منو

بازگشت بینایی با پیوند تراشه حساس به شبکیه چشم

در زمان ورود نور به چشم و انتقال آن به تراشه، حسگرهای منتقل کننده پیامهای الکترونیکی به اعصاب چشم و مغز تحریک می شوند. حساسیت این تراشه با استفاده از باتری خارجی که با صفحات مغناطیسی به آن متصل بوده، قابل تغییر است.


به گزارش سرویس علمی فناوری جام نیوز (05 may)، دو مرد انگلیسی پس از سالها تحمل نابینایی توانستند بخشهایی از بینایی خود را با عمل جراحی پیوند شبکیه باز یابند.
کریس جیمز و رابین میلار اکنون پس از چند هفته از پیوند تراشه می‌توانند نور و حتی بعضی اشکال را به وسیله شبکیه مصنوعی که پشت چشم آنها جاسازی شده، ببینند. این دو پس از شرکت در کارآزمایی‌های بالینی بیمارستان چشم آکسفورد و بیمارستان کینگز کالج لندن تحت این عمل جراحی قرار گرفته بودند.

هر دو مورد بینایی خود را بر اثر بیماری التهاب پیگمانته شبکیه(RP) از دست داده بودند که سلولهای گیرنده نور در پشت چشم را به تدریج از کار می‌اندازد.

پروفسور رابرت مک لارن و دکتر تیم جکسون که این پیوندها را رهبری می‌کردند، طی عمل جراحی به پیوند یک تراشه ریزالکترونیک سه میلی‌متر مربعی حساس به نور که به تقلید از عملکرد دریافت کننده‌های نور می‌پردازد، در سر این دو مرد نابینا پرداختند.

این تراشه به کاربران خود اجازه می‌دهد تا سیاه را از سفید تشخیص داده و طرح کلی اجسام را مشاهده کنند.

در این عمل، این تراشه که توسط شرکت رتینا ایمپلنت AG ساخته شده، در پشت شبکیه چشم قرار گرفته و سیمی از آن از زیر پوست به پشت گوش وصل می‌شود.
در زمان ورود نور به چشم و انتقال آن به تراشه، حسگرهای منتقل کننده پیامهای الکترونیکی به اعصاب چشم و مغز تحریک می شوند. حساسیت این تراشه با استفاده از باتری خارجی که با صفحات مغناطیسی به آن متصل بوده، قابل تغییر است.

این تراشه با ادامه عملکرد سلولهای آسیب دیده با استفاده 1500 الکترود به تبدیل نور به تکانه‌های الکتریکی پرداخته که از عصب نوری به مغز منتقل می‌شوند.

از آنجایی که مغز باید به یادگیری مجدد چگونه دیدن پس از سالها نابینایی مطلق بپردازد، امید می‌رود که بینایی بیماران با استفاده ادامه دار از این تراشه در آینده ارتقا پیدا کند.

از این فناوری پس از تصحیحهای بیشتر می‌توان در آینده حتی برای بیماریهای شبکیه با شدت کمتر مانند انحطاط ماکولا استفاده کرد.

کاشتهای پیشین چشم بر دوربین‌های بیرونی تکیه داشته که نور را گرفته و سپس به علائم الکتریکی تبدیل می‌کردند.

به نوشته ایسنا، کارآزمایی‌های بالینی این کاشت شش سال پیش در آلمان آغاز شد و این دو بیمار انگلیسی طی یک عمل جراحی هشت ساعته از پیوند تراشه برخوردار شدند.

در سال 2010 یک مرد فنلاندی پس از انجام این عمل جراحی موفق به تشخیص کلمات شد. اما این عمل تنها در آزمایشگاه موفقیت آمیز بود. این در حالیست که تراشه مورد استفاده در این دو بیمار در خارج از بیمارستان و آزمایشگاه نیز قابل استفاده است

البته این جراحان تاکید کرده‌اند که این تراشه برای درمان نبوده و جزئی از آزمایشهای بالینی است. قرار است این تراشه به چشم حدود 12 نابینا پیوند زده شود.

منبع:پایگاه اطلاع رسانی جام نیوز