فشار به سازمان انرژی اتمی برای تغییر رویکرد در تحقیقات هسته

مدیران انجمن: parse, javad123javad

ارسال پست
نمایه کاربر
armin57ghazal

نام: آرمین

محل اقامت: تهران

عضویت : چهارشنبه ۱۳۸۹/۱۱/۶ - ۱۹:۲۷


پست: 484

سپاس: 579

جنسیت:

تماس:

فشار به سازمان انرژی اتمی برای تغییر رویکرد در تحقیقات هسته

پست توسط armin57ghazal »

علی شاهدیان، ایران هسته ای- کارشناسان فنی درباره فشار ریاست جمهوری و وزارت خارجه در زمینه تغییر مسیر تحقیقات و فعالیت های هسته ای کشور به سمت فعالیت های غیر مرتبط با غنی سازی و ساخت راکتورها هشدار می دهند.

این هشدارها پس از آن جدی شده است که حضور روز یکشنبه رییس جمهور در سازمان انرژی اتمی و رونمایی از برخی محصولات خاص این سازمان، نشان از نوعی تغییر رویکرد تحمیلی در سازمان انرژی اتمی در زمینه تحقیقات و صنعت هسته ای دارد.

حسن روحانی رییس جمهور، امروز (یکشنبه، 21 اردیبهشت 1393/ 11 می 2014) با حضور در سازمان انرژی اتمی از 3 محصول زیر رونمایی کرد:

1- سانتریفیوژ لوله (تیوبولار) تولید واکسن‌های نوترکیب انسان و دام

2- سامانه پایش پرتوهای فرابنفش (UV)

3-سامانه ملی پرتودهی چندمنظوره گام

همگی این محصولات مربوط به کاربردهای فناوری هسته ای در زمینه پزشکی است.

دکتر علی اکر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی در سخنان خود در این مراسم گفته است که این محصولات «مسیر تحقق راهبرد اصولی تعیین شده از سوی رییس جمهور مبنی بر گسترش کاربرد فناوری صلح آمیز هسته‌ای بویژه در حوزه سلامت» تولید شده است.

اگرچه اطلاعات موجود نشان می دهد سازمان انرژی اتمی برنامه های مهمی در زمینه تحقیق و توسعه در حوزه غنی سازی دارد ولی نشانه ها حاکی از آن است که این سازمان تحت فشار قرار گرفته است که جهت تحقیقاتی خود را عوض کند.

ضمن اینکه، توافق ژنو عملا تحقیق و توسعه در زمینه غنی سازی را به «تحقیق و توسعه» موجود محدود می کند و این دقیقا به این معناست که تحقیق و توسعه غنی سازی و ماشین های سانتریفیوژ عملا رو به تعطیلی خواهد رفت.

کارشناسان می گویند رویکرد جدید دولت که قصد تحمیل آن به سازمان انرژی اتمی را دارد بیشتر ناشی از آن است که اولویت شماره یک برخی نهادهای دولتی راضی نگه داشتن غرب، دوری از هرگونه تنش و نهایی کردن توافق هسته ای است نه پاسخ داده به نیازهای کشور و عمیق کردن تحقیقات هسته ای.

طبق این راهبرد جدید ظاهرا بناست حجم بیشتر از فعالیت های تحقیقاتی و پروژه های «صنعتی سازی» به بخش های غیر مرتبط با غنی سازی مانند سلامت، کشاورزی و ... منتقل شود و از حجم کار در بخش های مرتبط با غنی سازی و راکتور کاسته شود.

البته بسیار بعید است که سازمان انرژی اتمی زیر بار چنین تحمیلی برود چرا که برنامه ریزی های این سازمان در زمینه تحقیق و توسعه مرتبط با غنی سازی بسیار مفصل و بلند مدت است.

با وجود پیشرفت های بسیار کلیدی در زمینه غنی سازی، کارشناسان اتفاق نظر دارند که ایران در این حوزه به فعالیت های تحقیقو توسعه ای بلند مدت و بسیار عمیق و جدی نیاز مبرم دارد.

ارسال پست