کشف ناگهانی ژن‌های جدید

 
مجله علمی ایلیاد - دو دانشجوی دوره‌ی کارشناسی، روشی را برای سنتزِ دی‌ان‌ای ساخته‌اند که می‌تواند در ایجاد توالی‌های دی‌ان‌ای ترکیبی به شکل ساده‌تر، ارزان‌تر و راحت‌تر استفاده شود. در حال حاضر، اگر بخواهید ژن جدیدی بسازید؛ مثلا اگر قصد ایجاد گیاه سیب زمینیِ مقاوم در برابر حشرات را داشته باشید، با فرآیندی کُند و گران روبه‌رو خواهید بود.

بازها که از اجزای اصلی کد ژنتیکی به شمار می‌آیند، به رشته‌ی در حال رشدِ دی‌ان‌ای افزوده می‌شوند. این فرآیند گاهی اوقات با شکست همراه است و وقتی یک توالی به ۲۰۰ باز می‌رسد، کارایی خود را از دست می‌دهد.

خب بهتر است چندین بیت مختلف کد ژنتیکی نوشته و همه‌ی آن‌ها را با استفاده از آنزیم‌ها به هم‌دیگر پیوند بزنیم؛ آنزیم‌ها مواد شیمیایی هستند که موجودات زنده برای تسهیل واکنش‌های شیمیایی در بدن‌شان تولید می‌کنند. البته ما می‌دانیم که احتمال ناکامی این فرآیند بالا است. روش جدید که دانشجویان اخیراً در مجله‌ی Nature Biotechnology منتشر کرده‌اند، می‌توانند بسیاری از مشکلات فوق را از پیش‌‌رو بردارد. روش قدیمی برای سنتز دی‌ان‌ای برای اولین بار در دهه‌ی ۱۹۷۰ به کار برده شد. این روش فرآیندی کُند، طاقت‌فرسا و پُرکار است که آزمایشگاه‌های ژنتیکی را با کُندی مواجه می‌سازد، اگرچه فناوری‌های جدید مثل «CRISPR» بقیه‌ی بخش‌های فرآیند ویرایش ژنی را تسریع می‌بخشند.

این روش جدید که در آزمایشگاه ملی لارنس برکلی توسعه پیدا کرد، رویکرد نیرومندی است. آنزیم‌ها به هر تکه‌ی جدید دی‌ان‌ای می‌چسبند. این فرآیند می‌تواند تا ابد ادامه داشته باشد. محققان در اظهارات خود اعلام کرده‌اند که این فرآیند آنزیم‌های فراوانی مصرف می‌کند.

به گفته محققان، آن‌ها در ابتدا نمی‌توانستند زیست‌شناسان را متقاعد سازند که این ایده می‌تواند کارساز باشد، زیرا محققان معمولاً عادت ندارند از آنزیم‌ها برای اتصال مستقیم دی‌ان‌ای به یکدیگر استفاده کنند. کنار هم قرار دادن توالی‌های دی‌ان‌ای با روش جدید، می‌تواند روزی به امری عادی در آزمایشگاه‌های ژنتیکی تبدیل شود. اما در حال حاضر چنین فناوری‌ای وجود ندارد. این روش در مقایسه با روش‌های سنتی توالی ژنتیکی، به حد زیادی در معرض ناکامی قرار دارد. البته دانشمندان ابراز امیدواری کرده‌اند که روزی روشی بهتر از روش‌های توالی فعلی طراحی کنند و حتی ژن‌های مصنوعی جدیدی را بنویسند.
 
نوشته: رافی رتزتر
ترجمه: منصور نقی‌لو - مجله علمی ایلیاد
مجله ایلیاد رادر اینستاگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر تلگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر آپارات دنبال کنید...مطالب مشابه● زندگی در ارتفاعات چه تاثیری بر روی سوخت‌وساز بدن دارد؟● چرا انسان طی تکامل به موهای فرفری رسید؟● چرا برخی از مردم از خون می‌ترسند؟● انسان در چه سنی کمترین خواب را دارد؟● کشف اثرات منفی جدید برای سیگارهای الکترونیکی● زنان بوی مردان مجرد را تشخیص می‌دهند● بارداری بر روی مغز ماردان چه تاثیری دارد؟● انسان طی یک میلیون سال آینده چه شکل خواهد بود؟● فرضیه‌ای جدید در مورد مرگ بروس‌لی● داستان افتادن دندان‌ها در انسان‌جدیدترین مطالب● آمار سرقت پس از قانون کاهش مجازات ● چطور لکه‌های مداد را از روی دیوار پاک کنیم؟● غلبه بر یکی از محدودیت‌های قانون اول ترمودینامیک● باکتری‌ها چگونه به مغز حمله می‌کنند؟● دانشمندان گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک‌تر شده‌اند● چطور ویتامین B12 مورد نیاز بدن‌مان را تامین کنیم؟● ورود اورانیوم به خاک چه ارتباطی با کودهای کشاورزی دارد؟● آیا گیاهان هم صدا دارند؟● چطور در خانه توت فرنگی بکاریم؟● شواهد جدید برای مدل استاندارد کیهان‌شناسی● چطور جلوی استفراغ شیرخوار را بگیریم؟● سیاره‌ی ناهید فعالیت‌های آتشفشانی دارد● چطور برای یک سفر کمپینگ آماده شویم؟● قدیمی‌ترین نشانه‌های برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین● تصویری فوق‌العاده از یک برج پلاسمایی بر روی سطح خورشید● چگونه با عدم تعادل شیمیایی در مغز برخورد کنیم؟● کشف درخشان و داغِ جیمز وب● پنج فایده‌ی دارچین برای سلامتی● کدام حیوان بلندترین گردن را در قلمرو حیوانات داشته است؟● چطور رادیاتور خودرو را تخلیه و تعویض کنیم؟