صفحه 1 از 1

جهان ما از هیچ برخاسته؟

ارسال شده: چهارشنبه ۱۳۹۱/۸/۱۷ - ۲۲:۵۰
توسط Behjo
نوشته ی زیر را بسیار خواندنی یافتم ،گفتم در اینجا بگذارم تا دوستان هم ببینند و نگر خود را بگویند smile072

نظريه‌ي جهاني برخاسته از هيچ



ممكن است در نگاه اول با نظريه‌ي جهان‌هاي چندگانه مخالفت كنيم. زيرا به‌نظر مي‌رسد اين نظريه، قوانين شناخته‌شده‌اي مثل قانون بقاي ماده و انرژي را به‌ هم مي‌ريزد.
...
در واقع مجموع كل ماده به‌علاوه انرژي در جهان احتمالاً خيلي كوچك است. درست است كه مقدار ماده موجود در جهان شامل تمام ستارگان،‌ سيارات و كهكشان‌ها مقداري مثبت و بسيار بزرگ است، با اين حال انرژي ذخيره‌ شده در گرانش، ممكن است منفي باشد. اگر انرژي مثبت ماده را با انرژي منفي گرانش جمع كنيم، نتيجه عددي نزديك به صفر خواهد بود.
از بعضي‌جهات مي‌توان گفت كه چنين جهان‌هايي آزاد هستند. آنها مي‌توانند از درون خلاء، تقريباً بدون هيچ تلاشي بيرون بجهند. (اگر كيهان بسته باشد، مقدار انرژي كل آن بايد دقيقاً برابر صفر باشد).
براي درك بهتر اين موضوع الاغي را در نظر بگيريد كه به چاله بزرگي افتاده است. بايد به الاغ انرژي بدهيم تا ازچاله بيرون بيايد. فرض كنيم وقتي الاغ بيرون چاله روي زمين ايستاده، انرژي صفر داشته باشد. بنابراين به دليل اينكه مجبور شديم به الاغ انرژي كمكي بدهيم تا او را به حالت انرژي صفر برسانيم، مي‌توان گفت الاغ در چاله داراي مقدار معيني انرژي منفي است.
همين‌طور براي خارج كردن سياره‌اي از درون يك منظومه‌ي ستاره‌اي، مجبوريم به آن انرژي بدهيم. وقتي سياره در فضاي آزاد خارج از منظومه قرار دارد، انرژي صفر خواهد داشت. چون مجبور شديم به سياره انرژي بدهيم تا آن را از درون يك سيستم خورشيدي بيرون بياوريم تا به انرژي صفر دست يابد، بنابراين سياره هنگام حضور در سيستم خورشيدي داراي انرژي منفي بوده است.

در حقيقت براي ايجاد جهاني شبيه به آنچه ما درون آن هستيم، ممكن است به مقدار واقعاً كمي ماده، شايد به اندازه‌ي چند گرم نياز داشته باشيم. آن‌طور كه آلن گوث مي‌گويد:
جهان، شايد يك ناهار مجاني باشد!

ايده ايجاد يك جهان از هيچ، اولين بار در سال 1973، طي مقاله‌اي در مجله‌ي نيچر، توسط ادوارد ترايون از كالج هانتر دانشگاه سيتي شهر نيويورك مطرح شد. او تصور كرد كه جهان چيزي است كه به دليل يك تحول كوانتومي در خلاء،‌ هر چند وقت يك‌بار رخ مي‌دهد. اگرچه مقدار ماده خالص لازم براي ايجاد يك جهان ممكن است نزديك به صفر باشد، اين ماده بايد تا حد چگالي‌هاي غير قابل تصور، فشرده شود.
همانند افسانه پن‌كو، اين مثالي است از كيهان‌شناسي وجود از عدم.

اگرچه نظريه‌ي جهان برخاسته از هيچ را نمي‌توان با روش‌هاي مرسوم ثابت كرد، اما اين نظريه‌،‌ در پاسخ به بسياري از سؤالات كاربردي در مورد جهان كمك مي‌كند.



به‌عنوان مثال، چرا جهان فرفره‌وار به دور خود نمي‌چرخد؟ تمام چيزهايي كه در اطراف خود مي‌بينيم، در حال چرخش‌اند. از طوفان‌ها، سيارات،‌ كهكشان‌ها گرفته تا اختروش‌ها. به‌نظر مي‌رسد اين ويژگي عمومي ماده در جهان باشد. اما چرا خود جهان نمي‌چرخد؟
وقتي در آسمان‌ به كهكشان‌ها نگاه مي‌كنيم، مجموع چرخش آن‌ها صفر است. اين خوش‌شانسي ما است. زيرا اگر جهان مي‌چرخيد، آن‌وقت سفر در زمان عادي شده و بنابراين نوشتن تاريخ غيرممكن بود.
دليل اينكه چرا جهان نمي‌چرخد، مي‌تواند اين باشد كه جهان ما از هيچ به‌وجود آمده است. از آنجا كه خلاء نمي‌چرخد، انتظار نداريم كه هيچ چرخش خالصي در جهان ما به وجود آيد. در حقيقت تمام جهان‌هاي حبابي درون جهان چندگانه، چرخش خالصي برابر صفر دارند.

چرا بارهاي الكتريكي مثبت و منفي دقيقاً با هم برابرند و يكديگر را خنثي مي‌كنند؟ به‌طور معمول زماني‌كه به نيروهاي كيهاني حاكم بر جهان مي‌انديشيم، بيشتر به گرانش فكر مي‌كنيم تا نيروي الكترومغناطيسي. حتي اگر نيروي گرانش در مقايسه با نيروي الكترومغناطيسي بسيار كوچك باشد، دليل اين امر، تعادل كامل و دقيق بين بارهاي مثبت و منفي است. در نتيجه به‌نظر مي‌رسد بار الكتريكي خالص جهان صفر بوده و اين گرانش است كه جهان را احاطه كرده و نه نيروي الكترومغناطيسي.
اگرچه اين مسئله بسيار بديهي به‌نظر مي‌رسد،‌ اما در اصل خنثي‌سازي بارهاي مثبت و منفي كاملاً جالب توجه است. (البته واضح است كه عدم تعادل بين بارهاي الكتريكي به‌طور محلي وجود دارد و به همين دليل است كه رعد و برق به‌وجود مي‌آيد. اما تعداد كل بارها، حتي براي طوفان‌هاي رعدآسا، برابر با صفر است).
آيا مي‌دانيد كه اگر درون بدن شما، تنها يك صد‌هزارم (0/00001) درصد تفاوت در بارهاي خالص الكتريكي مثبت و منفي وجود داشته باشد، آناً از هم پاشيده مي‌شويد و اجزاي بدن شما، به‌وسيله‌ي نيروي الكتريكي به خارج پرتاب مي‌شوند.

جواب اين معماي قديمي ممكن است اين باشد كه جهان ازهيچ درست شده است. از آنجا كه مقدار چرخش و بار خالص خلاء برابر صفر است، هر جهان كودكي كه از هيچ بيرون مي‌جهد نيز بايد چرخش و بار الكتريكي خالصي برابر صفر داشته باشد.
استثناي آشكارسازي براي اين قانون وجود دارد:
جهان بيشتر از ماده تشكيل شده است تا ضد ماده. از آنجا كه ماده و ضد ماده مخالف هم هستند (با بار الكتريكي مخالف)، ممكن است تصور كنيم كه انفجار بزرگ، مقادير برابري ماده و ضد ماده ايجاد كرده باشد. مشكل اين است كه ماده و ضد ماده در برخورد با هم، يكديگر را از بين مي‌برند و انفجاري از پرتوهاي گاما ايجاد مي‌كنند. بنابراين ما نمي‌بايست وجود داشته باشيم.
در اين‌صورت، جهان به‌جاي اينكه از ماده‌ي معمولي پر شده باشد، بايد مجموعه‌ي تصادفي از پرتوهاي گاما باشد. اگر انفجار بزرگ كاملاً متقارن بود يا از هيچ برمي‌خواست، آنگاه ما بايد انتظار شكل‌گيري مقادير يكساني ماده و پادماده را داشته باشيم.
پس چرا ما وجود داريم؟
پاسخي كه به وسيله‌ي فيزيك‌دان روسي، آندره‌ي ساخاروف ارائه شد اين است كه انفجار بزرگ اوليه، به‌ هيچ‌وجه كاملاً متقارن نبوده است. درست در لحظه‌ي پيدايش، مقدار كمي‌ شكست‌ تقارن بين ماده و پادماده وجود داشته كه باعث شده ماده بر ضد ماده غلبه كند و در نتيجه جهان اطراف به‌وجود آيد.
تقارني كه در انفجار بزرگ شكسته شده، تقارن CP ناميده مي‌شود. تقارني كه بر اساس آن، بار و زوجيت ذرات ماده و ضدماده جابجا مي‌شوند.
اگر جهان از هيچ به‌وجود آمده باشد، آنوقت شايد بتوان گفت كه خلاء كاملاً خالي نيست، بلكه مقدار بسيار كمي شكست تقارن دارد كه باعث غلبه ماده به ضد ماده شده است. منشأ اين شكست تقارن، هنوز مشخص نيست.




بن مایه : كتاب جهان‌هاي موازي نوشته ميچيو كاكو

Re: جهان ما از هیچ برخاسته؟

ارسال شده: چهارشنبه ۱۳۹۱/۸/۱۷ - ۲۳:۵۲
توسط نوآور
سلام، خوب این یک نظریه است در میان دانشمندان در بالاترین سطوح فیزیک و کیهانشناسی، ولی این «هیچ» در واقع هیچ مطلق نیست بلکه منظور میدانهای کوآنتومی است و احتمالا حداقل X واحد انرژی مثبت باید وجود داشته باشد تا تحولات بعد از انفجار بزرگ رخ دهد؛ از طرف دیگر این پرسش مطرح می شود که اگر «هیچ» می تواند این همه ماده و انرژی و فضا و زمان و زندگی و غوغا به پا کند، چرا هم اکنون این همه «وجود» ، همچین هنرهائی نشان نمی دهند؟!

Re: جهان ما از هیچ برخاسته؟

ارسال شده: پنج‌شنبه ۱۳۹۱/۸/۱۸ - ۱۴:۱۹
توسط Behjo
نوآور نوشته شده:سلام، خوب این یک نظریه است در میان دانشمندان در بالاترین سطوح فیزیک و کیهانشناسی،
1.ولی این «هیچ» در واقع هیچ مطلق نیست بلکه منظور میدانهای کوآنتومی است
2.و احتمالا حداقل X واحد انرژی مثبت باید وجود داشته باشد تا تحولات بعد از انفجار بزرگ رخ دهد؛

3. از طرف دیگر این پرسش مطرح می شود که اگر «هیچ» می تواند این همه ماده و انرژی و فضا و زمان و زندگی و غوغا به پا کند، چرا هم اکنون این همه «وجود» ، همچین هنرهائی نشان نمی دهند؟!
درود smile072

1.می شود بگویید فردید(منظور)تان از میدان های کوانتومی چیست؟
و میدان مگر مادی است که هیچ نباشد؟

2.بنابر چیزی که در مقاله ی بالا گفته شده،اگر کیهان بسته باشد
باید انرژی آن دقیقا صفر باشد(خودم هم نمی دانم چرا؟!)
شما از کجا می گویید که احتمالا باید کمینه انرژی x ای باشد؟؟

3. smile072 شاید هم دارد نشان میدهد!
به گمان من در سیاهچاله ها، روندی وارونِ روندِ گفته شده
(پدید آمدن از هیچ) رخ می دهد.به این گونه که ماده و جنبش(انرژی
مثبت) و انرژی گرانشی(انرژی منفی) خنثی(!) شده و هیچ می شوند!!
(البته این تنها یک گمانه زنی بود)

Re: جهان ما از هیچ برخاسته؟

ارسال شده: پنج‌شنبه ۱۳۹۱/۸/۱۸ - ۱۵:۰۶
توسط هرمز پگاه
میدان هم یک چهره ای ماده است ، یا بهتر بگوییم، مدلی از چگونگی بودن ماده.
میدان در فیزیک کوانتوم با ریزگان نیروبر برابر شده است، برای نمونه
فوتون( فوتون مجازی)، گراویتون، گلوئون ...

دشواری این داستان ها در کران‌نمایی (تعریف) ماده است.
پیشتر ماده را تنها به ریزگان ماند مایه دار ( ذرات دارای جرم سکون) میگفتند
امروز با سپاس از انشتین میدانیم که ریزگان بی ماند مایه ( بدون جرم سکون)، مانند فوتون
که بسته های از جنس انرژی هستند، نیز "ماده" هستند و هردوی این دوجور ریزک، دارای
جنس و ریشه ی یکسان هستند و این ریزگان ماند مایه دار هم در فرنود(در واقع) همان
انرژی فشرده و گرفتار میباشند ( برای نمونه بیش از ۹۰% تنمایه(جرم) پروتون، همان
انرژی گلوئون هاست) پس این انرژی گرفتار است که از بیرون، در جایگاه و چهره ی
تنمایه (جرم) نمود پیدا میکند.
--
برای همین ، برای نمونه میگویند اگر ماده و پاد ماده به هم بخورند "نابود" میشوند!
که نادرست است، نابود نمیشوند، جنبش (انرژی) گرفتار در هر رو ریزک "ماده" (مانند
الکترون) و پادماده ( مانند پوزیترون)، در آن برخورد آزاد میشوند و چیزی نابود نمیشود.
تازه از این انرژی ازاد شده میتوان بار دیگر همان الکترون و پوزیترون را بدست اورد.
پس ماده یک جنس مهادین و پایه ای است که چهره های گوناگون بخود میگیرد،
اگر در گستره (بـُعد) های ریزی گرفتار شود، مانند تنمایه (جرم) میشود و اگر آزاد باشد،
بی تنمایه ( مانند فوتون) است و با تندای آزاد خود( تندای نور) در جنبش و خودِ جنبش است.

تصویر
تصویر

Re: جهان ما از هیچ برخاسته؟

ارسال شده: پنج‌شنبه ۱۳۹۱/۸/۱۸ - ۱۶:۰۳
توسط Behjo
هرمز پگاه نوشته شده: ...برای همین ، برای نمونه میگویند اگر ماده و پاد ماده به هم بخورند "نابود" میشوند!
که نادرست است، نابود نمیشوند، جنبش (انرژی) گرفتار در هر رو ریزک "ماده" (مانند
الکترون) و پادماده ( مانند پوزیترون)، در آن برخورد آزاد میشوند و چیزی نابود نمیشود.
smile072
آری اینها درست ،اما فردید این دانشمندان اینست:
در واقع مجموع كل ماده به‌علاوه انرژي در جهان احتمالاً خيلي كوچك است. درست است كه مقدار ماده موجود در جهان شامل تمام ستارگان،‌ سيارات و كهكشان‌ها مقداري مثبت و بسيار بزرگ است، با اين حال انرژي ذخيره‌ شده در گرانش، ممكن است منفي باشد. اگر انرژي مثبت ماده را با انرژي منفي گرانش جمع كنيم، نتيجه عددي نزديك به صفر خواهد بود.
از بعضي‌جهات مي‌توان گفت كه چنين جهان‌هايي آزاد هستند. آنها مي‌توانند از درون خلاء، تقريباً بدون هيچ تلاشي بيرون بجهند. (اگر كيهان بسته باشد، مقدار انرژي كل آن بايد دقيقاً برابر صفر باشد)
همانگونه که می دانید انرژی پتانسیلی که برای نیروهای جاذبِ پایستار(مانند گرانش) کران نمایی می شود
منفی هستند.
به این چم که اگر بخواهیم ریزکی را از دست آن جاذبه برهانیم و به اسپاش میان ستاره ای
ببریم، می باید انرژی مصرف کنیم و آن را هل بدهیم.

این دانشمندان می گویند اگر این انرژی پتانسیل منفی را با انرژی جنبشی(چه انرژی سکون که هر ریزک
دارد و چه انرژی ای که بخاطر تندی اش دارد) روی هم بریزیم، برآیند چیزی نزدیک به صفر خواهد شد و این
بدین چم است که گویا انرژیِ خالصِ سراسر کیهان صفر است یا به دیگر سخن همان هیچ است.

نمی دانم درست هوشیدم فردیدشان را یا نه؟!

Re: جهان ما از هیچ برخاسته؟

ارسال شده: دوشنبه ۱۳۹۲/۸/۲۰ - ۲۰:۳۲
توسط electro gravity
درود
خیلی جالب بود اما یه چیز گفته نشد:
برای اینکه ما بفهمیم جهان از هیچ بوجود آمده نیاز داریم که جمع جبری کل نیروهای عالم را بدانیم
اگر صفر بود جهان ما از هیچ بوجود آمده!!و اگر مقدار داشت جهان(انفجار بیگ بنگ و فضا زمان) عاملی اولیه داشته است
خب برای اینکه ما به این موضوع پی ببریم باید ساختار فضا زمان را بدانیم که تخت است یا منحنی که در صورتی که تخت باشد جمع کل نیروها برابر صفر خواهد بود و در صورتی که انحنا داشته باشد(زینی و کروی) به این معنیست که جمع کل نیروها و اجسام درون فضازمان دیگر صفر نیست و قبل از بیگ بنگ عاملی بوده که اون را بوجود آورده
که این موضوع را میتوان با تاباندن پرتو نور حساب کرد که اتفاقا انجام شده و جهان تخت بوده!!
اما دانشمندان هنوز به درستی این آزمایش مطمﺉن نیستند
smile072 smile072 smile072

Re: جهان ما از هیچ برخاسته؟

ارسال شده: دوشنبه ۱۳۹۲/۸/۲۰ - ۲۱:۳۳
توسط DARKENERGY
http://www.hupaa.com/forum/viewtopic.php?f=14&t=31707
شايد اينم مفيد باشه smile072 smile072

Re: جهان ما از هیچ برخاسته؟

ارسال شده: سه‌شنبه ۱۳۹۲/۸/۲۱ - ۰۷:۰۶
توسط kurt
این نظریه رو هاوکینگ تو کتاب طرحی بزرگ آورده و نظریه ای به شدت قویست.

Re: جهان ما از هیچ برخاسته؟

ارسال شده: جمعه ۱۳۹۴/۱۱/۲ - ۱۲:۰۲
توسط stanly
هیچ کوانتومی هیچ مطلق نیست و از ذرات مجازی و میدان ها پر شده.جفت ذرات مجازی مثبت و منفی در ان برابر است پس بار الکتریکی اش صفر است.همه ی مواد بسته هایی از انرژی اند که این انرژی را از این خلا کوانتومی گرفته اند.عدم قطعیت اجازه چنین دقتی را در طبیعت نمی دهد که هیچ مطلق وجود داشته باشد و میدان ها همیشه در هر جایی مقدار و افت و خیز دارند.عملکرد این میدان ها تصادفی و احتمالی است و از ان جایی که میدان پایه هستند پس جهان به طور تصادفی و از هیچ کوانتومی پدید امده.