نانوالماس‌ها منبع رازآلود ریزموج‌های کهکشان راه‌شیری را توضیح می‌دهند!

 
مجله علمی ایلیاد - اخترشناسان موفق به کشف الماس‌های ریزی در پیرامون سه منظومه‌ی ستاره‌ای جوان در راه‌شیری شده‌اند. به باور محققان، این الماس‌های ریز باعث انتشار نورهای ریزموج کیهانی می‌شوند؛ نورهایی که برای ۲۰ سال اخترشناسان را در فکر فرو برده بود. این پدیده با نام «انتشار ریزموج نابهنجار» یا «AME» شناخته می‌شود.

دانشمندان برای چندین سال در تلاش بودند تا توضیح دهند چرا درخشش‌های عجیب از چند دیسک سیاره‌ای کهکشان نشات می‌گیرند. تا به امروز دانشمندان تصور می‌کردند که مولکولی کربنی به نام «PAH» یا «هیدروکربن آروماتیک پلی‌سایکلیک» در این نشر نوری دخالت دارد. ذرات میان ستاره‌ای، نشانه‌ی فروسرخ ضعیفی بر جای می‌گذارند. یکی دیگر از گزینه‌های احتمالی، نانوالماس‌های هیدروژن‌دار بود که الگوی فروسرخ نسبتاً متفاوتی ایجاد می‌کنند.

اخترشناسان با بهره‌گیری از تلسکوپ گرین‌بنک سازمان علوم ملی در ویرجینیای غربی و همچنین آرایه‌ی فشرده‌ی تلسکوپ استرالیا، توانستند انتشار ریزموج نابه‌هنجار را در پیرامون سه ستاره‌ی جوان را مشاهده کنند. این ستاره‌ها «V892 Tau»، «HD97048» و «MWC297» نام دارند. دانشمندان دریافتند که این انتشار ریزموج با الگوی فروسرخِ تولید شده با نانوالماس‌ها مطابقت دارد.

«دیوید فریر» اخترشناس گرین‌بنک در مصاحبه‌ای خبری گفت: «این نخستین کشف انتشار ریزموج نابه‌هنجاری است که از دیسک‌های سیاره‌ای نشات می‌گیرد.» مشاهدات قبلی نشان داده است که سایر منظومه‌های ستاره‌ای این نشانه‌ها را با هیدروکرین‌های آروماتیک پلی‌سایکلیک ایجاد می‌کنند، اما هیچ نشانه‌ای از انتشار ریزموج نابه‌هنجار به‌دست نمی‌دهند؛ یعنی نانوالماس‌ها به تنهایی در تولید این نشرهای نوری نقش دارند.

مطالعات قبلی بر وجود نانوالماس‌ها در دیسک‌های سیاره‌ای ستاره‌های دور تاکید داشتند، اما تازه‌ترین یافته‌ها که در مجله‌ی Nature Astronomy منتشر شده است، برای اولین‌بار ذرات را به AME نسبت می‌دهند. دانشمندان معتقد هستند که نانوالماس‌های کیهانی زمانی به وجود می‌آیند که اتم‌های کربن بخار شده توسط ستاره‌های جوان بسیار داغ و پُرحرارات می‌شوند. نانوالماس‌ها هم با تولید چیزی به نام «گشتاور دو قطبی» زمینه‌ساز تولید تابش‌های الکترومغناطیسی هم می‌شوند. از آنجا که آن‌ها بسیار کوچک هستند، می‌توانند با سرعت خارق‌العاده‌ای بچرخند و تابش الکترومغناطیسی را دامنه ریزموج منتشر سازند.

«جین گریوز» محقق و اخترشناس در دانشگاه کاردیف در ولز، اظهار داشت: «این راه حلی بی‌سابقه برای معمای تابش ریزموج نابه‌هنجار است. با این یافته‌ها، بینش محققان نسبت به ویژگی‌های شیمیایی منظومه‌های ستاره‌ای ابتدایی نیز گسترش پیدا می کند.»
 
نوشته: بروکس های
ترجمه: منصور نقی‌لو - مجله علمی ایلیاد
مجله ایلیاد رادر اینستاگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر تلگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر آپارات دنبال کنید...مطالب مشابه● شواهد جدید برای مدل استاندارد کیهان‌شناسی● سیاره‌ی ناهید فعالیت‌های آتشفشانی دارد● قدیمی‌ترین نشانه‌های برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین● تصویری فوق‌العاده از یک برج پلاسمایی بر روی سطح خورشید● کشف درخشان و داغِ جیمز وب● آیا می‌توان بر روی ماه کشاورزی کرد؟ ● آیا بر روی مریخ نیز رعد و برق رخ می‌دهد؟● چند نوع منظومه در کیهان وجود دارد؟● منشاء اَبَرسیاه‌چاله‌های نخستین چه بوده است؟● آیا احتمال انفجار دوباره‌ی جهان وجود دارد؟جدیدترین مطالب● آمار سرقت پس از قانون کاهش مجازات ● چطور لکه‌های مداد را از روی دیوار پاک کنیم؟● غلبه بر یکی از محدودیت‌های قانون اول ترمودینامیک● باکتری‌ها چگونه به مغز حمله می‌کنند؟● دانشمندان گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک‌تر شده‌اند● چطور ویتامین B12 مورد نیاز بدن‌مان را تامین کنیم؟● ورود اورانیوم به خاک چه ارتباطی با کودهای کشاورزی دارد؟● آیا گیاهان هم صدا دارند؟● چطور در خانه توت فرنگی بکاریم؟● چطور جلوی استفراغ شیرخوار را بگیریم؟● چطور برای یک سفر کمپینگ آماده شویم؟● چگونه با عدم تعادل شیمیایی در مغز برخورد کنیم؟● پنج فایده‌ی دارچین برای سلامتی● کدام حیوان بلندترین گردن را در قلمرو حیوانات داشته است؟● چطور رادیاتور خودرو را تخلیه و تعویض کنیم؟● کشف آنزیمی که هوا را به انرژی تبدیل می‌کند● چگونه از شر مگسک چشم خلاص شویم؟● آیا اسب تک‌شاخ واقعاً وجود داشته است؟● چطور هوش هیجانی‌مان را اندازه گیری کنیم؟● منشاء رود نیل کجاست؟