چرا غروب خورشید در مریخ آبی‌رنگ است؟

 
مجله علمی ایلیاد - مریخ و زمین دنیاهایی تقریباً شبیه به هم هستند. مریخ سیاره‌ای سرخ است در حالی که زمین مانند نقطه‌ای آبی رنگ در منظومه‌ی شمسی است. مریخ بیابانی خشک و یخ‌زده، در حالی‌که زمین سرشار از آب و زندگی است. با وجود این تفاوت‌ها، تفاوت نادر دیگر نیز وجود دارد؛ آسمان در طول روز مریخ، سرخ است؛ در حالی ‌که در زمان غروب خورشید، آسمان آبی است.

علت این پدیده، مانند این است که بگوییم چرا آسمان ما آبی است و غروب در زمین قرمز است. نوری که از خورشید می‌آید، براساس اینکه چه چیزی در جو وجود دارد، پراکنده می‌شود. نور سفید خورشید از چندین نور با طول‌موج های مختلف تشکیل شده است و مولکول‌ها و ذرات غبار فقط با امواج خاصی برهم‌کنش می‌کنند. پراکندگی نور توسط این ذرات دلیل رنگی است که ما می‌بینیم. جو مریخ خیلی رقیق است و فشار آن حدوداً ۱ درصد فشار زمین است. جو مریخ از دی‌اکسید کربن تشکیل شده است و دارای مقدار زیادی غبار است. این غبارها تمایل به پراکنده کردن نور قرمز و عبور دادن نور آبی دارند که درنتیجه آسمان قرمز دیده می‌شود.

در زمین، اتفاق دیگری می‌افتد. این‌جا نور آبی از مولکول‌های هوا پراکنده می‌شود و آسمان ما به چنین رنگ خاصی دیده می‌شود. در هنگام غروب خورشید، نور مسافت طولانی‌تری را از دورن جو طی می‌کند، به‌همین دلیل بیشتر پراکنده می‌شود، این پراکندگی‌های پی‌در‌پی، باعث از بین رفتن نور می‌شود؛ به این ترتیب آن‌چه که می‌ماند، همان رنگی است که ما می‌بینیم.

در زمین، ما پالت وسیع‌تری از رنگ قرمز داریم که معمولاً توسط خاکستر به‌وجود آمده از آتش‌فشان و گرد وغبار به‌وجود آمده از آتش تقویت می‌شود. در مریخ، رنگ آبی سردی داریم. کاوشگرهای کنجکاوی، فرصت و روح، ربات‌های مستقلی هستند که ما به سیاره‌ی سرخ فرستادیم و پدیده‌های نادری را ثبت کرده‌اند. جالب است بدانیم که زمین و مریخ تنها مکان‌هایی در منظومه‌ی شمسی هستند که غروب خورشید از آن‌جا قابل مشاهده خواهد بود.

در سیارات دیگر غروب متفاوتی داریم. سیاره‌ی عطارد فاقد جو است؛ در نتیجه وقتی که از سمت روز وارد سمت شب می‌شویم، یعنی زمانی که دما از ۴۲۷ درجه‌ی سانتی‌گراد به ۱۷۳ درجه‌ی سانتی‌گراد می‌رسد، می‌توانیم ناپدید شدن خورشید را ببینیم. همچنین عطارد دارای روزهای طولانی‌ای است؛ به‌طوری که هر چرخش به دور خودش حدود ۵۸ روز و چند ساعت زمینی طول می‌کشد. اما رفتن به زهره از این هم بدتر خواهد بود. پوشش ضخیم ابر و جو به‌شدت غلیط زهره، مانع از رسیدن اشعه‌های خورشید به ما می‌شود. همچنین دمای بالا و باران اسیدی به راحتی لباس‌های ما و درنهایت بدن ما را ذوب خواهد کرد.

شاید گاهی تیتان بتواند غروب خورشید نادری را در جو چگال خود داشته باشد. اما در حال حاضر، غروب خورشید زمین ما و تصاویری که از مریخ دیده شده، بهترین‌هایی است که تا کنون دیده‌ایم.
 
نوشته: آلفردو کارپینتی
ترجمه: علی عمانی - مجله علمی ایلیاد
مجله ایلیاد رادر اینستاگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر تلگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر آپارات دنبال کنید...مطالب مشابه● شواهد جدید برای مدل استاندارد کیهان‌شناسی● سیاره‌ی ناهید فعالیت‌های آتشفشانی دارد● قدیمی‌ترین نشانه‌های برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین● تصویری فوق‌العاده از یک برج پلاسمایی بر روی سطح خورشید● کشف درخشان و داغِ جیمز وب● آیا می‌توان بر روی ماه کشاورزی کرد؟ ● آیا بر روی مریخ نیز رعد و برق رخ می‌دهد؟● چند نوع منظومه در کیهان وجود دارد؟● منشاء اَبَرسیاه‌چاله‌های نخستین چه بوده است؟● آیا احتمال انفجار دوباره‌ی جهان وجود دارد؟جدیدترین مطالب● آمار سرقت پس از قانون کاهش مجازات ● چطور لکه‌های مداد را از روی دیوار پاک کنیم؟● غلبه بر یکی از محدودیت‌های قانون اول ترمودینامیک● باکتری‌ها چگونه به مغز حمله می‌کنند؟● دانشمندان گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک‌تر شده‌اند● چطور ویتامین B12 مورد نیاز بدن‌مان را تامین کنیم؟● ورود اورانیوم به خاک چه ارتباطی با کودهای کشاورزی دارد؟● آیا گیاهان هم صدا دارند؟● چطور در خانه توت فرنگی بکاریم؟● چطور جلوی استفراغ شیرخوار را بگیریم؟● چطور برای یک سفر کمپینگ آماده شویم؟● چگونه با عدم تعادل شیمیایی در مغز برخورد کنیم؟● پنج فایده‌ی دارچین برای سلامتی● کدام حیوان بلندترین گردن را در قلمرو حیوانات داشته است؟● چطور رادیاتور خودرو را تخلیه و تعویض کنیم؟● کشف آنزیمی که هوا را به انرژی تبدیل می‌کند● چگونه از شر مگسک چشم خلاص شویم؟● آیا اسب تک‌شاخ واقعاً وجود داشته است؟● چطور هوش هیجانی‌مان را اندازه گیری کنیم؟● منشاء رود نیل کجاست؟