صفحه 1 از 1

ثابت جهانی گرانش

ارسال شده: چهارشنبه ۱۳۹۵/۱۱/۲۰ - ۱۴:۳۴
توسط ll m ll
سلام
F=G m1 m2 /r2
دوستان کسی میدونه که چطور به وجود ثابت G پی بردن، منظورم قبل از این هست که به اندازه گیریش برسن چطور متوجه شدن که همچین عددی وجود داره و بعد به فکر اندازه گیریش افتادن .
هیچ جا در مورد اینکه چطور به وجودش پی بردن چیزی پیدا نکردم . فقط نوشته که با ازمایش کاوندیش اندازه گیریش کردن.

Re: ثابت جهانی گرانش

ارسال شده: چهارشنبه ۱۳۹۵/۱۱/۲۰ - ۱۶:۳۵
توسط You-See
سلام.
خب ببینیم وقتی نباشه چی می شه:
یک وزنه یک کیلویی رو کنار یک وزنه یک کیلویی دیگه به فاصله ده سانتی متر قرار می دیم، این دو وزنه به هم نیرویی برابر 100 نیوتن وارد می کنند که برابره با نیروی وارده از زمین به اونها!!
یعنی اگر ولشون کنیم با زاویه 45 درجه سقوط می کنن!

پس حتما یک ضریب وجود داره، از طرفی دیمانسیون یا همون واحد گذاری طرف اول تساوی، باید حتما با طرف دوم برابر باشه که بدون داشتن G این طور نیست.

Re: ثابت جهانی گرانش

ارسال شده: پنج‌شنبه ۱۳۹۵/۱۱/۲۱ - ۱۵:۲۷
توسط candle
هر وقت یک تناسب را بخواهیم به یک تساوی تبدیل کنیم، سر و کله ی یک ضریب پیدا می شود. در فیزیک کمتر موردی داریم که این ضریب تصادفا عدد یک باشد.
در اینجا هم تناسب بین نیرو با حاصلضرب جرمها و عکس مجذور فاصله تبدیل به یک تساوی (فرمول، همچندی یا معادله) شده است و لذا یک ضریب پیدا شده که با اندازه گیریهای آزمایشگاهی، مقدار آن معلوم می شود.

Re: ثابت جهانی گرانش

ارسال شده: دوشنبه ۱۳۹۵/۱۱/۲۵ - ۲۲:۳۹
سلام

البته نظریه ای هم وجو داره که بر اساس اون، با حل یه معادله ی دیفرانسیل، ثابت گرانش یاد شده به صورت ثابتِ جواب معادله ی دیفرانسیل مذکور خودش رو نشون می ده!

Re: ثابت جهانی گرانش

ارسال شده: سه‌شنبه ۱۳۹۵/۱۱/۲۶ - ۰۱:۴۳
توسط Cartouche
حالا که این سوال شد، یک سوال هم من بکنم تا شما فکر کنید و جواب بدید.
(البته احتمالا قبلا هم این سوال رو توی این انجمن کرده باشم :wink: )

یک کتاب فیزیک (مثلا هالیدی) بردارید و به ضمایم انتهای آن مراجعه بکنید و ثابت گرانش را با ثابت نیروی کولن یا نیروی مغناطیسی (قانون بایو-ساوار) مقایسه بکنید. احتمالا میبنید ثابت گرانش (G) تقریبی هست و با دقتی مشخص شده (مثلا گفته شده که تا سال 2012 با دقت 50 رقم اعشار این ثابت فلان مقدار اندازه گرفته شده است)، اما برای خلا ضرایب گذردهی و تراوایی، دقیقا مشخص شده اند که از قضا ضریب تراوایی هم یک عدد گُنگ است! چطور ممکن است یک ثابت تجربی به صورت دقیق اندازه گرفته شود؟

اگر همه ی اینها ضرایبی با بُعد هستند که در یک معادله تجربی ظاهر شده اند و حتا برخی به محیط بستگی دارند، چرا از قضا، ضریب تراوایی و گذردهی را با دقت بی نهایت میدانیم و ضریب G را به صورت تقریبی؟
آیا میتوانید تفاوت این ضرایب را شرح بدید؟

Re: ثابت جهانی گرانش

ارسال شده: سه‌شنبه ۱۳۹۵/۱۱/۲۶ - ۰۲:۲۸
Cartouche نوشته شده:اگر همه ی اینها ضرایبی با بُعد هستند که در یک معادله تجربی ظاهر شده اند و حتا برخی به محیط بستگی دارند، چرا از قضا، ضریب تراوایی و گذردهی را با دقت بی نهایت میدانیم و ضریب G را به صورت تقریبی؟
آیا میتوانید تفاوت این ضرایب را شرح بدید؟


دقیقاً علت رو نمی دونم ولی ظاهراً به خاطر ارتباط بین دو سیستم متفاوت از یکاهاست. مثلاً مقدار تراواییه مغناطیسی به گونه ای انتخاب شده که واحد جریان در سیستم mks از نظر اندازه با واحد آمپر در سیستم emu برابر باشه و بنابراین مقدار دقیق 4pi*10^-7 رو باید داشته باشه احتمالاً در باره ی دو ضریب دیگه (سرعت نور و گذر دهی خلاء) هم چنین باشه...

ولی چنین ارتباط سیستمی ای چون برای محاسبه ی ثابت گرانش در کار نبوده برای همین متوسل به تلاش و کوشش بی انتها برای محاسبه ی اعشارها شده اند ولی در هر حال نکته ی مهم همونطور که خودتون اشاره کردید گنگ بودن این اعداده!

Re: ثابت جهانی گرانش

ارسال شده: یک‌شنبه ۱۳۹۵/۱۲/۱ - ۱۸:۳۶
توسط so0
سلام
دوستان کسی میدونه آخرین دقتی که برای این ثابت به دست اومد چه سالی بود و چه مقدار؟
اگر لینکی مقاله ای چیزی دربارش میدونین خوشحال میشم بدونم :)

Re: ثابت جهانی گرانش

ارسال شده: یک‌شنبه ۱۳۹۵/۱۲/۱ - ۱۸:۵۴
توسط stanly
so0 نوشته شده:سلام
دوستان کسی میدونه آخرین دقتی که برای این ثابت به دست اومد چه سالی بود و چه مقدار؟
اگر لینکی مقاله ای چیزی دربارش میدونین خوشحال میشم بدونم :)

فک کنم این کمکتون کنه:
http://bigbangpage.com/physics/%D8%AE%D ... %AA%D9%86/