عاملی کمتر دیده شده، اما مهم برای حیات‌پذیری منظومه‌های ستاره‌ای

 
مجله علمی ایلیاد - براساس مطالعه‌ای جدید، حتی پس از اینکه سیاره‌ای در مقادیر کافی از آب مایع گیر می‌افتد تا به بقا ادامه دهد، همسایه‌های غول‌پیکر آن می‌توانند قابل حیات‌پذیری این سیاره را به‌طرز چشم‌گیری تغییر دهند.

سیارات سنگی با جو و مداری که وجود آب مایع را امکان‌پذیر می‌کنند در منطقه‌ای حیات‌پذیر واقع شده‌اند. برای سیاره‌ای فراخورشیدی، مدار ثابت درون منطقه‌ی حیات‌پذیر الزاماً حیات‌پذیری دائمی آن‌را تضمین نمی‌کند. تحقیق جدیدی نشان داده که سیارات غول‌پیکر همسایه، می‌توانند تاثیر چشم‌گیری بر حیات‌پذیر بودن یا نبودن سیاره‌ی فراخورشیدی داشته باشند. اغلب، همسایه‌های غول‌پیکر تاثیر منفی بر حیات‌پذیری سیاره‌های فراخورشیدی می‌گذارند.

دانشمندان سیاره‌شناس در دانشگاه نیویورک، مرکز ابوظبی و آزمایشگاه پیشرانه‌ی جت ناسا، ۱۴۷ منظومه‌ی سیاره‌ای فراخورشیدی با سیارات غول‌پیکر را مطالعه کردند. آن‌ها دریافتند که همسایه‌های غول‌پیکر می‌توانند تأثیر منفی بر حیات‌پذیری سیاره‌ی فراخورشیدی بگذارند، حتی بدون اینکه مدار آن‌را تغییر دهند.

«نیکولاس جورجاکاراکوس»، محقق گروه فیزیک در دانشگاه نیویورک، مرکز ابوظبی به خبرگزاری‌ها گفت: «درحالی‌که در بیشتر منظومه‌های بررسی شده، حضور غول‌های گازی، باعث شده منطقه‌ی قابل حیات کوچک شود، آن‌ها هنوز فضای کافی برای سیارات زمین‌مانندِ قابل‌حیات را دارا هستند. این بینش مهمی برای بررسی‌های پیگیرانه است. هیچ معنایی ندارد که در منظومه‌ای به دنبال زمین دومی بگردیم که در آن سیاره‌ای غول‌پیکر مدار سیاره‌ی زمین مانند همسایه را در منطقه‌ی قابل حیات به اندازه‌ای به گردش درمی‌آورد که آب‌وهوای آن‌را ویران می‌کند.» هرچند، یک همسایه‌ی غول‌پیکر گاهی‌اوقات می‌تواند به تثبیت مدار سیاره‌ی فراخورشیدی کمک کند و این سیاره را در منطقه‌ی قابل‌حیات نگه دارد.

«سیگفرید اگل»، محقق JPL گفت: «تحت شرایط معینی، حضور سیاره‌ای غول‌پیکر واقعاً می‌تواند اندازه‌‌ی منطقه‌ی قابل‌حیات را افزایش دهد؛ این منطقه جایی است که در آن، سیاره‌ی زمین مانند مقدار درستی از نور را دریافت می‌کند تا از آب مایع بر روی سطح آن محافظت کند. این امر قابل‌توجه است، زیرا کشش گرانشی مداوم سیارات غول‌پیکر که بر همسایه‌های زمین مانندشان وارد می‌شود، عمدتاً مشکلاتی را برای حیات‌پذیری آن‌ها ایجاد می‌کند.»

دانشمندان یافته‌های خود را در مقاله‌ی جدیدی در مجله‌ی Astrophysics منتشر کردند.
 
نوشته: بروکس های
ترجمه: سحر الله‌وردی - مجله علمی ایلیاد
مجله ایلیاد رادر اینستاگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر تلگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر آپارات دنبال کنید...مطالب مشابه● شواهد جدید برای مدل استاندارد کیهان‌شناسی● سیاره‌ی ناهید فعالیت‌های آتشفشانی دارد● قدیمی‌ترین نشانه‌های برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین● تصویری فوق‌العاده از یک برج پلاسمایی بر روی سطح خورشید● کشف درخشان و داغِ جیمز وب● آیا می‌توان بر روی ماه کشاورزی کرد؟ ● آیا بر روی مریخ نیز رعد و برق رخ می‌دهد؟● چند نوع منظومه در کیهان وجود دارد؟● منشاء اَبَرسیاه‌چاله‌های نخستین چه بوده است؟● آیا احتمال انفجار دوباره‌ی جهان وجود دارد؟جدیدترین مطالب● آمار سرقت پس از قانون کاهش مجازات ● چطور لکه‌های مداد را از روی دیوار پاک کنیم؟● غلبه بر یکی از محدودیت‌های قانون اول ترمودینامیک● باکتری‌ها چگونه به مغز حمله می‌کنند؟● دانشمندان گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک‌تر شده‌اند● چطور ویتامین B12 مورد نیاز بدن‌مان را تامین کنیم؟● ورود اورانیوم به خاک چه ارتباطی با کودهای کشاورزی دارد؟● آیا گیاهان هم صدا دارند؟● چطور در خانه توت فرنگی بکاریم؟● چطور جلوی استفراغ شیرخوار را بگیریم؟● چطور برای یک سفر کمپینگ آماده شویم؟● چگونه با عدم تعادل شیمیایی در مغز برخورد کنیم؟● پنج فایده‌ی دارچین برای سلامتی● کدام حیوان بلندترین گردن را در قلمرو حیوانات داشته است؟● چطور رادیاتور خودرو را تخلیه و تعویض کنیم؟● کشف آنزیمی که هوا را به انرژی تبدیل می‌کند● چگونه از شر مگسک چشم خلاص شویم؟● آیا اسب تک‌شاخ واقعاً وجود داشته است؟● چطور هوش هیجانی‌مان را اندازه گیری کنیم؟● منشاء رود نیل کجاست؟