درباره سازوکار وچگونگي ذخيره ي بار در خازنها

مدیران انجمن: parse, javad123javad

ارسال پست
نمایه کاربر
omarekhayam

عضویت : چهارشنبه ۱۳۸۵/۱۲/۲۳ - ۱۲:۰۱


پست: 898

سپاس: 55

درباره سازوکار وچگونگي ذخيره ي بار در خازنها

پست توسط omarekhayam »

خازن المان الکتريکي است که مي‌تواند انرژي الکتريکي را توسط ميدان الکترواستاتيکي (بار الکتريکي) در خود ذخيره کند و به همراه مقاومت‌ها، در مدارات تايمينگ استفاده مي‌شود. همچنين از خازن‌ها براي صاف کردن سطح تغييرات ولتاژ مستقيم استفاده مي‌شود. از خازن‌ها در مدارات به‌عنوان فيلتر هم استفاده مي‌شود. زيرا خازن‌ها به راحتي سيگنالهاي غير مستقيم AC را عبور مي‌‌دهند ولي مانع عبور سيگنالهاي مستقيم DC مي‌شوند . ساختمان داخلي خازن از دوقسمت اصلي تشکيل مي‌شود :
الف – صفحات هادي ب – عايق بين هادي ها(دي الکتريک)
بنابراين هرگاه دو هادي در مقابل هم قرار گرفته و در بين آنها عايقي قرار داده شود ، تشکيل خازن مي دهند . معمولا صفحات هادي خازن از جنس آلومينيوم ، روي و نقره با سطح نسبتا زياد بوده و در بين آنها عايقي (دي الکتريک) از جنس هوا ، کاغذ ، ميکا ، پلاستيک ، سراميک ، اکسيد آلومينيوم و اکسيد تانتاليوم استفاده مي شود هر چه ضريب دي الکتريک يک ماده عايق بزرگتر باشد آن دي الکتريک داراي خاصيت عايقي بهتر است .
ظرفيت
ظرفيت معياري براي اندازه گيري توانايي نگهداري انرژي الکتريکي است. ظرفيت زياد بدين معني است که خازن قادر به نگهداري انرژي الکتريکي بيشتري است. واحد اندازه گيري ظرفيت فاراد است. 1 فاراد واحد بزرگي است و مشخص کننده ظرفيت بالا مي‌‌باشد. بايد گفت که ظرفيت خازن ها يک کميت فيزيکي هست و به ساختمان خازن وابسته است و به مدار و اختلاف پتانسيل بستگي ندارد
انواع خازن
الف- خازن هاي ثابت:
اين خازن ها داراي ظرفيت معيني هستند که در وضعيت معمولي تغيير پيدا نمي کنند . خازن هاي ثابت را بر اساس نوع ماده ي دي الکتريک به کار رفته در آنها تقسيم بندي و نام گذاري مي کنند و از آنها در مصارف مختلف استفاده مي شود . از جمله اين خازنها مي توان انواع سراميکي ، ميکا ، ورقه اي (کاغذي و پلاستيکي ( ،الکتروليتي ، روغني ، گازي و نوع خاص فيلم ( Film ) را نام برد .
اگر ماده ي دي الکتريک طي يک فعاليت شيميايي تشکيل شده باشد آن را خازن الکتروليتي و در غير اين صورت آن را خازن خشک گويند . خازن هاي روغني و گازي در صنعت برق بيش تر در مدارهاي الکتريکي براي راه اندازي و يا اصلاح ضريب قدرت به کار مي روند .
ب- خازنهاي متغير :
به طور کلي با تغيير سه عامل مي توان ظرفيت خازن را تغييير داد :" فاصله صفحات" ، "سطح صفحات" و" نوع دي الکتريک ".

اساس کار خازن متغير برمبناي تغيير سطح مشترک صفحات خازن يا تغيير ضخامت دي الکتريک است ، ظرفيت يک خازن نسبت مستقيم با سطح مشترک دو صفحه ي خازن دارد . خاز هاي متغير عموما ازنوع عايق هوا يا پلاستيک هستند . از انواع خازن هاي متغير مي توان به واربابل و تريمر نام برد در خازن واربابل به وسيله دسته ي متحرک (محور) عمل تغيير ظرفيت انجام مي شود و در خازن تريمر اين عمل به وسيله پيچ گوشتي صورت مي گيرد محدوده ي ظرفيت خازن هاي واريابل 10 تا 400 پيکو فاراد و در خازن هاي تريمر از 5 تا 30 پيکو فاراد است . از اين خازن ها در گيرنده هاي راديويي براي تنظيم فرکانس ايستگاه راديويي استفاده مي شود .
omarekhayam

ارسال پست