آب‌ و هوایی عجیب در سیاره‌ای فراخورشیدی

 
مجله علمی ایلیاد - اخترشناسان پس از تجزیه و تحلیل جو سیاره‌ای از نوع غول‌گازی به این نتیجه رسیدند که در آسمانِ سیاره‌ی «WASP-96b» هیچ‌گاه ابری دیده نمی‌شود. دانشمندان در دانشگاه اکستر از تلسکوپ خیلی بزرگ ۸.۲ متری در شیلی برای عکس‌برداری از این سیاره‌ی فراخورشیدی استفاده کردند.

سیاره‌ی WASP-96b در فاصله‌ی ۹۸۰ سال نوری از زمین و در صورت‌فلکی ققنوس قرار دارد. محققان با تجزیه و تحلیل الگوهای طیفی ایجاد شده در هنگام عبور نور ناشی از ستاره‌ی میزبان از جو این سیاره‌ی فراخورشیدی توانستند ترکیبات آن‌را شناسایی کنند.

چون مولکول‌های مختلف، نور را به شیوه‌های منحصربه‌فردی جذب و بازنشر می‌کنند، اندازه‌گیری‌های طیفی می‌تواند از وجود مواد شیمیایی خاصی پرده‌برداری کند. تحلیل جدید WASP-96b که اخیراً در مجله‌ی معتبر Nature به چاپ رسید، نشانه‌های طیفی سدیم را برملا کرد. ردپای سدیم فقط می‌تواند در جوهای بدون ابر اندازه‌گیری شود. این غول‌گازی ۲۰ درصد بزرگتر از مشتری است، جرمی مشابه با جرم زحل دارد و دمای آن به ۱،۳۰۰ درجه‌ی کلوین می رسد. اخترشناسان از این غول‌گازی با عنوان زحل داغ یاد می‌کنند.

محقق دانشگاه اکستر «نیکولای نیکولوف» در مصاحبه‌ای خبری، گفت: «ما در حال بررسی بیش از بیست طیف‌سنج فراخورشیدی بوده‌ایم. WASP-96b تنها سیاره‌ی فراخورشیدی است که به‌طور کامل عاری از ابر است و نشانه‌هایی از سدیم دارد. یافته‌های جدید این امکان را به اخترشناسان خواهد داد تا به شکل دقیق‌تری جو سایر سیاره‌های فراخورشیدی را مورد شناسایی قرار دهند.»

«جاناتان جی.‌فورتنی» اخترشناس در دانشگاه کالیفرنیا، بیان کرد: «پیش‌بینی این موضوع سخت است که کدامیک از این جوهای داغ دارای ابرهای ضخیم خواهند بود. با بررسی دامنه‌ی کامل جوهای احتمالی، ما درک بهتری از این ابرها و ترکیبات آن‌ها به‌دست خواهیم آورد.»

تجزیه و تحلیل WASP-96b حاکی از آن است که جو این سیاره حاوی غلظت‌های سدیم مشابه با آنچه در منظومه‌ی شمسی خودمان یافت می شود، است. دانشمندان امیدوار هستند در طول گذرهای بعدی بتوانند مقدار آب، کربن مونو اکسید و کربن‌دی‌اکسید را در جو این زحل داغ اندازه بگیرند.
 
نوشته: بروکس های
ترجمه: منصور نقی‌لو - مجله علمی ایلیاد
مجله ایلیاد رادر اینستاگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر تلگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر آپارات دنبال کنید...مطالب مشابه● شواهد جدید برای مدل استاندارد کیهان‌شناسی● سیاره‌ی ناهید فعالیت‌های آتشفشانی دارد● قدیمی‌ترین نشانه‌های برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین● تصویری فوق‌العاده از یک برج پلاسمایی بر روی سطح خورشید● کشف درخشان و داغِ جیمز وب● آیا می‌توان بر روی ماه کشاورزی کرد؟ ● آیا بر روی مریخ نیز رعد و برق رخ می‌دهد؟● چند نوع منظومه در کیهان وجود دارد؟● منشاء اَبَرسیاه‌چاله‌های نخستین چه بوده است؟● آیا احتمال انفجار دوباره‌ی جهان وجود دارد؟جدیدترین مطالب● آمار سرقت پس از قانون کاهش مجازات ● چطور لکه‌های مداد را از روی دیوار پاک کنیم؟● غلبه بر یکی از محدودیت‌های قانون اول ترمودینامیک● باکتری‌ها چگونه به مغز حمله می‌کنند؟● دانشمندان گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک‌تر شده‌اند● چطور ویتامین B12 مورد نیاز بدن‌مان را تامین کنیم؟● ورود اورانیوم به خاک چه ارتباطی با کودهای کشاورزی دارد؟● آیا گیاهان هم صدا دارند؟● چطور در خانه توت فرنگی بکاریم؟● چطور جلوی استفراغ شیرخوار را بگیریم؟● چطور برای یک سفر کمپینگ آماده شویم؟● چگونه با عدم تعادل شیمیایی در مغز برخورد کنیم؟● پنج فایده‌ی دارچین برای سلامتی● کدام حیوان بلندترین گردن را در قلمرو حیوانات داشته است؟● چطور رادیاتور خودرو را تخلیه و تعویض کنیم؟● کشف آنزیمی که هوا را به انرژی تبدیل می‌کند● چگونه از شر مگسک چشم خلاص شویم؟● آیا اسب تک‌شاخ واقعاً وجود داشته است؟● چطور هوش هیجانی‌مان را اندازه گیری کنیم؟● منشاء رود نیل کجاست؟