگونه باکتری‌ها به آنتی‌بیوتیک مقاوم می‌شوند؟● غذاها و نوشیدنی‌هایی که الکل دارند و نمی‌دانیم● کرونا خطر بروز بیماری‌های خودایمنی را افزایش می‌دهد● روش تشخیص سریع آلزایمر مهیا شد● دانشمندان درمان جدیدی برای آسیب‌های نخاعی یافتند● کبد چرب بر روی مغز چه تاثیراتی دارد؟● آیا واقعاً مصرف قهوه فشار خون را کاهش می‌دهد؟● حل پازل ۸۰ ساله‌‌ی مرگ کودکانجدیدترین مطالب● آمار سرقت پس از قانون کاهش مجازات ● چطور لکه‌های مداد را از روی دیوار پاک کنیم؟● غلبه بر یکی از محدودیت‌های قانون اول ترمودینامیک● دانشمندان گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک‌تر شده‌اند● چطور ویتامین B12 مورد نیاز بدن‌مان را تامین کنیم؟● ورود اورانیوم به خاک چه ارتباطی با کودهای کشاورزی دارد؟● آیا گیاهان هم صدا دارند؟● چطور در خانه توت فرنگی بکاریم؟● شواهد جدید برای مدل استاندارد کیهان‌شناسی● چطور جلوی استفراغ شیرخوار را بگیریم؟● سیاره‌ی ناهید فعالیت‌های آتشفشانی دارد● چطور برای یک سفر کمپینگ آماده شویم؟● قدیمی‌ترین نشانه‌های برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین● تصویری فوق‌العاده از یک برج پلاسمایی بر روی سطح خورشید● چگونه با عدم تعادل شیمیایی در مغز برخورد کنیم؟● کشف درخشان و داغِ جیمز وب● کدام حیوان بلندترین گردن را در قلمرو حیوانات داشته است؟● چطور رادیاتور خودرو را تخلیه و تعویض کنیم؟● کشف آنزیمی که هوا را به انرژی تبدیل می‌کند● چگونه از شر مگسک چشم خلاص شویم؟