ستاره‌زایی در مکانی دور از انتظارها

ستاره‌زایی در مکانی دور از انتظارها
ستاره‌زایی در مکانی دور از انتظارها
مجله علمی ایلیاد - سیاه‌چاله‌های اَبَرپُرجرم موجود در مرکز کهکشان‌ها، معمولاً باعث متوقف شدن شکل‌گیری ستاره‌ها می‌شوند؛ ولی سیاه‌چاله‌ی مرکزی خوشه‌ی کهکشانی سیمرغ، اینگونه عمل نمی‌کند. خوشه‌ی کهکشانی سیمرغ، شامل حدود ۱۰۰۰ کهکشان است که در فاصله‌ی ۵.۸ میلیارد سال نوری از زمین و در صورت‌فلکی جنوبی سیمرغ قرار دارد. سیاه‌چاله‌ی موجود در این خوشه، دارای خروجی‌های جت مانندی از مرکز خود است که به نظر می‌رسد این خروجی‌ها به شکل‌گیری ستاره‌ها کمک می‌کنند.

دکتر «مایکل مک‌دونالد» از دانشگاه MIT به‌عنوان نویسنده‌ی مقاله‌ای که در این زمینه در مجله‌ی Astrophysical Journal چاپ شده است، می‌گوید: «این پدیده چیزی است که مدت‌ها در پی آن بودیم. خوشه‌ی کهکشانی سیمرغ نشان داده است که در برخی موارد، جت‌های قدرتمند خروجی از سیاه‌چاله‌ها، می‌توانند روند خنک شدن را بهبود دهند و به این ترتیب، عواقب متفاوتی را باعث شوند.»

در مرکز این خوشه‌ی کهکشانی، یک کهکشان بسیار بزرگ وجود دارد که نرخ ستاره‌زایی در آن خیلی بالا است. این کهکشان توسط گازهای داغی که دمای آن‌ها از چند میلیون درجه متجاوز است، احاطه شده است. جرم این گازها، هزاران میلیارد برابر جرم خورشید است و حتی از جرم همه‌ی کهکشان‌های موجود در این خوشه نیز بیشتر است. این گازها انرژی خود را به شکل اشعه‌ی ایکس از دست می‌دهند و در نتیجه‌ی خنک شدن آن‌ها تولید ستاره‌های متعددی می‌شود.

شواهد بالا بودن نرخ ستاره‌زایی در خوشه‌ی کهکشانی سیمرغ، در سال ۲۰۱۲ نیز به‌دست آمده بود، ولی با این حال باید رصدهای عمیق‌تری انجام می‌شد تا درباره‌ی نقش سیاه‌چاله‌ی مرکزی در شکل‌گیری ستاره‌ها اطلاعات خوبی به‌دست می‌آمد. رصدهای انجام شده از رصدخانه‌ی اشعه‌ی ایکس چاندرا متعلق به ناسا و همچنین تلسکوپ هابل و تلسکوپ VLA، به محققین این اجازه را داد تا داده‌های باکیفیتی را در این زمینه دریافت و آنالیز کنند.

گازهای موجود در اطراف سیاه‌چاله‌ی مرکزی، تحت تاثیر جت‌های خروجی از سیاه‌چاله زودتر خنک می‌شود و وقتی که تحت تاثیر این جت از خود سیاه‌چاله به‌عنوان منبع گرمایی فاصله می‌گیرد باز هم نرخ خنک شدن و در نتیجه ستاره‌زایی بیشتر می‌شود. در واقع جت‌های خروجی باعث ایجاد آشفتگی، موج‌های صوتی و موج‌های شوک نیز می‌کنند که همه‌ی این‌ها منبع حرارت محسوب می‌شوند و از خنک شدن گازها جلوگیری می‌کنند؛ بنابراین می‌توان گفت در مراحل بعد به ضرر ستاره‌زایی هستند.

دکتر «مارک ویوت» به‌عنوان همکار این پروژه از دانشگاه ایالتی میشیگان، می‌گوید: «این نتایج نشان می‌دهد که سیاه‌چاله به‌صورت موقت به شکل‌گیری ستاره‌ها کمک می‌کند؛ ولی با قدرتمند شدن اثرات آن می‌توان انتظار کاهش ستاره‌زایی را نیز داشت.»
مترجمامید محمدی - مجله علمی ایلیاد
مجله ایلیاد رادر اینستاگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر تلگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر آپارات دنبال کنید...مطالب مشابه● شواهد جدید برای مدل استاندارد کیهان‌شناسی● سیاره‌ی ناهید فعالیت‌های آتشفشانی دارد● قدیمی‌ترین نشانه‌های برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین● تصویری فوق‌العاده از یک برج پلاسمایی بر روی سطح خورشید● کشف درخشان و داغِ جیمز وب● آیا می‌توان بر روی ماه کشاورزی کرد؟ ● آیا بر روی مریخ نیز رعد و برق رخ می‌دهد؟● چند نوع منظومه در کیهان وجود دارد؟● منشاء اَبَرسیاه‌چاله‌های نخستین چه بوده است؟● آیا احتمال انفجار دوباره‌ی جهان وجود دارد؟جدیدترین مطالب● آمار سرقت پس از قانون کاهش مجازات ● چطور لکه‌های مداد را از روی دیوار پاک کنیم؟● غلبه بر یکی از محدودیت‌های قانون اول ترمودینامیک● باکتری‌ها چگونه به مغز حمله می‌کنند؟● دانشمندان گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک‌تر شده‌اند● چطور ویتامین B12 مورد نیاز بدن‌مان را تامین کنیم؟● ورود اورانیوم به خاک چه ارتباطی با کودهای کشاورزی دارد؟● آیا گیاهان هم صدا دارند؟● چطور در خانه توت فرنگی بکاریم؟● چطور جلوی استفراغ شیرخوار را بگیریم؟● چطور برای یک سفر کمپینگ آماده شویم؟● چگونه با عدم تعادل شیمیایی در مغز برخورد کنیم؟● پنج فایده‌ی دارچین برای سلامتی● کدام حیوان بلندترین گردن را در قلمرو حیوانات داشته است؟● چطور رادیاتور خودرو را تخلیه و تعویض کنیم؟● کشف آنزیمی که هوا را به انرژی تبدیل می‌کند● چگونه از شر مگسک چشم خلاص شویم؟● آیا اسب تک‌شاخ واقعاً وجود داشته است؟● چطور هوش هیجانی‌مان را اندازه گیری کنیم؟● منشاء رود نیل کجاست؟