منو

پدیده ال‌ نینو چیست؟(1)

پدیده ال‌ نینو چیست؟(1) در شرایط عادی و زمانی که ال‌نینو وجود ندارد، سطح آب اقیانوس به دلیل تابش نور آفتاب گرم‌تر از اعماق آن است. در بخش استوایی اقیانوس آرام، باد از شرق به غرب می‌وزد. وزش باد باعث حرکت آب در سطح اقیانوس می‌شود و با باقی ماندن آب در معرض خورشید گرمای بیشتری به آن جذب می‌شود.

در این شرایط در شرق اقیانوس آرام در سواحل آمریکای شمالی شارشی در جریان‌های عمق و سطح آب ایجاد می‌شود. این شارش باعث می‌شود تا آب سردتر که غنی و پر از اکسیژن و مواد غذایی است جایگزین آب گرم سطحی شود. نفوذ جریان سرد و غنی به سطح آب که محل زندگی اکثر آبزیان است باعث افزایش تعداد آن‌ها در محل‌های صید ماهیگیران می‌شود.

پدیده ال‌ نینو چیست؟(1)جابجایی آب توسط باد به سمت غرب باعث شده‌ است که سطح آب در سواحل اندونزی نیم متر بالاتر از سطح آب در اکوادور باشد. به این ترتیب در غرب اقیانوس آرام آب گرم‌تر و عمیق‌تر است و در شرق آب سردتر و کم عمق‌تر است. این تفاوت‌ها باعث می‌شود تا مردم این مناطق شرایط آب و هوایی مختلفی را تجربه کنند.

در شرق اقیانوس آرام سرمای آب باعث سرد و سنگین شدن توده‌های هوا می‌شود. این سنگینی قدرت باران زایی ابرها را کاهش می‌دهد. از طرف دیگر در غرب، دمای هوا توسط آب گرم اقیانوس بالا می‌رود و شناوری اتمسفر‌های پایینی و در نتیجه احتمال بارش باران افزایش می‌یابد. این تغییرات دلیل بالا بودن میزان بارش در اندونزی و خشکی نسبی کشور پرو است.

تحت تاءثیر ال‌نینو همه چیز برعکس می‌شود. ال‌نینو باعث می‌شود که باد از غرب اقیانوس آرام، آب‌های سطحی گرم را به سمت شرق هدایت کند. در این حالت آب گرم در سواحل آمریکای جنوبی به سواحل شرقی حرکت می‌کند و دمای این منطقه را بالا می‌برد.
پدیده ال‌ نینو چیست؟(1)

با افزایش جریانات آب گرم و جایگزینی آن‌ها با آب‌های غنی سرد، میزان شارش آب نیز کم‌تر می‌شود. در اثر این پدیده آبزیان زیادی از بین می‌روند و با مجبور به ترک محل سکونت خود می‌شوند. ماهی‌گیران پرو از قدیم فصل کاهش سید آبزیان در ماه دسامبر را ال‌نینو می‌نامیدند.

یکی دیگر از اثرات ال‌نینو، تغییرات غیرعادی آب و هوای مناطق شرقی و غربی استوای اقیانوس آرام است.

تغییراتی که ال‌نینو ایجاد می‌کند محدود به آب و اقیانوس نیست و به اتمسفر و لایه‌های جوی نیز کشیده می‌شود. طوفان‌های استوایی از سکون توده هوای گرم و مرطوب اقیانوس‌ها سرچشمه می‌گیرند و گرمای این توده‌ها با شدت طوفان‌ها رابطه مستقیم دارد.

پدیده ال‌ نینو (El nino) نوسانات سیستم اتمسفری در شرق بخش استوایی اقیانوس آرام است که معمولاً بر آب و هوای سراسر جهان اثرات قابل توجهی دارد

در زمان ال‌نینو، با گسترش جریان‌های گرم در شرق اقیانوس آرام طوفان‌های ویرانگری شکل می‌گیرد. به همین دلیل جزایری مثل تاهیتی در طول سال گرفتار طوفان‌های شدید و ناگهانی می‌شوند.

ابرهای باران زایی که از گرمای آب اقیانوس‌ها تولید می‌شوند در زمان وقوع ال‌نینو به جای حرکت به سمت جنگل‌های بارانی استوایی اندونزی به سمت بیابان‌های پرو می‌روند و باعث آتش‌سوری در جنگل‌ها و سیل در آمریکای جنوبی می‌شوند.
پدیده ال‌ نینو چیست؟(1)

در اثر تغییرات غیرعادی و شدید آب و هوا در مناطقی که تحت تاءثیر ال‌نینو هستند، الگوهای پرفشار و کم فشار اتمسفر باعث نوسان‌های جوی در مناطق دیگر کره زمین می‌شود. برای مثال گرم شدن هوا در کانادا و شمال ایالات متحده و خشکسالی در سواحل جنوبی آفریقا از اثرات ال‌نینو است.

درواقع پدیده ال نینو  یکی از مهمترین و شاخص ترین رویداد هایی است که منجر به ظهور نا بهنجاری های بزرگ آب و هوایی در بسیاری از نقاط جهان می شود . هواشناسان و اقیانوس شناسان جهان در سالهای اخیر مطالعات زیاد و دقیقی در مورد مکانیزم ایجاد ال نینو و تاثیرات متقابل جو و اقیانوس انجام داده اند ، بویژه مطالعات گسترده ای در ارتباط با ناموزونی دما در سطح دریا و نوسانات فشار جو در سالهایی که ال نینو رخ می دهد انجام گرفته است ، مجموعه این تغییرات را بنام نوسانات جنوبی می نامند که با کلمه اختصاری ENSO (ElNino Southern Oscillation )یعنی ترکیبی از دو کلمه ال نینو و نوسانات جنوبی است بکار می رود . برای نخستین بار واکر (1932) و بلیس (1937) بر وجود نوسانی در فشار سطح و در مقیاس جهانی اشاره کردند و آن را نوسان جنوبی SO نامیدند .
پدیده ال‌ نینو چیست؟(1)

 بدین سان SOیک الگوی ارتباط از راه دور جهانی در اتمسفر است و به دلیل تمیز آن از سایر الگوهای ارتباط از راه دور ( بویژه نوسانات اطلس شمالی و آرام شمالی ) جنوبی نامیده شده است . مراکز عمل SO توسط یک گردش مداری شرق به غرب در امتداد صفحه استوا همراه با صعود هوا در غرب اقیانوس آرام و نزول هوا در شرق اقیانوس آرام به یکدیگر مربوط می شود و به این ترتیب گردش شکل می گیرد که توسط بژرگنس (1969) گردش واکر نامیده شد . ال نینو مولفه اقیانوسی ENSO می باشد و با دگرگونیهای بزرگ در دماهای سطح دریا در منطقه آرام حاره ای پدیدار می گردد .

دلیل وقوع ال نینو

باد های تجارتی شرقی توسط یک الگوی فشاری پر فشار در شرق اقیانوس آرام و یک الگوی کم فشار در غرب آن، رانده می شوند.

وقتی این گرادیان فشار ضعیف می شود، باد های تجارتی نیز ضعیف میشوند. باد های تجارتی ضعیف شده این امکان را فراهم می کنند که آبهای گرم از غرب اقیانوس آرام، به سمت شرق جابجا شوند.
پدیده ال‌ نینو چیست؟(1)

این امر موجب شکل گیری لایه سطحی آب گرم و ته نشین کردن ترموکلین در شرق اقیانوس ارام میشود. دمالایه عمیقتر موجب می شود که آب پر از املاح و مواد غذایی که از اعماق توسط پدیده Upwelling به سطح می آید محدود شود. این امر بر روی جمعیت ماهی ها که به طور عادی در منطقه وجود داشته تاثیر گذاشته و باعث کاهش آنها می شود.

پدیده ال‌ نینو چیست؟(1)
ابرهای همرفتی و بارش های سنگین ناشی از افزایش شناوری ترازهای پایین جو، به خاطر گرمای ناشی از آبهای گرم سطحی می باشند. هنگامی که اب های سطحی به سمت شرق جابجا می شوند، ابرها و توفان های تندری نیز با آنها به سمت شرق سوق داده می شوند و موجب ایجاد شرایط خشک در مناطقی مثل اندونزی و استرالیا می شوند. در حالی که باران های سیل آسا و طغیان و سیل در کشور های پرو و اکوادور به وقوع می پیوندد.
پدیده ال‌ نینو چیست؟(1)

ال نینو می تواند موجب ایجاد انواع مختلف شرایط جوی شود . گاهی اوقات موجب ایجاد باران هایی در بیابان های ساحلی جنوب آفریقا میشود که در سالهای بدون النینو هرگز مشاهده نشده بوده است. سیل و طغیان خود موجب حجوم حشرات و شیوع بیماری های مختلف می شود.
پدیده ال‌ نینو چیست؟(1)

تقابل بین هوا و دریا که در سالهای وقوح النینو رخ می دهد، موجب تقویت شرایط جوی می شود. هنگامی که فشار در شرق افت می کند، در غرب افزایش می یابد، گرادیان فشار سطحی کاهش پیدا می کند و باد های تجارتی ضعیف می شوند . این امر مقدار بیشتری از آبهای سطحی را به سمت شرق منتقل می کندکه موجب افزایش بارندگی در شرق اقیانوس آرام می شود و فشار بیشتر افزایش می یابد.


منبع: تبیان - مریم نایب زاده