سرانجام خورشید چیست؟

مدیران انجمن: parse, javad123javad

نمایه کاربر
air craft

عضویت : جمعه ۱۳۹۲/۵/۲۵ - ۱۶:۵۸


پست: 30

سپاس: 11

جنسیت:

سرانجام خورشید چیست؟

پست توسط air craft »

سرانجام خورشید چیست؟

نمایه کاربر
TopNotch

عضویت : سه‌شنبه ۱۳۹۰/۶/۲۲ - ۱۵:۱۴


پست: 693

سپاس: 322

Re: نجوم

پست توسط TopNotch »

خاموشی
it is a tale told by an idiot, full of sound and fury, signifying nothing.

نمایه کاربر
الاباما

محل اقامت: ALABA

عضویت : چهارشنبه ۱۳۹۱/۸/۲۴ - ۱۶:۲۸


پست: 50

سپاس: 103

Re: سرانجام خورشید چیست؟

پست توسط الاباما »

خورشید سرانجام به پایان سوخت هسته ای اش می رسد و حدود 5/4 میلیارد سال دیگر می میرد. البته داستان مرگ خورشید از یک سری وقایع تشکیل شده است که ابتدا خورشید را به غول سرخ، سپس به ریز نقش سفید، و در نهایت به یک ستاره ریز نقش سیاه تبدیل می کند. این فرآیند 5/3 میلیارد سال دیگر آغاز میشود؛ وقتی که هلیم در هسته خورشید شروع به همجوشی و تولید کربن میکند و خورشید شروع به انبساط میکند. پیش بینی وضع آب و هوای زمین در آن زمان داغ، درخشان و مه آلود خواهد بود؛ زمانی که خورشید همچون غولی در آسمان بزرگ و بزرگتر می شود. زمانی که خورشید دو سومِ آسمان را پوشانده، دمای چند هزار درجه ای روی زمین مدت هاست که جوّ و اقیانوس هایش را تبخیر کرده است. سرانجام، لایه خارجی خورشید، عطارد، زهره، زمین و حتی مریخ را در کام خود فرو میبرد و با جذب حرارت از مرکزش 3000 بار درخشان تر میشود. در این زمان خورشید به یک ستاره غول پیکر تبدیل گشته است.

وقتی هلیم به پایان برسد هسته کربن – اکسیژن هم غیر فعال می شود و مرگ غول سرخ آغاز میشود. البته هسته، دو سومِ جرم ستاره را در بر دارد، هنوز داغ است و اطرافش را دو پوسته از مواد اصلی خورشید، یعنی هیدروژن و هلیم دست نخورده، فرا گرفته است. حاصل فعالیت این پوسته ها حرکت تَپ وار (pulsation) سطح خورشید است که هر تَپ حدود یک سال طول می کشد. وقتی سطح با هر تَپ منبسط و خشک میشود هیدروژن و هلیم رابه صورت ((بادی)) که با سرعت حدود 16 کیلومتر در ثانیه میوزد، در فضا منتشر می کند. این فرآیند چندین هزار سال طول می کشد تا هر دو پوسته در فضا پراکنده شوند و هسته کربن – اکسیژن چگال خورشید بی حفاظ و عریان باقی بماند. پوسته های فوران شده سحابی سیاره نمای در حال انبساطی را شکل می دهند. در طی 20000 سال بعد دمای سطحی هسته عریان شده از 11000 درجه به حدود 25000 درجه افزایش میابد. البته، اندازه اش خیلی بزرگتر از زمین نخواهد بود. پرتو فرابنفش تابش شده از هسته عریان، که سریع تر از گازهای سحابی حرکت میکند، به سحابی میرسد و آن را همچون حباب فلورسنت روشن میکند
death-of-sun3.jpg

در همین حال، بادی پُر سرعت با جرم بسیار کم اما مقدار زیادی انرژی با سرعت حدود 1500 کیلومتر در ثانیه وزیدن می گیرد. این باد هم به شدت با سحابی تصادف می کند و ابرهای درخشان متعددی را شکل میدهد که با رنگ های قرمز،سبز و آبی که حاصل حرارت دیدن گازهای هیدروژن، اکسیژن و هلیم اند میدرخشند. در این زمان اندازه سحابی به هزار برابر اندازه منظومه شمسی ما رسیده است. این نمایش آسمانی شکل ها و رنگهای معرکه فقط حدود ده هزار سال ادامه می یابد.

در سالهای بعد، بیرون ریزی گاز و انرژی از ستاره غول سرخ متوقف می شود و فقط هسته داغ باقی می ماند. این هسته، که در این مرحله ستاره ریز نقش سفید نامیده میشود، به تدریج سرد و سرانجام محو و تبدیل به کره ای تاریک و مرده از مواد می شود که ستاره ریز نقش سیاه نامیده می شود. این مرحله آخر سرد شدن آن قدر طولانی است که هنوز عمر عالم به جایی نرسیده است که ریز نقش سیاهی زده شده باشد. اما تصاویری که تلسکوپ فضایی هابل گرفته نشان می دهد که کهکشان راه شیری پر از ریز نقش سفید و ستاره های غول سرخ است.



اما سرنوشتی کاملا متفاوت در انتظار ستاره هایی است که جرمشان بیش از 6 برابر جرم خورشید است. فرآیند مرگ آنها مشابه به ستاره مادر است، یعنی آنها در انفجار اَبَرنواَختر ناگهان می میرند. تنها تفاوت در آن چیزی است که از ستاره مرده بر جای می ماند. هسته ستاره هایی با جرم 6 تا 12 برابر جرم خورشید، پس از پرتاب بیشتر مواد لایه خارجی جوّشان به فضا، به ستاره نوترونی تبدیل می شود. ستاره نوترونی جسمی بسیار چگال و بسیار کوچک – با قطر چند کیلومتر – است که از بسته های بسیار به هم فشرده نوترون تشکیل شده است و هر قاشق چایخوری از آن صدها میلیون تُن وزن دارد. این ستاره خیلی سریع به دور خود می چرخد - حدود 1 تا 10 بار در هر ثانیه - چون قانون بقای اندازه حرکت زاویه ای آن را ملزم می کند که اندازه حرکت زاویه ای ستاره اصلی را حفظ کند. پس، چون قطر به شدت کاهش یافته، سرعت گردشی ستاره به شدت افزایش می یابد؛ درست مثل اسکیت بازی که هرچه دست های بازش را به بدنش نزدیک تر میکند سریعتر دور خودش می چرخد.

چرخش سریع ستاره نوترونی به همراه میدان مغناطیسی قوی اش آن را به یک ژنراتور قدرتمند الکتریکی تبدیل می کند که همچون تیرکمانی قادر است ذرات ریز اتمی را تا انرژی های چند میلیون ولت شتاب دهد و با سرعت تقریبا نصف سرعت نور در فضا پراکنده کند. وقتی این باد به گازهای سحابی اطراف می وزد الکترون ها و پوزیترون ها (پاد ماده الکترون) به دور خطوط میدان مغناطیسی می پیچند و انرژی از خود ساطع می کنند که شکل های درخشان و متغیری از نور در مرکز سحابی می سازند. این نور سپس گاز و غبار سازنده سحابی، که در آن زمان تا چند سال نوری گسترده شده است، را روشن می کند.


جالب است بدانید که بر خلاف ستاره ای عادی، مواد خارج شده از ستاره نوترونی در همه جهت ها در فضا پراکنده نمی شوند و در عوض ، همگی در دو پرتو تابش الکترومغناطیس متمرکزند که به طور مداوم از قطب های ستاره ساطع می شوند و قسمتی هم به صورت بادی از استوای تَپ اختر می وزد. این خروجی انرژی همان است که ستاره نوترونی را درخشان نگه می دارد که به تدریج انرژی چرخشی اش را کاهش میدهد و در بازه زمینی حدود هزاران سال چرخش ستاره را کُند میکند. اگر زمین اتفاقی در امتداد تابش یکی از این دو پرتو باشد می توانیم ستاره نوترونی را به صورت نقطه نورانی دائمی در آسمان آشکار کنیم، در غیر این صورت نمی توانیم مگر اینکه میدان مغناطیسی اش با محور چرخشش هم خط نباشد. در این صورت دو پرتو دائم تابش الکترو مغناطیس مسیری دایره ای را در آسمان طی می کنند (درست مثل چراغ فانوس دریایی ). اگر پرتو تابش در مسیر خط دید ما قرار بگیرد میتوانیم آن را همچون تابشی کوتاه اما سروقت در طول موج رادیویی، مرئی و پرتو ایکس آشکار کنیم. این جرم ستاره تَپ اختر (pulsar) نامیده میشود. بسامد این تَپ ها آنقدر منظم است که وقتی تَپ اخترها در سال 1967 کشف شدند اخترشناسان تصور کردند این علائم را موجودات هوشمند فرازمینی ساخته و فرستاده اند و تَپ اخترها را LGM ، مخفف آدم کوچولوهای سبز رنگ (Little Green Men) نامیدند.


اگر ستاره بیش از 12 برابر خورشید جرم داشته باشد، هسته فرو ریزش بر سر خودش را ادامه میدهد تا جایی که کِشش گرانشی آنقدر قوی میشود که هیچ چیز، حتی نور، نمیتواند از دامش بگریزد. این جسم سیاهچاله (black hole) نامیده میشود.

چون سحابی سیاره نما (planetary nebulae) از لایه های خارجی جوّ ستاره شکل گرفته، پُر از اکسیژنی است که در عمر ستاره در مرکز آن تولید شده است. بنابراین، مقدار زیادی از انرژی تابش فرابنفش اَبَرنواَختر به نور مرئی سبزی تبدیل میشود – طول موج یون های اکسیژن – که چنان شدتی دارد که صدها میلیون سال نوری دورتر قابل آشکار سازی است.

با اینکه انفجار اَبَر نواَختری در گروه کهکشان های راه شیری، همچون اَبَرنواَختر SN87 – که 167 هزار سال پیش در کهکشان اقماری ما و ابر بزرگ ماژلان، رخ داد و نورش نخستین بار در سال 1987 به ما رسید – را میتوان با چشم غیر مسلح دید، خود سحابی فقط با تلسکوپ دیده میشود و ما از موقعیت نور مرئی اَبَرنواَختر درمی یابیم که کجا دنبال آن بگردیم.


روشی که با آن سحابی های دور دست، که انفجار اَبَرنواَختری شان بدون جلب توجه ما رخ میدهد،را آشکار می کنند شیوه فنّی بسیار هوشمندانه ای به نام تصویر برداری روی باند/خارج باند (on band/ off band) است که اخترشناسان رصدخانه های ملی اختر شناسی مرئی در توسان آریزونا آن را ابداع کردند. در این روش از کهکشان دور دست دو تصویر، یکی در باند تاریک طول موج حدود اکسیژن و دیگری خارج از این محدوده، می گیرند و در کامپیوتر روی هم می اندازند و برنامه کامپیوتری بین دو تصویر زیر و رو در رفت و آمد است. چون سحابی سیاره نما فقط در تصویر باند اکسیژن ظاهر میشود، روی صفحه کامپیوتر نقاط چشمک زنی دیده میشود. اخترشناسان با بهره گیری از این فن، بیشتر از 141 سحابی سیاره نما در کهکشان M86 در خوشه سنبل یافته بودند
شما دسترسی جهت مشاهده فایل پیوست این پست را ندارید.

شاخ نیستم چون گاو نیستم..


خاص نیستم چون عقده ای نیستم...


یه ادمم که خیلیا نیستن..


من همین هستم که هستم!

نمایه کاربر
امیرکاوه

نام: حامد فرهنگ

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۹۲/۷/۷ - ۱۶:۰۵


پست: 388

سپاس: 167

جنسیت:

تماس:

Re: سرانجام خورشید چیست؟

پست توسط امیرکاوه »

از نظر من خورشید تا شاید 6 میلیارد سال دیگه زنده نمونه . البته این زمان احتمالی هست شاید بیشتر باشه . چون بالاخره واکنش های خورشید هم تموم میشه و سوختش پایان میابد . همه هیدروژن خود را سوازنده و هلیوم تبدیل می شود .

نمایه کاربر
electro gravity

نام: داریوش

محل اقامت: شیراز

عضویت : چهارشنبه ۱۳۹۲/۷/۲۴ - ۲۳:۲۰


پست: 252

سپاس: 166

جنسیت:

Re: سرانجام خورشید چیست؟

پست توسط electro gravity »

خورشید.....>غول سرخ........>انفجار........>کوتوله سفید...........>کوتوله سرخ..............>خاموشی مطلق یا کوتوله سیاه
We the people
Are we the people??

some kind of monster
..........................................
شادی مون قد توپ فوتبال، پرچم سرزمین مون چینی
من هنوزم یه پونزم روی صندلی معلم دینی

نمایه کاربر
اماتور

عضویت : پنج‌شنبه ۱۳۹۰/۱۲/۲۵ - ۱۲:۴۳


پست: 2909

سپاس: 2151

جنسیت:

تماس:

Re: سرانجام خورشید چیست؟

پست توسط اماتور »

امیرکاوه نوشته شده:از نظر من خورشید تا شاید 6 میلیارد سال دیگه زنده نمونه . البته این زمان احتمالی هست شاید بیشتر باشه . چون بالاخره واکنش های خورشید هم تموم میشه و سوختش پایان میابد . همه هیدروژن خود را سوازنده و هلیوم تبدیل می شود .
خورشید ما از دسته ستاره های تمدیدی نیسته که بخواد قدری مهلت به زندگی کردنش بده. خورشید ما از ستاره های معمولی و از

نظر عمر خیلی خوبه. 10 میلیارد سال یه رنج خیلی خوب و متوسطیتا 6 میلیارد سال دیگه کارش میکشه به کوتوله اینا چون فرایند مرگ

خیلی طول نمیکشه به اون صورت که مثلا باز یه چن صد میلیون سال یا یه میلیارد سال براش وقت بذاره. مردن ستاره فرایندی که فوق

العاده نسبت به به بلوغ رسیدن ستاره سرعت داره. الان مثلا همین ستاره ای که کنارمونه عرضم به حضورتون صورت فلکی چیز جبار

بتلجیوس طی 20-30 سال گذشته 15% متورم شده. حالا هرچند که غول ولی خیلی سرعت زیادی. نه برای فرایند مرگش به 6 تا

نمیکشه

نمایه کاربر
امیرکاوه

نام: حامد فرهنگ

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۹۲/۷/۷ - ۱۶:۰۵


پست: 388

سپاس: 167

جنسیت:

تماس:

Re: سرانجام خورشید چیست؟

پست توسط امیرکاوه »

اماتور نوشته شده:
امیرکاوه نوشته شده:از نظر من خورشید تا شاید 6 میلیارد سال دیگه زنده نمونه . البته این زمان احتمالی هست شاید بیشتر باشه . چون بالاخره واکنش های خورشید هم تموم میشه و سوختش پایان میابد . همه هیدروژن خود را سوازنده و هلیوم تبدیل می شود .
خورشید ما از دسته ستاره های تمدیدی نیسته که بخواد قدری مهلت به زندگی کردنش بده. خورشید ما از ستاره های معمولی و از

نظر عمر خیلی خوبه. 10 میلیارد سال یه رنج خیلی خوب و متوسطیتا 6 میلیارد سال دیگه کارش میکشه به کوتوله اینا چون فرایند مرگ

خیلی طول نمیکشه به اون صورت که مثلا باز یه چن صد میلیون سال یا یه میلیارد سال براش وقت بذاره. مردن ستاره فرایندی که فوق

العاده نسبت به به بلوغ رسیدن ستاره سرعت داره. الان مثلا همین ستاره ای که کنارمونه عرضم به حضورتون صورت فلکی چیز جبار

بتلجیوس طی 20-30 سال گذشته 15% متورم شده. حالا هرچند که غول ولی خیلی سرعت زیادی. نه برای فرایند مرگش به 6 تا

نمیکشه
البته من این رو احتمال دادم و باید بگم که در یک مقاله سایتهای خبری نوشته بود که خورشید تا 5.4 میلیارد سال دیگه می میره نه 10 میلیارد . اگر من گفتم که شاید هم بیشتر به این علت بود که از زمان مرگ خورشید اطلاعات متوسط داشتم اما الان مطمئنم که 5.4 میلیارد سال دیگه می میره . من این رو در چندین سایت خوندم و نمی دونم شما بر چه اساسی می گین مرگ خورشید 10 میلیارد سال دیگه است . نکنه این رو هم از همون ...

نمایه کاربر
اماتور

عضویت : پنج‌شنبه ۱۳۹۰/۱۲/۲۵ - ۱۲:۴۳


پست: 2909

سپاس: 2151

جنسیت:

تماس:

Re: سرانجام خورشید چیست؟

پست توسط اماتور »

دوست من امیر عزیز یخورده روی حرفام دقت کن ببین من کجا گفتم که خورشید 10 میلیارد سال دیگه میمیره ؟ smile034

به بار دیگه پست منو قشنگ و واضح بخون

نمایه کاربر
غلامعلی نوری

عضویت : سه‌شنبه ۱۳۹۱/۴/۲۰ - ۰۸:۵۱


پست: 1196

سپاس: 885

جنسیت:

تماس:

Re: سرانجام خورشید چیست؟

پست توسط غلامعلی نوری »

air craft نوشته شده:سرانجام خورشید چیست؟
افسردگی ! smile035
داستان پیر دختری که افسردگی خواهد گرفت و دست بخود سوزی خواهد زد و جهان را تاریک خواهد کرد

kurt

عضویت : چهارشنبه ۱۳۹۲/۷/۲۴ - ۰۸:۳۹


پست: 15

سپاس: 4

Re: سرانجام خورشید چیست؟

پست توسط kurt »

حدود 6 میلیارد سال دیگه به یک غول سرخ تبدیل میشه .اونم به خاطر کمبود سوخت هیدروژن این اتفاق میوفته .بعد وقتی که به یک غول قرمز تبدیل میشه خورشید کم کم مواد خودشو پرت میکنه تا به یک کوتوله قهوه ای تبدیل میشه بعد هم خاموشی مطلق.

نمایه کاربر
اماتور

عضویت : پنج‌شنبه ۱۳۹۰/۱۲/۲۵ - ۱۲:۴۳


پست: 2909

سپاس: 2151

جنسیت:

تماس:

Re: سرانجام خورشید چیست؟

پست توسط اماتور »

kurt نوشته شده:حدود 6 میلیارد سال دیگه به یک غول سرخ تبدیل میشه .اونم به خاطر کمبود سوخت هیدروژن این اتفاق میوفته .بعد وقتی که به یک غول قرمز تبدیل میشه خورشید کم کم مواد خودشو پرت میکنه تا به یک کوتوله قهوه ای تبدیل میشه بعد هم خاموشی مطلق.
کوتوله قهوه ای ؟! smile029 داداش کجا زدی؟تصویر

به یه سفید تبدیل میشه از اندوخته ی دوران زندگیش استفاده و برای میلیاردها سال اروم زندگی میکنه. تمام

نمایه کاربر
اماتور

عضویت : پنج‌شنبه ۱۳۹۰/۱۲/۲۵ - ۱۲:۴۳


پست: 2909

سپاس: 2151

جنسیت:

تماس:

Re: سرانجام خورشید چیست؟

پست توسط اماتور »

نوری نیرو نوشته شده:
air craft نوشته شده:سرانجام خورشید چیست؟
افسردگی ! smile035
داستان پیر دختری که افسردگی خواهد گرفت و دست بخود سوزی خواهد زد و جهان را تاریک خواهد کرد
قصد انحراف جستارو ندارمااااا کسی هم حق نداره ادامه حرفمو بگیره وگرنه به ملینا میگم ترتیبشو بده. ولی خوشم میاد که این اقا یعنی

اقای نوری مثل بعضی از دوستان تیریپ افسرده نگرفت. بیاد پستای عجوج مجوج بذارهو یه جواب صد سال روش فک کنیهو نمیدونم ازین

چیزا ... هم تو فلسفه هم تو تالارای دیگه خیلی قشنگو شیرین هم حرفشو میزنه هم شوخیای باحال میکنه ادم لذتشو میبره. این چن

وقتی که اومده اصن هوپا برام درصدی جذاب شده

دمت سوپرنوا smile039 smile044

tapakhtar

نام: mandana light

محل اقامت: شاهین شهر

عضویت : سه‌شنبه ۱۳۹۲/۶/۱۲ - ۱۹:۳۵


پست: 38

سپاس: 11

جنسیت:

Re: سرانجام خورشید چیست؟

پست توسط tapakhtar »

فکر کنم بعد از هیدروژن سوزی انقدر خسته شده باشه که به هلیم سوزی نرسه و متاسفانه باید بگم که خاموش میشه . smile054 smile054 smile054
من در هر آنچه میبینم هستم و هر آنچه میبینم در من هست

نمایه کاربر
اماتور

عضویت : پنج‌شنبه ۱۳۹۰/۱۲/۲۵ - ۱۲:۴۳


پست: 2909

سپاس: 2151

جنسیت:

تماس:

Re: سرانجام خورشید چیست؟

پست توسط اماتور »

tapakhtar نوشته شده:فکر کنم بعد از هیدروژن سوزی انقدر خسته شده باشه که به هلیم سوزی نرسه و متاسفانه باید بگم که خاموش میشه . smile054 smile054 smile054
خورشید ما خیلی چلمنگه smile080

نمایه کاربر
MA102

نام: Laplace transforms

عضویت : چهارشنبه ۱۳۸۸/۹/۱۸ - ۱۷:۰۹


پست: 1664

سپاس: 1193

Re: سرانجام خورشید چیست؟

پست توسط MA102 »

electro gravity نوشته شده:خورشید.....>غول سرخ........>انفجار........>کوتوله سفید...........>کوتوله سرخ..............>خاموشی مطلق یا کوتوله سیاه
............> واپاشی پروتونها و بدل شدن به تابش
علم×دین=انسان




وَ مَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَا أَحْيَا النَّاس جَمِيعاً

و هر کس نفسی را حیات بخشد مثل آن است که همه مردم را حیات بخشیده.

سوره مبارکه المائدة آیه32




بانک اهداء سلولهای بنیادی:
http://iscdp.tums.ac.ir/

ارسال پست