چند سوال جالب نجومی

مدیران انجمن: parse, javad123javad

ارسال پست
4Duniverse

عضویت : جمعه ۱۳۸۶/۶/۲ - ۲۱:۰۷


پست: 1412

سپاس: 6

چند سوال جالب نجومی

پست توسط 4Duniverse »

سلام . بعد از دریافت پاسخ هر سوال , سوال دیگر پرسیده می شود .



1) ستاره قطبی تا چند هزار سال دیگر شمال را نشان خواهد داد ؟ ( با توجه به حرکت تقدیمی یا قهقرایی یا precession )

نمایه کاربر
bluelight

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۸۷/۸/۲۶ - ۱۶:۱۷


پست: 5



Re: چند سوال جالب نجومی

پست توسط bluelight »

اگر فردی در قطب شمال زمین ایستاده باشد ستاره قطبی را درست بالای سر خود خواهد دید. البته امتداد محور چرخش زمین در فضا ثابت نیست و در یک دوره 26 هزار ساله دور یک دایره می چرخد. بطوریکه تا 2000 سال دیگر امتداد محور چرخش زمین به ستاره دیگری به نام نسر واقع (وگا) ختم می شود .و پس از یک دوره 26000 ساله دوباره امتداد محور چرخش زمین با ستاره قطبی فعلی منطبق می شود.از آسمان شب

4Duniverse

عضویت : جمعه ۱۳۸۶/۶/۲ - ۲۱:۰۷


پست: 1412

سپاس: 6

Re: چند سوال جالب نجومی

پست توسط 4Duniverse »

2) چرا یک روز نجومی 23 ساعت 56 دقیقه است اما یک روز خورشیدی 24 ساعت است ؟

نمایه کاربر
bluelight

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۸۷/۸/۲۶ - ۱۶:۱۷


پست: 5



Re: چند سوال جالب نجومی

پست توسط bluelight »

یکی از مهمترین اندازه گیری های زمان که در کارها و رفتار های ما بسیار تاثیر دارد ،یک شبانه روز است
یکی از راه های اندازه گیری شبانه روز این است که خط فرضی را درست بالای سرتان تصور کنید که از که از شمال و جنوب میگذرد به این خط فرضی نصف النهار مکان میگویند .از وقتی که یک ستاره معین درست از نصف النهار مکان شما عبور کند تا دوباره در همان نصف النهار بالای سر شما قرار بگیرد زمین دقیقا 360 درجه چرخیده است زمان لازم برای این چرخش 23 ساعت 56 دقیقه است این مدت زمان را یک شبانه روز نجومی میگویند که مبنای آن یک مبنای ستاره ای است ولی ما در محاسبات شبانه روز و برای برنامه ریزی کار هایمان از واحد دیگری به نام روز خورشیدی استفاده میکنیم ! که دیگر نیازی به تعریف مفهمومی به قول شما به نام ساعت کبیسه نداریم ! اما علت چیست ؟
اگر مرجع اندازه گیری ما خورشید باشد این زمان یعنی زمان لازم برای دو عبور متوالی خورشید از نصف النهار مکان شما به طور متوسط 24 ساعت طول خواهد کشید که آن را یک شبانه روز متوسط (میانگین ) خورشیدی میگوئیم !
پاسخ این که چرا در این حقیقت نهفته است که وقتی زمین یک دور به دور خودش میچرخد ! تقریبا یک درجه نسبت به خورشید جا به جا شده است (360/365~1) یعنی زمین تقریبا در هر روز تقریبا یک درجه نسبت به خورشید جا به جا میشود .بنابراین ناظر برای مشاهده خورشید در نصف النهار مکانش نیاز به یک درجه چرخش اضافی خواهد داشت یعنی 361 درجه چرخش ! بنابر این زمین در 24 ساعت 361 درجه میچرخد که تقریبا برابر میشود با15/04 درجه در هر ساعت یا یک درجه در هر 4 دقیقه ! به همین دلیل است که روز خورشیدی 4 دقیقه بلند تر از روز نجومی میباشد .
این تغییر زمانی باعث میشود که یک ستاره مفروض هر روز چهار دقیقه زود تر طلوع یا غروب کند .و تقریبا هر پانزده روز یک ساعت زود تر ....پس از یک سال زمان طلوع و غروب ستاره تا 24 ساعت تغییر میکند و بار دیگر به همان ساعت قبلی بر میگردد .روز از نو روزی از نو !
در تعیین زمان متوسط خورشیدی فرض ما بر این بوده است که زمین هر روز با زاویه گردش یکسان حرکت میکند .اما در واقع چنین نیست .بر اساس قانون دوم کپلر زمین وقتی در نزدیکنرین فاصله خود با خورشید باشد با حداکثر سرعت و وقتی در دور ترین فاصله باشد با حداقل سرعت خود حرکت میکند بنابر این در زمستان مقدار تغییر زاویه کمتر از یک درجه و در تابستان بیشتر از یک درجه خواهد بود . به همین علت است که ممکن است خورشید 15 دقیقه قبل یا بعد از ساعت 12 دقیقا در نصف النهار شما قرار بگیرد. تفاوت میان زمان خورشیدی واقعی و زمان خورشیدی متوسط را تعدیل زمان میگویند .
smile020

نمایه کاربر
garfield

عضویت : چهارشنبه ۱۳۸۷/۲/۱۱ - ۱۰:۲۲


پست: 1730

سپاس: 54

جنسیت:

Re: چند سوال جالب نجومی

پست توسط garfield »

4duniverse نوشته شده:سلام . بعد از دریافت پاسخ هر سوال , سوال دیگر پرسیده می شود .

precession )

بهتر نيست همه رو يه جا بپرسي كه وقت تحقيق داشته باشيم؟ شايد بعضي ها به همه سوالاتت علاقه مند نباشن.
smile122

نمایه کاربر
COSMOLOGIST

نام: محمد میرزایی

محل اقامت: تهران - شیراز

عضویت : سه‌شنبه ۱۳۸۵/۷/۱۸ - ۱۵:۳۷


پست: 4983

سپاس: 153

جنسیت:

تماس:

Re: چند سوال جالب نجومی

پست توسط COSMOLOGIST »

4duniverse نوشته شده:2)چرا یک روز نجومی 23 ساعت 56 دقیقه است اما یک روز خورشیدی 24 ساعت است ؟
سلام .

یک روز نجومی معادل مدت زمانی است که طول می کشد تا زمین یک دور کامل به دور خود بچرخد . که همان 23 ساعت و 56 دقیقه و . . . می باشد .

اما در مورد یک روز خورشیدی ، به دلیل اینکه زمین در این 23 ساعت و 56 دقیقه ، در مدار خود به دور خورشید هم کمی حرکت کرده است ، روز خورشیدی کمی طولانی تر است چرا که زمین می باید کمی بیشتر بچرخد تا حرکت مداری هم جبران شود .

یا حق . . . smile072

نمایه کاربر
p.kparham

محل اقامت: تهران

عضویت : سه‌شنبه ۱۳۸۸/۵/۲۷ - ۲۳:۰۷


پست: 470

سپاس: 3


تماس:

Re: چند سوال جالب نجومی

پست توسط p.kparham »

آموزنده بود واقعا.

ارسال پست