طراحی هواپیما

مدیران انجمن: parse, javad123javad

ارسال پست
نمایه کاربر
كوير

محل اقامت: ساری

عضویت : سه‌شنبه ۱۳۸۵/۴/۲۰ - ۱۹:۵۰


پست: 2517

سپاس: 35

جنسیت:

تماس:

طراحی هواپیما

پست توسط كوير »

مقدمه ای بر طراحی هواپیما
طراحی تركیبی از علم، تكنیك و هنر است. طراح باید علاوه بر داشتن دانش كافی در زمینه علوم مورد نیاز و علاوه بر داشتن مهارت در استفاده ار تكنیكهای مختلف و قدرت خلاقیت، باید یك هنر مند باشد.

تصویر

طراحی هواپیما مبحث ویژه ای در رشته هوافضا است. این مبحث با مباحث تحلیلی دیگر از قبیل آئرودینامیك‏‏، سازه، كنترل و پایداری و موتور اختلاف كلی دارد. به عبارتی طراحی هواپیما درسی است كه تمامی آن مباحث تحلیلی را به هم پیوند داده وبا استفاده از تكنیكهای ویژه این درس، محصولی را ارائه می كند كه این محصول هواپیما نام دارد.
طراحی تركیبی از علم، تكنیك و هنر است. طراح باید علاوه بر داشتن دانش كافی در زمینه علوم مورد نیاز و علاوه بر داشتن مهارت در استفاده ار تكنیكهای مختلف و قدرت خلاقیت، باید یك هنر مند باشد.
رشته های مهندسی، رشته های كاربردی دیگر رشته های علوم محض شناخته شده اند و حال آنكه طراحی، خود كاربرد اصلی رشته های مهندسی است. به عبارت دیگر طراحی فعالیت مركزی حرفه مهندسی است. طراحی، هنر تصمیم گیری است و تصمیم گیری آموزش دادنی نیست. در درس طراحی هواپیما هدف ارائه روشهای تصمیم گیری بر مبنای معیارهای از پیش تعیین شده است. از آنجا كه طراحی بوجود آوردن چیزی است كه تا كنون وجود خارجی نداشته است لذا طراحی یك پروسه معینی نیست، مخصوصاً در مراحل اولیه كه تعاریف با واقعیت ها تطبیق داده می شود. طراحی (Design ) با كشف (Discovery ) و اختراع (Invention ) فرق می كند. در طراحی تقریباً همه چیز وجود دارد. دو بخش اصلی طراحی عبارتند از:
۱.تحلیل (Analysis ): كه عبارت است از تقسیم مسئله و طرح به قسمتهای كوچكتر كه قابل تحلیل وتجزیه باشند و هر كدام نقشی جداگانه داشته باشند.
۲.تلفیق و تركیب (Synthesis ): كه عكس بخش اول بوده وعبارتست از تلفیق و سر هم كردن اجزاء مختلف و در نظر گرفتن آن به صورت یك مجموعه با ماموریت واحد.
طراحی این نیست كه طراحان در یك اتاق در بسته بنشینند و با تخیلاتشان طراحی كنند بلكه عوامل فراوانی وجود دارند كه بطور دائم یك طرح را تغییر می دهند و معمولاً بین طرح اولیه و محصول نهائی اختلافات بسیاری به چشم می خورد. تنها راه یادگیری طراحی، طراحی است. خلاقیت و ابتكار از عوامل مهم طراحی است. طراح باید از هر چیزی ایده بگیرد و همه چیز را از دید طراحی بنگرد. دید طراح با دید محقق فرق می كند.
لازمه طراحی تحقیق نیست. هر چند تحقیق (Research ) می تواند به عنوان پیش برنده طراحی بكار گرفته شود. یك طرح می تواند مجموعهای از اشیاء موجود یا قدیمی باشد. آنچه مهم است این است كه طرح جدید بتواند كاری انجام دهد كه طرحهای قدیمی تا كنون نتوانسته اند.
▪ طراحی می تواند عوامل مختلف داشته باشد. این عوامل به عنوان مثال عبارتند از:
۱.سفارش یك دستگاه یا یك سیستم جدید توسط یك مشتری
۲.كمبود یك كالای جدید در بازار
۳.برخورد با یك مانع در هنگام طراحی یك فرآیند و نیاز به طراحی كه این مانع را بر طرف نماید.
۴.الهام خود طراح از طبیعت یا محیط اطراف
بهر حال به هر صورت كه طراحی یك كالا به عنوان پروژهای تعریف شود،روشهای مختلفی برای طراحی یا حل یك مسئله وجود دارد. این روشها عبارتند از:
۱.روش تحلیلی(Analytical method ): در این روش، فرآیند طراحی بر اساس اطلاعات و علوم موجود پیشرفته وبه صورت سیستماتیك و تحلیلی انجام می شود.
۲.اختراع (Invention ): روش دیگر در حل یك مسئله، پاسخی است كه برای اولین بار به ذهن یك فرد (طراح) خطور كرده و به اصطلاح نو آوری می شود. این نو آوری می تواند یك كالای ساده ای باشد كه باعث تعجب همگان به دلیل سادگی بشود. و یا گاهی یك دستگاه یا سیستم پیشرفته ای است كه در آن از روشهای تحلیل نیز استفاده شده است.
۳.آشفتگی مغزی (Brain storming ): دراین روش، تراوشات مغزی عامل اصلی طراحی است. روش آشفتگی مغزی معمولاً گروهی است و قوانین زیر می بایست در گروه طراحان رعایت گردد:
▪هر ایده ای كه مطرح می شود باید همه افراد حاضر آنرا گوش دهند و درك كنند.
▪بدون هیچ محدودیتی هر كس باید هر طرحی به ذهنش رسید مطرح كند.
▪انتقاد از هیچ طرحی مجاز نیست، هر چند طرح خنده دار باشد.
▪هدف این است كه هر چه می شود ایده های بیشتری مطرح شود.
همین ایده های جدید بودند و هستند كه مانند اختراع موتور جت، اختراع تلفن، اختراع كامپیوتر واختراع یك ماده جدید، هر كدام انقلابی ذر صنعت و تكنولوژی ایجاد كرده اند.
در این دوره آموزشی تكیه اصلی بر روش تحلیلی می باشد، هر چند در مواردی روشهای دیگر نیز مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
▪ بطور خلاصه مراحل یك فرآیند طراحی عبارتند از:
۱.تشخیص نیاز
۲.تعریف مسئله
۳.جمع آوری اطلاعات
۴.تفكر و بررسی
۵.ارزیابی و طراحی
۶.ارتباطات طرح
در طی این مراحل، یك پروژه طراحی تعریف شده، محاسبات و بررسی ها و ارزیابی ها انجام گرفته و نتیجه طرح اعلام می شود.
یكی از نكات مهم در طراحی انتخاب معیارهاست. روش طراحی با توجه به معیارهای طراحی و اولویت بندی تعیین می شود. قبل از شروع عملی طراحی، طراح باید برای خود اولویت ها را تعیین كند. به عنوان نمونه تعدادی از معیارها در طراحی عبارتند از:
۱.هزینه و بودجه
۲.كیفیت طرح
۳.زمان و مدت در نظر گرفته شده
۴.زیبائی و مد
علاوه بر تعیین معیارها و اولویت بندی معیار ها، باید درصد اولویت ها نیز تعیین گردد.
▪ همانطور كه ذكر شد، طراحی تصمیم گیری است. اجزاء هر تصمیم گیری عبارتند از:
۱.حقایق بر اساس اطلاعات واقعی
۲.علم براساس توصیه ها و نوشته ها
۳.تجربه بر اساس آزمایش
۴.تحلیل براساس بینش و درك مستقیم
۵.قضاوت بر اساس معیارها و اولویت ها
در صورتی كه اجزاء یك تصمیم كامل بوده و اساس این اجزاء نیز رعایت گردد، طراحی موفقیت آمیز خواهد بود و در غیر این صورت، طراحی به شكست خواهد انجامید ویا دیگر طراحی نامیده نمی شود.
طراحی هواپیما یك نوع طراحی محسوب می گردد و از قوانین كلی طراحی تبعیت می كند. تاریخ طراحی هواپیما تاریخ پر شتابی است و از سرعت و پیشروی بسیار بالائی برخوردار است. در دوران اولیه طراحی هواپیما (دهه های ۲۰ و ۳۰ میلادی) كه فقط از موتور پیستونی در هواپیماها استفاده می شد، هواپیماها بسیار ساده بوده و سقف پرواز ها كمتر از ft ۱۰۰۰۰ بود. در آن زمان هواپیماها اصولاً دو باله (Biplane ) بوده و در كارخانه هواپیما سازی فقط یك یا چند طرح وجود داشت. همچنین چشم انداز توسعه و تنوع بسیار محدود بوده و مدت مورد نیاز برای طراحی یك هواپیما بسیار كم ( كمتر از شش ماه ) بود.
ولی در طی جنگ جهانی دوم، با معرفی موتور جت و قدرت بالا، طبیعت طراحی هواپیما تحت تاثیر تغییرات بسیار شدیدی قرار گرفت. از طرف دیگر امروزه نیازهای بازار بسیار متنوع شده وهنوز هواپیماهای موجود جوابگوی نیاز بازار نیستند.
لذا هر روزه طرحهای جدیدی ارائه و هواپیماهای جدیدی ساخته و به بازار عرضه می گردند. امروزه اكثر كشور های دنیا به طراحی هواپیما روی آورده و در ساخت انواع آن سرمایه گذاری می كنند. با به بازار آمدن ابزارها و مواد جدید از قبیل موتورهای جدید، سیستم های كنترل جدید، مواد مركب و ... هر روز شاهد طرحها و هواپیماهای جدیدی هستیم.
پیشرفت طراحی هواپیما مدیون طرحهای قبلی است و طبیعت تكراری طراحی فرصتی به دست می دهد تا هر طرح بر اساس تجربه طرحهای قبلی بهبود یابد.
هواپیما در حقیقت یك وسیله نقلیه است كه در هوا حركت می كند. این هواپیما می تواند علاوه بر حمل و نقل بار و افراد در هوا، ماموریتهای دیگری را نیز بسته به تجهیزات همراه، انجام دهد. كاربردهای نظامی (جنگیدن، حمله كردن، فرو ریختن بمب، جاسوسی، عكسبرداری، شناسائی و ...) و كاربردهای غیر نظامی ( كشاورزی، مسافربری، باربری، نقشه برداری، آموزشی، ورزشی، تفریحی و ...)، همه از كاربردهای حركت هواپیما در هواست. علاوه بر هدف طراحی فوق ( حركت در هوا ) طراحی هواپیما باید اهداف زیر را نیز داشته باشد:
۱.ایمنی ( Airworthiness, Safety )
۲.عمر هرچه بیشتر هواپیما ( Long Life )
۳.حداقل وزن ( Minimum Weight )
۴.قابلیت ساخت ( Productability )
۵.قابلیت تعمیر و نگهداری ( Maintainability )
یكی دیگر از مسائل مهم در طراحی، بهینه سازی است. طراحی اولیه یك هواپیما در مقایسه با بهینه سازی كار بسیار آسانتری است. ممكن است طراحی اولیه یك هواپیما در۳ ماه انجام شود ولی بهینه سازی آن می تواند به همین اندازه یا بیشتر طول بكشد.
● بهینه سازی با هدف:
۱.كاهش وزن هواپیما
۲.افزایش كارائی هواپیما
انجام می شود. بهینه سازی معمولاً با یك سری تكرار ها انجام میشود ولذا نیاز است كه از كامپیوتر و نرم افزارهای كامپیوتری استفاده شود. بهینه سازی قسمت مهمی از طراحی محسوب می شود و طراح می بایست وقت زیادی را به آن اختصاص دهد.
در طراحی هواپیما، بسیاری از روشها و روابط تجربی و آماری هستند و با توجه به جوان بودن علم هوافضا و پیچیدگی تئوریهای آئرودینامیكی و طراحی، هنوز در بسیاری زمینه ها، فرمولهای ریاضی یا صد در صد اثبات شده وجود ندارند. به همین دلیل، در اكثر ماخذ طراحی، روشها به نام افراد است و هر كدام دارای دقت خاصی و كاربرد خاصی هستند.
نكته بسیار مهمی كه باید در نظز گرفته شود عدم وجود پاسخ یا طرح واحد برای انجام یك پروژه طراحیاست. در حل یك مسئله ریاضی شبیه ۲×۲ تنها یك پاسخ صحیح وجود دارد ولی در یك مسئله طراحی هواپیما، تنها یك پاسخ صحیح وجود ندارد. علت این امر پیچیدگی طراحی هواپیما و عدم وجود روشهای تحلیلی و ریاضی در تمامی مراحل طراحی هواپیماست. هر طراح ممكن است با روش خاص خود هواپیما را طراحی نماید و از آنجا كه طراح باید صدها پارامتر را تعیین كرده و این پارامترها هیچكدام از دیگر پارامترها مستقل نیستند، لذا بسته به طرح اولیه و روش طراحی، پاسخ یا طرح نهائی می تواند فرق داشته باشد. بنا براین روشهای مختلفی وجود دارند كه به یك طرح رضایت بخش ختم می شوند و این كاملاً امكان پذیر است كه دو یا چند پیكر بندی مختلف برای یك ماموریت واحد مناسب و قابل قبول باشند. یكی از علل این اختلافات علاوه بر متفاوت بودن روشهای طراحی، وجود اختلاف در معیارهای طراحی و اولویت بندی هاست. چند معیار مهم در طراحی هواپیما عبارت است از:
۱.هزینه كمتر
۲.كارائی بالا تر
۳.خوشدستی بهتر
۴.مدت زمان طراحی كمتر
۵.زیبا تر
۶.قابلیت ساخت و قابلیت تعمیر بیشتر
این شش معیار می تواند مسیر طراحی را تغییر دهد و طرح نهائی در واقع با سازشی بین این معیارها بدست می آید. نمی توان طرحی ارئه كرد كه همه این معیار ها رابطور كامل ازضاء كند، لذا با یك مطاله سود وزیانی طرحی انتخاب می گردد كه تا حد امكان در شرایط بهتری قرار داشته باشد.

منبع: http://aftab.ir
تو هم یک روز بزرگ میشی میری تا شهر رویاها
به یاد خونه میافتی چشات میشه مثل دریا
به یاد امشب و هر شب که من ویرون و آواره
نشستم تا سحر بیدار به پای تو و گهواره

نمایه کاربر
زاگرس فيزيك

محل اقامت: Bern

عضویت : شنبه ۱۳۸۷/۸/۴ - ۱۴:۴۲


پست: 490

سپاس: 3


تماس:

Re: طراحی هواپیما

پست توسط زاگرس فيزيك »

ترمزهای هواپیماهای جت





چکيده مقاله:

پیشرفتهای بوجود آمده در تکنولوژی مواد، روشهای طراحی و آزمون‌های بعد از ساخت موجب گردیده که در کیفیت و کارائی ترمزهای هواپیماهای جت امروزی بطور چشمگیری بهبود حاصل شود و بدون اینکه فضای بیشتری را اشغال کند دارای اوزون کمتری نسبت به ترمزهای قدیمی باشد.

پیشرفتهای بوجود آمده در تکنولوژی مواد، روشهای طراحی و آزمون‌های بعد از ساخت موجب گردیده که در کیفیت و کارائی ترمزهای هواپیماهای جت امروزی بطور چشمگیری بهبود حاصل شود و بدون اینکه فضای بیشتری را اشغال کند دارای اوزون کمتری نسبت به ترمزهای قدیمی باشد. بکارگیری مواد مرکب و فلزاتی که نسبت استحکام به وزن آنها بالاست و نیز استفاده از تحلیل‌های پیچیده کامپیوتری از جمله عوامل کلیدی این پیشرفتها بحساب می‌آید. بهبود کیفی در کارائی ترمزها در آینده با استفاده از مواد پیشرفته عایق‌دار یا دافع گرما، سازه‌های کامپوزیتی، سیستم‌های کامل کننده متناوب و سیستم کنترل گرمائی پیشرفته صورت خواهد گرفت. سیستم‌های ترمز هواپیمای امروزی از انواع اولیه که در آن برای بحرکت آوردن هواپیما بر روی باند از چرخهای اتومبیل و برای کند کردن سرعت آن از پایه‌های کمک‌دار دم هواپیما استفاده می‌شد، بمراتب پیشی گرفته است. چرخها و ترمزهای جدید به هم وابسته‌اند و در ساخت آنها از روش‌های پیشرفته مهندسی استفاده شده و نمونه‌های چندگانه‌‌ای از پیشرفت تکنولوژی مواد را به نمایش درآورده است.

اجزای اصلی بکار رفته در سیستم ترمز یک هواپیمای پیشرفته امروزی بعنوان نمونه بقرار زیر است:

(1) ترمزی که در آن سیستم هیدرولیکی با فشار زیاد استفاده شده، قطعات آن از مواد مرکب کربنی، تیتانیوم، فولاد با استحکام زیاد و آلومینیوم ساخته شده تا بتواند گرمای بسیار زیاد را جذب و سپس دفع کند.

(2) استفاده از یک سیستم کنترل ترمز یکپارچه و کامپیوتری با بهره‌گیری از سنسورهای پیشرفته و تکنولوژی کنترل ارتباط سیستماتیک و عملکردهای خودآزما.

(3) استفاده از چرخهائی که دارای شکل پیچیده‌ای بوده و از آلومینیوم با استحکام زیاد ساخته شده و دارای سپر حرارتی ایمنی بعد از خرابی باشد. همچون سایر اجزای اصلی هواپیما، طراحی سیستم ترمز نیز با محدودیت‌ها و نیازهای ضد و نقیضی همراه است. وزن کم، کارائی بالا، تعمیرات اندک، قابلیت اطمینان زیاد، دوام زیاد و هزینه کم ویژگیهایی است که سیستم ترمز باید تواماً بهمراه داشته باشد. در ادامه این بحث بر طرحهای اصولی بکار رفته در ترمز هواپیمای امروزی مروری کوتاه نموده و بطور خلاصه به پیش‌بینی پیشرفتهای آینده نیز خواهیم پرداخت. چرخ هواپیما و سیستم ترمز آن بصورت یکپارچه طراحی می‌شود، آنچنانکه منطبق با ویژگیهای یک هواپیمای مشخص و مورد نظر باشد. کارآئی چرخ و ترمز آن با استفاده از طراحی کامپیوتری، مدلسازی پیچیده و روش‌های شبیه‌سازی تحلیلی، در مرحله طراحی به حد مطلوب می‌رسد. چرخ هواپیما از نوع دو تکه ساخته می‌شود تا سوار کردن «تایر» آسان باشد. و نیز دارای اندکی انحراف است تا فضای ترمز بیشتری را فراهم آورد. برای حفاظت چرخها در برابر گرمای حاصل از ترمز از پوشش‌های عایق استفاده می‌گردد. از طرف دیگر مکانیزمهای ایمنی از قبیل فیوزهای حرارتی و سوپاپهای اطمینان در آن بکار می‌رود.

سیستم ترمزها از دیسک ‌های ثابت و متحرک (چرخشی) چند لایه‌ای و اصطکاکی تشکیل یافته است . این دیسکهای اصطکاکی که قسمت اعظم گرما را بخود جذب می‌کند، بوسیله اجراء سازه‌ای چندی از قبیل پیستونهای عمل کننده فشاری، پوسته تنظیم، قسمت انتقال گشتاور (که گشتاور را به ارابه فرود یا چرخ هواپیما منتقل می‌سازد) و یک صفحه ترمز ثابت (که بعنوان یک نگهدارنده سازه‌ای در جذب گرما عمل می‌کند) محصول گردیده است. ترمز با فشار هیدرولیکی عمل می‌کند و انرژی جنبشی هواپیما را به گشتاور کندشونده‌ای بدل می‌سازد. سیستم کنترل ترمز ، خود سطوح فشار ترمز را تعدیل می‌کند تا کارآئی آنرا در متوقف ساختن هواپیما به حد دلخواه برساند. ضمناً یک سیستم «ضدسرخوردگی» در آن بکار رفته تا فاصله (یا زمان) متوقف ساختن هواپیما را به حداقل برساند، هدایت سمتی را برای آن تأمین نمایند و از ترکیدن لاستیک‌ها جلوگیری بعمل آورد. علاوه بر آن یک مکانیزم ترمز خودکار که فرامین مربوط به علمکرد کار پیش ترمز و میزان کاهش سرعت را آماده می‌سازد، می‌تواند بخشی از سیستم کنترل ترمز هواپیما باشد. سنسورهای مربوط به سرعت چرخها، دستگاه پردازش علائم یا دستگاه مقایسه‌گر (کامپیوتری) و سوپاپهای تنظیم، جملگی از اجزای عمده سیستم کنترل ترمز هواپیما بشمار می‌رود. تکامل چرخ هواپیما از انواع چرخهای پره‌دار اتومبیل آغاز شده، چرخهای ریخته‌گری آلومینیومی و منیزیمی را پشت سر گذاشته، و عموماً‌ از انواع چرخهای آلومینیومی دو تکه ساخته شده به روش آهنگری (فورج) استفاده می‌شود. چشمگیرترین پیشرفت در طراحی چرخهای هواپیما، کاهش وزن و حجم و افزایش کارایی آن است.

عمده‌ترین اهداف در طراحی چرخ‌های هواپیما بشرح زیر خلاصه می‌شود:

(1)افزایش عمر چرخشی یکی ازآزمایشهائی که برای ارزیابی کیفی چرخهای هواپیما انجام می‌شود، بررسی میزان عمر چرخشی آن می‌باشد.(این مقدار اکنون از 25000 مایل در مورد هواپیماهای حمل و نقل ارتشی مانند هواپیمای C-17 تا 50000 مایل برای هواپیماهای جت مسافربری امروزی متغیر می‌باشد).

(2) تداوم ایمنی بعد از خرابی چرخهای هواپیماهای امروزی طوری طراحی شده تا در مقابل خرابی‌های حاصل از خستگی مقاومت داشته و عیوب مرگبار و انفجارآمیز را در پی نداشته باشد (که البته شامل طراحی چرخهائی می‌شود که بعد از بوجود آمدن حداکثر خرابی در آن، در لبه حمل چرخها یا در محل قرار گرفتن طوقه داخلی لاستیک در روی رینگ خللی وارد نگردد).

(3) افزایش ایمنی در برابر پوسیدگی و فساد با بکارگیری سیستمهای محافظت در برابر خوردگی و پائین آمدن میزان تنش در سطوح حساس چرخ و انجام عملیات تشخیص خوردگی و زنگ‌زدائی بطور مکرر، از میزان نقیصه‌هائی که در چرخ هواپیما بوجود می آید و منشاء آن خوردگی و زنگ‌زدگی می‌باشد کاسته و به حداقل رسانده می‌شود.

(4) بکارگیری سیستمهای محافظ گرما بهبود در تونائی‌های ترمز هواپیما بویژه ترمزهای کربنی، با افزایش گرماپذیری آن (در هنگام گرفتن ترمز) حاصل گردیده است. ایجاد حفاظت گرمائی در چرخ، ایجاد محدودیت در مسیر جریان حرارت، خنک کردن چرخ، نصب مهره‌های ذوب شونده برای خنک کردن محیط یاد شده لاستیک، از جمله ترفندهای کلیدی در طراحی چرخهای پیشرفته امروزی است که برای جلوگیری از وقوع فاجعه در نظر گرفته شده است. علاوه بر اهداف فوق، نوع لاستیک بکار رفته در چرخ نیز در طراحی آن مؤثر است. لاستیک‌های رادیال و شعاعی ممکن است «بار»ها را به شکل متفاوتی بر چرخ اعمال نماید. بنابراین هنگام طراحی، میزان این «بار» ها بخصوص اگر تعویض‌پذیری آن مد نظر باشد باید بوسیله طراح مراعات شود. با توجه به این واقعیت، طراحی چرخهایی که بتواند چنین توقعات مشکل و فزاینده‌ای را برآورده سازد و از طرفی در میزان وزن و حجم آن نیز افزایش چندانی حاصل نگردد، در واقع مقدار زیادی مدیون بکارگیری و توسعه روش‌های نوین و شبیه‌سازی‌های کامپیوتری می‌باشد. تکنیکهای تحلیلی که در طراحی چرخها بخدمت گرفته می‌شود شامل تجزیه محدود سطوح تنش و مدل‌سازی حرارتی سیستمهای چرخ و ترمز می‌باشد. با استفاده از روش کامپیوتری، چرخ هواپیما از موادی ساخته می‌شود که بتواند «بار»های وارد را تحمل کند، عمر آن زیاد و ویژگیهای حرارتی و وزن آن اندک باشد. با استفاده از این روش‌های کامپیوتری، طراحی، ساخت و ارزیابی مدل‌های جدید چرخ در زمان کوتاهی صورت می‌پذیرد. خلاصه اینکه بکارگیری و توسعه روشهای مدل‌سازی کامپیوتری و تحلیلی درتعیین قسمتهای حساس و عیوب احتمالی و سطوح حرارتی چرخهای هواپیما، صنایع تولید کننده را قادر ساخته تاآنرا با حداقل وزن، عمر زیاد، نیاز تعمیراتی اندک و ایمنی بیشتر تولید نمایند. می‌توانیم انتظار داشته باشیم روند بهبود در کیفیت چرخها با تکامل مواد اصلی سازنده آن همچنان با تداوم همراه باشد. یکی از عوامل عمده که در توسعه و ساخت چرخهای هواپیماهای فعلی و آتی نقش کلیدی دارد، توجه به مواد تشکیل دهنده سازه چرخ می‌باشد. ویژگیهای عمده مواد فوق بقرار زیر است: -مقاومت در برابر خستگی و استحکام استاتیکی. -مقاومت در برابر حرارت زیاد. -مقاومت در برابر خوردگی. -قیمت ارزان گرچه سالهای بسیاری است که صنایع ازآلیاژهای آلومینیوم فورج شده «2014-T6» یا «T-61» بعنوان فلز استاندارد برای ساختن چرخها استفاده می‌کنند، لیکن همچنان به بررسیهای خود برای جایگزین نمودن مواد جدید ادامه می‌دهند تا در کیفیت چرخها بهبود بیشتری حاصل شود. با بکارگیری آلیاژهای آلومینیومی پیشرفته، معیارهای جدیدی از لحاظ استحکام و دوام بیشتر درمقابل حرارت زیاد، مقاومت در برابر خستگی و حرارت زیاد ومقاومت در برابر خوردگی و ترک‌خوردگی، بوجود در می‌آید. انجام این بهینه‌سازی‌ها بطور چشمگیری کیفیت تعمیرپذیری و قابلیت اطمینان چرخها را افزایش خواهد داد. علاوه بر آن، چرخهای ساخته شده از الیاف کامپوزیتی و مواد مرکب از قبیل مواد مرکب کربنی یا گرافیتی و فایبرگلاس، سبکی وزن و میزان خرابی مجاز بیشتری را موجب می‌شود. در شاخه ترمز چرخهای هواپیماهای امروزی بود که متخصصان تکنولوژی مواد به یکی از ضروری‌ترین تحقیقات مورد نیاز در رشته خود پی بردند. ترمز، خود یک موتور گرمائی است که وظیفه آن جذب و مستهلک نمودن انرژی جنبشی است. چرخ هواپیما وسیله‌ای مطمئن برای حرکت هواپیما در روی زمین می‌باشد اما وسیله‌ای اضافی است که از بار مفید هواپیما در پرواز می‌کاهد، به همین دلیل است که از طراحان خواسته می‌شود تا آنجا که امکان دارد آنرا کوچک و سبک بسازند. از روشهای تحلیلی و شبیه‌سازهای کامپیوتری برای ساخت چرخهای پردوام و سبک استفاده می‌شود. علاوه بر آن، تداوم این نوآوری‌ها در طراحی موجب شده در میزان تعمیرپذیری و کارآئی قسمتهای متحرک چرخها بهبود حاصل شود. با این همه، بیشترین پیشرفتها حول مسئله اصطکاک و مواد متشکله قطعات بوده است. این بهبودها نه تنها موجب افزایش حجم چرخها و ترمز نشده بلکه تونائی و کارآئی آنرا همگام با نیازهای فزاینده صنایع هوائی افزایش داده است. بهبودهای عمده‌ای که در ساخت ترمز هواپیماهای امروزی حاصل شده بقرار زیر است: عمر طولانی: تعداد دفعات نشستن هواپیما بعد از هر مرحله تعمیر اساسی از 100 تا 300 بار فرود برای هواپیماهای نظامی و جتهای مسافربری اولیه به 900 تا 2000 بار فرود در هواپیماهای امروزی افزایش یافته است. وزن سبک:بکارگیری مواد با استحکام زیاد و چگالی کم، موجب کاهش وزن ترمزها تا 50% در مقایسه با ترمزهای فولادی مشابه شده است. _ایمنی و قابلیت اطمینان_: روش‌های نوین آزمایشگاهی از قبیل شبیه‌سازی طیف‌های ترمز از مراحل فرود کامل هواپیما، بمقدار زیادی موجب ارتقاء کیفی در کارآئی و قابلیت اطمینان سیستمهای ترمز گردیده است. امروزه عواملی همچون شرایط گرمائی و دینامیکی، درخلال عمر کاری ترمز بطور روزمره مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. هر یک از برنامه‌های جدید ساخت و ارزشیابی کیفی آزمایشگاهی آن، نیاز به یک یا دو سال وقت دارد، حال آنکه برای ترمزهای نسل پیشین انجام آن فقط یک یا دو ماه طول می‌کشید. این بهبودها با بکارگیری تکنولوژی پیشرفته مواد صورت گرفته است. محورهای پیچشی که از جنس تیتانیوم ریختگی و هم فشار می‌باشد نسبت به فولاد فورج شده سبک‌تر بوده و از نظر مسائل حرارتی بهتر می‌باشد. کیفیت خوب آلیاژ، موجب سبکی وزن قسمت پوسته پیستون یکپارچه یا مکانیزم تنظیم کننده یا طبق‌های (ترمز چرخ) تنظیم سرخود، از جمله تصمیمات طراحی است که کارائی ترمز را افزایش می‌دهد. با این همه، مهمترین عامل در بهبود کیفی ترمز هواپیما، پیشرفت در زمینه مواد اصطکاکی بکار رفته در آن و اتلاف حرارتی ترمز می‌باشد. ترمز فولادی استاندارد که در آن صفحات اصطکاکی سرامیکی بکار رفته (این ماده اولین بار بعنوان سطوح اصطکاکی در دهه 1940 در ترمزها مورد استفاده قرار گرفته است.) موجب بهبود عمر سایشی و کارائی عمومی ترمزها شده است. اما توسعه بکارگیری مواد مرکب کربنی از چشمگیرترین پیشرفتها در تکنولوژی ساخت ترمز هواپیما از لحاظ حرارتی آن بحساب می‌آید. مواد مرکب کربنی دارای ویژگیهای بی‌نظیری است که به طراح اجازه می‌دهد با استفاده ازآن، همه وظایف سطوح اصطکاکی دیسک ترمز و جذب کننده‌ها و وظیفه اعضای سازه‌ای آنرا در یک قطعه واحد متمرکز سازد. وقتی دو قطعه از جنس مواد مرکب کربنی بر روی یکدیگر سایش داشته باشند می‌توانند نقش یک ماده پراصطکاک را ایفا نمایند. ذخیره حرارتی مواد مرکب زیاد است، علاوه بر آن قابلیت هدایت گرمائی آن موجب انتشار سریع حرارت می‌شود. مواد مرکب کربنی از استحکام زیادی برخوردارند و می‌توان از آن برای ساخت قطعات مقاوم در برابر «بار» زیاد استفاده نمود. این مواد دارای ویژگی خاصی هستند و آن اینکه استحکام آن‌ها بر اثر افزایش حرارت نقصان می‌باشد. این ویژگی وقتی با انبساط حرارتی اندک در هم می‌آمیزد خاصیت جذب حرارت آنرا بالا می‌برد بطوریکه تنها سازه‌های مجاور موجب محدودیت آن در این خصوص خواهد بود. برای اینکه ترمز بتواند در درجه حرارت بالاتر کارائی داشته باشد باید در واحد وزن سازه آن ازمواد بیشتری که واحد وزن سازه آن از مواد بشتری که در برابر حرارت مقاوم است استفاده نمائیم. اصطلاح «مواد مرکب کربنی» برای انواع گسترده‌ای از مواد استفاده می‌شود؛ همانند لنت (ترمز) ساخته شده از سرمت (مخلوطی از فلز و سرامیک) و مواد آلی. ساخت لنت ترمز از مواد مرکب کربنی خود مستلزم دانش و علم کافی دراین خصوص است. اجزاء تشکیل دهنده مواد و روش‌های ساخت را می‌توان تغیر داد تا قطعاتی با کارائی متفاوت ساخته شود. در واقع طراحان نشان داده‌اند که قطعات ترمز از جنس مواد مرکب کربنی را می‌توانند چنان دستخوش تغییر نمایند که به کلیه اهداف مورد نظر خود در ساخت ترمز هواپیما دست یابند. استفاده از الیاف گوناگون روشهای متراکم‌سازی ، الیاف منقطع در دو یا سه اندازه مختلف، و روش قالب‌گیری پارچه‌ای تنها معدودی از بی‌شمار آمیزه‌هائی است که می‌توانند برای تولید دیسک ترمز کربنی مورد استفاده قرار دهند. اگر سائیدگی دیسک ترمز (از نوع کربنی) از اندازه مجاز خارج شود می‌توان آنرا برای استفاده مجدد نوسازی نمود. ترمزهای کربنی برای اولین بار سال 1972 ، بعنوان یک وسیله استاندارد در هواپیمای F-15 مورد استفاده قرار گرفت و بسرعت بعنوان یکی از انواع اصلی ترمز بر روی دیگر هواپیماهای نظامی مورد استفاده قرار گرفت. اولین هواپیمای مسافربری که در آن از این نوع ترمز استفاده شده هواپیمای کنکورد بود ولی گرانی قیمت آن موجب گردید استفاده تجاری آن به کندی صورت پذیرد. امروزه در تمام برنامه‌های هواپیماهای نظامی و مسافربری استفاده از ترمزهای کربنی گنجانده شده است. همچون سایر سیستمهای هواپیما، تکنولوژی سیستم ترمز آن نیز با نوآوری و پویائی همراه بوده و هدف آن بهبود در کارائی و قیمت تمام شده می‌باشد تلاشهای جاری در زمینه‌های گوناگون توسعه، ساخت و کاربرد آن بقرار زیر است: -استفاده از مواد مرکب پیشرفته و مقاوم در برابر حرارت به منظور افزایش تراکم‌پذیری و عمر ترمز و ارتقاء مقاومت آن در برابر سایش (چنین بهبودهائی می‌تواند منتج به کاهش تعداد دیسک‌های اصطکاکی در یک ترمز گردد). -استفاده از مواد مرکب قالب‌گیری شده و سازه‌های کامپوزیتی از نوع رشته پیچی در بسیاری از قطعات عمده هواپیما از قبیل چرخها، پوسته‌های پیستون و قسمت انتقال گشتاور با هدف کاهش وزن و آسیب‌پذیری آن. -بکارگیری سیستمهای هیدرولیکی با فشار زیاد و استفاده از روغن هیدرولیک مرغوبتر که موجب عملکرد بهتر ترمزها شده ، اشتعال‌پذیری و وزن آنرا کاهش می‌دهد. -استفاده از سیستمهای جداگانه عمل کننده‌های الکترومکانیکی و الکتروهیدرواستاتیکی که با نیروی الکتریکی کنترل می‌گردد، کارائی ترمزها را بهبود بخشیده و موجب کاهش وزن سیستمهای ترمز هواپیما می‌گردد. -بکارگیری روشهای پیشرفته کنترل گرما، از قبیل سیستمهای خنک‌کننده فعال و غیرفعال. -استفاده از تکنولوژی پیشرفته کنترل ترمز از قبیل دستگاه‌های کنترل الکترونیکی چند منظوره و سیستم انتقال سیگنال از طریق سیم (کابل) نوری (سیستم‌های کنترل ارابه فرود یکپارچه برای هواپیماها در حال ساخت می‌باشد که در آن مکانیزم ترمز خودکار، عمل هدایت فرمان و مکانیزم ضدسرخوردن، تماماً در کنترل کننده واحدی ادغام شده است.





مجله صنایع هوایی به نقل از : تالار گفتگو گروه خودرو دانشگاه صنعتی اصفهان
تصویر
زنده یاد پروفسورمظفرپرتوماه فیزیکدان ودانشمند ناسا

نمایه کاربر
زاگرس فيزيك

محل اقامت: Bern

عضویت : شنبه ۱۳۸۷/۸/۴ - ۱۴:۴۲


پست: 490

سپاس: 3


تماس:

Re: طراحی هواپیما

پست توسط زاگرس فيزيك »

نحوه کار کرد موتور های جت
--------------------------------------------------------------------------------

موتورهای جت به چند دسته اساسی تقسیم می شوند:
توربوفن Turbo Fan
توربوجت Turbo Jet
توربوپراپ Turbo Prop
پالس جت Pulse Jet
پرشر جت Pressure Jet
رم جت Ram Jet
سکرام جت Scram Jet
در حقیقت، تمام موتورهای جت که توربین دارند، نوع پیشرفته تری از همان موتورهای توریبن گازی هستند که در زمانهای دورتر استفاده می شده است. از موتورهای توربین گازی بیشتر برای تولید برق نه تولید نیروی رانش استفاده می شود. موتورهای جت کلاً بر پایه ی موارد زیر کار می کنند: هوا از مدخل وارد موتور جت شده و سپس با چرخاندن توربین نیروی لازم را برای مکش هوا برای سیکل بعدی آماده کرده و خود از مخرج خارج می شود. در این حالت فشار و سرعت هوای خروجی، بدون در نظر گرفتن اصطکاک، با سرعت و فشار هوای ورودی برابر است. سیکل کاری موتورهای جت پیوسته است، این بدین معناست که هنگامی که هوا وارد کمپرسور می گردد، به سوی توربین عقب موتور رفته و آن را نیز همراه با خروج خود به حرکت در می آورد، یعنی نیروی لازم برای مکش در حقیقت به وسیله توربین انتهایی موتور تولید شده است و بدین گونه است که همزمان با ورود هوا به کمپرسور، توربین نیز به وسیله نیروی تولید شده توسط سیکل قبلی در حال چرخش است و نیروی آن صرف چرخاندن کمپرسور می شود. در این فرآیند، دوباره نیروی تولید شده توسط این سیکل به توربین داده شده و توربین نیروی لازم جهت ادامه کار را فراهم می آورد.
تصویر
1- موتورهای توربوفن یا Turbo Fan
موتورهای توربوفن در حقیقت چیزی میان موتورهای توربوجت و توربو پراپ هستند. بازده موتورهای توربوفن بسیار زیاد است، و به همین علت هم در بسیاری از هواپیماهای مسافربری و ترابری در سرعت های ساب سونیک Sub Sonic از آن ها استفاده می شود. در موتورهای توربوفن، ابتدا هوا کمپرس شده سپس وارد اتاقک احتراق می شود و بعد از انفجار از طریق شیپوره یا نازل خروجی خارج شده و در طی این فرآیند، نیروی تراست لازم را جهت رانش هواپیما به جلو تامین می نماید. البته در موتورهای توربوفن، مقادیر دیگری از هوا از طریق کنارگذر نیز عبور داده می شود که در نهایت به گازهای خروجی داغ پیوسته و نیروی تراست را افزایش می دهد. تفاوت موتورهای توربوفن با توربوپراپ در این است که موتورهای توربوپراپ، فن یا ملخ ایجاد کننده تراستشان در خارج از پوسته موتور قرار گرفته اما در موتورهای توربوفن، ملخ یا فن تولید کننده تراست کاملاً در درون پوسته موتور قرار گرفته است.
تصویر



2- موتورهای توربوجت یا Turbo Jet
موتورهای توربو جت، بیشتر بر نیروی تولیدی از گازهای خروجی اتکا دارند و در هواپیماهایی بیشتر کاربرد دارند که با سرعت های مافوق صوت حرکت می کنند. در موتورهای توربوجت، ابتدا، هوا وارد کمپرسور شده و متراکم می گردد. اما چون این هوا با سرعت نسبتاً زیادی وارد موتور گردیده برای احتراق مناسب نمی باشد و بیشتر سوخت مصرف شده، بدون اشتعال هدر می رود. به همین دلیل هوا به قسمت دیفیوژر یا همان کاهنده سرعت فرستاده می شود تا از سرعت آن کاسته شود. در دیفیوژر، ابتدا از سرعت هوا کاسته و بر دما و فشار آن افزوده می شود. سپس این هوای آماده برای احتراق، به اتاقک احتراق فرستاده می شود. در اتاقک احتراق یا Combaustion Chamber، هوا ابتدا وارد لوله احتراق گشته، با سوخت مخلوط شده سپس منفجر می گردد. قسمتی از نیروی حاصله از این انفجار صرف گرداندن توربین شده و مابقی برای تولید نیروی رانش به کار می رود. گاهی در هواپیماهای توربوجت، بعد از شیپوره خروجی یا نازل، قسمتی به نام پس سوز یا After Burner قرار می دهند که بر نیروی تراست می افزاید.
تصویر

After Burner یا قسمت پس سوز چگونه کار می کند؟
هنگامی که گازهای خروجی از موتور خارج می شوند، هنوز مقداری اکسیژن و سوخت مصرف نشده دارند که در قسمت پس سوز، با مشتعل ساختن دوباره گازهای خروجی و افزایش 4 برابر سوخت معمولی به این مخلوط، به طور قابل توجهی بر نیروی تراست می افزایند. البته استفاده از پس سوز فقط در شرایط اضطراری و شرایط جنگی مجاز است در غیر این صورت مجاز نیست. تنها هواپیمای مسافربری با پس سوز، هواپیمای کنکورد Concorde ساخت مشترک آلمان، انگلیس و فرانسه است که به علت ایجاد آلودگی صوتی زیاد و مصرف سوخت بالا، بازنشست شد.

3- موتورهای توربوپراپ یا Turbo Prop:
موتورهای توربو پراپ، در حقیقت از نیروی ملخ برای تولید تراست استفاده می کنند و تنها وجه جت بودن آنها، تولید نیروی لازم برای این چرخش توسط موتور جت است. طرز کار موتورهای توربوپراپ عیناً مانند موتورهای جت توربینی دیگر است و تنها وجه تمایز آنها این است که نیروی تولید توسط توربین بیشتر صرف چرخاندن ملخ می شود تا کمپرسور، به همین دلیل برای تولید نیروی بیشتر، تغییراتی هم در توربین موتورهای توربوپراپ داده می شود.

4- موتورهای پالس جت یا Pulse Jet:
موتورهای پالس جت دارای توربین، کمپرسور، یا شفت نمی باشند و تنها قطعه متحرک البته در نوع دریچه دار، دریچه آن می باشد. در این گونه موتورها، ابتدا توده بزرگی از انفجار در داخل موتور صورت می پذیرد که سبب بسته ماندن دریچه می شود. چون تنها راه فرار هوا از موتور قسمت انتهای آن می باشد هوا به طرف آنجا هجوم می آورد.در نتیجه تر ک هوا، خلا یا حالت مکشی به وجود آمده که باعث باز شدن دریچه و ورود هوای تازه می شود. در این حالت، مقداری هوای محترق شده از خروج بازمانده و صرف تراکم و انفجار گاز تازه وارد می گردد و سیکل به همین ترتیب ادامه پیدا می کند.در نوع بدون دریچه، از یک خم برای ایفای نقش دریچه استفاده می شود که با انفجار گازها و بدلیل وجود این خم، کاهش فشار صورت گرفته و مقداری از گازهای خروجی باز می گردند به همین ترتیب سیکل ادامه داده می شود.

5- موتورهای پرشر جت یا Pressure Jet:
از این گونه موتورها در حال حاضر استفاده ای نمی شود و شرح کارکرد آنها در اینجا اضافی است.

6- موتورهای رم جت یا Ram Jet:
موتورهای رم جت، هیچ قطعه ی متحرکی ندارند و در نگاه اول، مانند یک لوله توخالی به نظر می رسند که بیشتر در سرعت های مافوق صوت به کار می روند. موتورهای رم جت نیز مانند پالس جت، دارای توربین، کمپرسور یا ... نمی باشند استفاده از آنها به عنوان موتور دوم معمول است که بیشتر در موشکها به کار می روند. در این گونه موتورها، برای روشن شدن موتور ابتدا باید سرعت هوا به مقدار لازم برسد در صورت رخداد چنین حالتی، موتور جت به طور خودکار خود را روشن می کند. در موتور رم جت، هوا با سرعت زیاد وارد موتور شده و به علت سرعت بیش از حد، در قسمت دیفیوژر به خوبی کمپرس و متراکم شده و دما و فشار آن بسیار بالا می رود. در این حالت مخلوط هوا و سوخت منفجر گشته و با خروج از موتور، نیروی تراست بسیار زیادی را آزاد می کنند. این موتورها قدرت بسیار زیادی را دارا می باشند اما برای شروع پرواز و برخاست مناسب نمی باشند.
تصویر



نمای یک موتور توربوجت چند محوره
7- موتورهای سکرم جت یا Scram Jet:
نام این موتورها از دو واژه Super Sonic و Combustion گرفته شده که به معنای انفجار در سرعت مافوق صوت است. این گونه موتور ها در سرعت های هایپر سونیک Hyper Sonic به کار می روند و طرز کار آنها بسیار مشابه موتورهای رم جت با تغییراتی می باشد. این نکته قابل توجه است که مشتعل ساختن مولکول های هوا در حالی که هوا با سرعت بالای 4 ماخ وارد موتور می گردد، مانند روشن کردن کبریت در گردباد تورنادو است! و از همین جا می توان درک کرد که چه تکنولوژی عظیمی در این لوله توخالی به کار گماشته شده است. شایان ذکر است که اولین هواپیمای دارای موتور سکرم جت، هواپیمای X-43 است که سرعت آن بالای 7 ماخ می باشد.

اجزای اصلی موتورهای جت:
1- کمپرسور: کمپرسورها وظیفه متراکم کردن هوای ورودی را بر عهده دارند. کمپرسورها بر دو نوع هستند: 1- کمپرسورهای محوری 2- کمپرسورهای شعاعی یا گریز از مرکز. کمپرسورهای محوری که در اکثر موتورهای جت امروزی استفاده می شود، از چند طبقه فن یا پنکه به تعداد مشخص (دو یا بیشتر) تشکیل شده است که هرچه به سمت درون بیشتر پیش برویم، از زاویه پره های فن ها کاسته می شود و همچنین توسط همین تیغه ها یا پره ها، به سیال جهت حرکت داده شده و با کاهش زاویه پره ها، به فشار سیال یا هوا افزوده و از سرعتش کم شده و در نتیجه متراکم می گردد. اما در کمپرسورهای شعاعی یا گریز از مرکز، که بیشتر در موتورهای گازی ساده یا قدیمی کاربرد داشته است، در اصل هوا به یک مانع برخورد کرده و سپس توسط پره های آن به قسمت دیفیوژر یا کاهنده سرعت منحرف می شود که این فرآیند با ازدیاد فشار همراه است، در نتیجه هوا متراکم می گردد.تصویر


کمپرسور محوری چند مرحله ای یک موتور توربوجت
2- سیستم احتراق:
سیستم احتراق، شامل سوخت پاش، جرقه زن و اتاقک و لوله احتراق می گردد. فرآیند انفجار در درون لوله های احتراق صورت می پذیرد که این عمل با وارد شدن هوا به اتاقک و مخلوط شدن آن با سوخت سپس انفجار آن به وسیله شمع جرقه زن انجام می شود. انژکتور Injector وسیله است که با استفاده از نیروی موتور، سوخت را به پودر تبدیل می کند و حکمت این کار در بهتر مشتعل شدن در صورت تبدیل به پودر نهفته است. البته سوخت قبل از ورود به انژکتور، مقداری گرم شده تا برای احتراق آماده تر باشد. ابتدا انژکتور سوخت را روی هوای متراکم می پاشد و سپس این مخلوط آماده انفجار است که به وسیله شمع جرقه زن، این عمل صورت می گیرد.


تصویر
3- سیستم توربین:
در اینجا، ابتدا هوای منفجر شده به پره های توربین برخورد کرده و نیروی لازم جهت گرداندن کمپرسور و مکش هوا برای سیکل بعدی تولید می شود که این نیرو به وسیله شفتی به کمپرسور انتقال داده شده و باعث حرکت آن می شود. قبل از توربین، استاتور توربین وجود دارد که برای تنظیم جهت حرکت سیال هوا برای ورود به قسمت توربین به کار می رود. توربین ها نیز به دو دسته محوری و شعاعی تقسیم می شوند که نوع محوری چند طبقه است. چون دمای کارکرد توربین بسیار بالا می باشد، در ساخت آن از آلیاژهای مخصوصی استفاده می شود.

4- سیستم خروج گازهای داغ:
این سیستم، در حقیقت تولید تراست واقعی را برای رانش هواپیما به جلو می کند و سهم اصلی را در تولید و توضیع فشار دارد. در مدل های متحرک، زاویه پره های شیپوره انتهایی موتور برای میزان کردن فشار قابل تنظیم است. گفتنی است سیستم پس سوز یا After Burner بعد از این بخش نصب می شود. به این قسمت، نازل Nozzle هم گفته می شود.

5- سیستم کشش برگردان یا Thrust Reversation System:
در سیستم کشش برگردان، به وسیله دریچه هایی، نیروی تراست موتور برعکس می شود، بدین صورت که خلبان در هنگام فرود نیروی برگردان را فعال ساخته و از آن به عنوان ترمز استفاده می کند، یعنی نیروی موتور در جهت عکس اعمال می شود. البته توضیح خود این سیستم و کلیه سیستم های دیگر هر یک می تواند به اندازه یک کتاب توضیحات تکمیلی نیاز داشته باشد اما در اینجا به ذکر همین نکات کوتاه و جزئی و اجمالی بسنده می شود. در صورت اظهار علاقه خوانندگان به چگونگی کار کرد این موتور ها مقالات بیشتر را در این زمینه شاهد خواهید بود. لازم به ذکر است که ساخت موتورهای جت به صورت خانگی هم امکان پذیر است و هم اکنون رواج بسیاری در بین جوانان علاقه مند به این علم دارد و یک چنین موتورهای جت دست سازی به طور گسترده ای در هواپیماهای مدل قدرتمند به کار گرفته می شوند.
منبعiranengineer
تصویر
زنده یاد پروفسورمظفرپرتوماه فیزیکدان ودانشمند ناسا

نمایه کاربر
MRT

نام: محمدرضا طباطبایی

محل اقامت: تبریز

عضویت : پنج‌شنبه ۱۳۸۶/۴/۲۱ - ۱۸:۱۷


پست: 2413

سپاس: 95

جنسیت:

تماس:

Re: طراحی هواپیما

پست توسط MRT »

1 - انسان و پرواز

تصویر




تنها عاملي كه انسان را به فكر پرواز انداخته و او را شيفته و مجذوب آسمان و عاشق پرواز كرده است ، پرواز و بال زدن پرندگان ميباشد . انسانها بعد از كوشش فراوان در نهايت به دانش ايروديناميك دست يافته‌اند و بعد از الهام گرفتن از آناتومي ( كالبود شكافي ) پرندگان ، هواپيما طراحي نموده و آن را ساخته‌اند . ولي مشكل اساسي اينجاست كه اين دانش در اتمسفر سياره زمين ، آنهم تا ارتفاع محدودي كارآيي دارد و در فضاي خارج از اتمسفر زمين وضعيت به گونه‌اي ديگر است .





2 - UFO ها و پرواز

با دقت زياد به عكسهاي زير توجه نماييد !

تصویر

اين ادعا خودخواهي بسيار بزرگي خواهد بود كه اگر ما انسانها خود را با شعورترين موجودات هستي بدانيم و خود را يكه تاز در عرصه علم و دانش محسوب كنيم ، براي اينكه موجودات بسيار با شعورتر از ما به تكنولوژي پرواز بسيار بالايي دست يافته‌اند ، تصوير فوق عكسهايي از بشقاب پرنده‌ها و سرنشينان مرده آنها ( UFO's ) به علت سقوط و تصادم با زمين و همچنين كهكشانهاي M104 , NGC4565 , NGC5866 را نشان ميدهد ، انديشه و فهم آنها در پرواز بسيار وسيع‌تر و جامع‌تر از انسانهاست . عاملي كه يوفوها را به فكر پرواز انداخته و آنها را شيفته فضا نموده است ، سرعتهاي سرسام آور و باور نكردني كهكشانها در حال دور شدن از يكديگر است ، يعني چيزي كه ما آن را انبساط شتاب دار كيهان و عامل آن را انرژي تاريك مي‌ناميم . در واقع آنها ساختارهاي فيزيكي كهكشانها را شناسايي و سپس آن را در مقياس كوچك كپي كرده‌اند و به وسيله اين اسباب‌هاي پرنده در كنترل خود ، ميتوانند به همه جاي كيهان سفر كنند .

تازه‌ترين رصدهاي انجام شده توسط تلسكوپ فضايي چاندراي اشعه ايكس ناسا از كهكشان پر جرم NGC 5746 ، هاله بسيار گرمي از گاز و غبار را آشكار كرد كه اطراف اين كهكشان را پوشانده و آن را احاطه كرده است . اين هاله گازي از هر قسمت اين كهكشان كه از لبه ديده مي شود 60.000 سال نوري فاصله دارد . در اين كهكشان هيچ نشانه‌اي از فعاليت هاي شديد در نواحي هسته‌اي وجود ندارد و هيچگونه روند غير عادي شكل گيري ستارگان در آن مشاهده نمي شود تا بتوانيم داغي هاله را توجيه كنيم . با اين حساب اين "هاله داغ" در اثر خروج گاز از كهكشان بوجود نيامده است .


تصویر


هاله‌هاي كاملا مشابهي همواره پيرامون بشقاب پرنده‌ها رويت ميشود ، البته زماني كه آنها وارد اتمسفر سياره زمين ميشوند .

به نظر من بهترين روش پرواز و سفر در كيهان شناخت ساختار فيزيكي كهكشانها و شبيه سازي آن در مقياس كوچك است .
با توجه به ماده 8 قوانین تالار گفتمان شبكه فیزیك هوپا :

ارايه انديشه‌هاي نو در فيزيك و متافيزيك ، رياضيات مختص فيزيك ، حساب و هندسه دوجيني در وب سايت شخصي :

https://ki2100.com

تصویر

تصویر

نمایه کاربر
اماتور

عضویت : پنج‌شنبه ۱۳۹۰/۱۲/۲۵ - ۱۲:۴۳


پست: 2909

سپاس: 2151

جنسیت:

تماس:

Re: طراحی هواپیما

پست توسط اماتور »

من خودم با برنامه ی Paint اونم سه بعدی هواپیما طراحی میکنم خیلی راحت

نمایه کاربر
علی...

نام: علی رضازاده

محل اقامت: شیراز

عضویت : سه‌شنبه ۱۳۹۰/۱۲/۲۳ - ۰۸:۳۲


پست: 864

سپاس: 135

Re: طراحی هواپیما

پست توسط علی... »

یه سوال

چه عواملی در سقوط هواپیما موثر است؟
خداونددر آیه ۱۸ سوره زمر می فرماید

کسانی که سخنان را می‌شنوند و از نیکوترین سخن پیروی می‌کنند؛ آنان کسانی هستند که خدا هدایتشان کرده، و آنها خردمندانند.

نمایه کاربر
اماتور

عضویت : پنج‌شنبه ۱۳۹۰/۱۲/۲۵ - ۱۲:۴۳


پست: 2909

سپاس: 2151

جنسیت:

تماس:

Re: طراحی هواپیما

پست توسط اماتور »

علی... نوشته شده:یه سوال

چه عواملی در سقوط هواپیما موثر است؟
وزن هواپیما-نوع طراحی اگر حالت ایرودینامیکیش کم باشه-وجود موتور های سنگین

نمایه کاربر
علی...

نام: علی رضازاده

محل اقامت: شیراز

عضویت : سه‌شنبه ۱۳۹۰/۱۲/۲۳ - ۰۸:۳۲


پست: 864

سپاس: 135

Re: طراحی هواپیما

پست توسط علی... »

مراحل ساخت یک هوابیما چیست؟
خداونددر آیه ۱۸ سوره زمر می فرماید

کسانی که سخنان را می‌شنوند و از نیکوترین سخن پیروی می‌کنند؛ آنان کسانی هستند که خدا هدایتشان کرده، و آنها خردمندانند.

user8604

عضویت : چهارشنبه ۱۳۸۵/۱۲/۹ - ۱۷:۳۱


پست: 3288

سپاس: 877

Re: طراحی هواپیما

پست توسط user8604 »

علی... نوشته شده:مراحل ساخت یک هوابیما چیست؟
1.تصمیم میگیریم هواپیما بسازیم
2.عزم میکنیم که بسازیم
3.عزممون رو جزم میکنیم
4.هواپیما رو میسازیم.
موارد 1-3 زیر مجموعه دارن که من برای اینکه پیچیده نشه بحثمون خلاصش کردم.

نمایه کاربر
اماتور

عضویت : پنج‌شنبه ۱۳۹۰/۱۲/۲۵ - ۱۲:۴۳


پست: 2909

سپاس: 2151

جنسیت:

تماس:

Re: طراحی هواپیما

پست توسط اماتور »

علی... نوشته شده:مراحل ساخت یک هوابیما چیست؟
خب یک ذهن خلاق باید هوابیمای مورد نظرشو تجسم و روی کاغذ بکشه بعد رفع اشکالات شکل رو اصلاح و ارتقاع بده

یه نقشه دست ازاد از 3 نما و پرسپکتیو ازش بکشه البته از نماهای دیگه مثل نمای پشت هواپیما هم باید بکشه

بعداز تکمیل و اصلاحات نقشه اصلی و بدون ذره ای اشتباه باید بکشه حالا یا دست ازاد یا نرم افزاری

قبل از کشیدن نقشه اصلی نوع موتور ها و تمامی چیزایی که در اون هواپیما میخواد استفاده کنه رو باید از قبل

محاسبه کنه


بد یه ماکت تو مقیاس کوچیکتر و دقیق از اون هواپیما درست میکنه که درک حالات ایرودینامیکی و دیگر اقسمت های

اجزا هواپیما براش راحت تر بشه

بد کشیدن نقشه کامل و ساخت ماکت میتونه با یه مهندس در زمینه بدنه های ایرودینامیکی { علوم هوافضا } در مورد

طرحش با طرف مشورت کنه تا کمکش کنه

بنده هم دقیقا همینکارا رو برای طراحی میکنم به غیر از مشورت smile034

حالا در مورد جنس نمیدونم مراحل عملیش ساختش به کنار ...

نمایه کاربر
علی...

نام: علی رضازاده

محل اقامت: شیراز

عضویت : سه‌شنبه ۱۳۹۰/۱۲/۲۳ - ۰۸:۳۲


پست: 864

سپاس: 135

Re: طراحی هواپیما

پست توسط علی... »

اماتور نوشته شده:
علی... نوشته شده:مراحل ساخت یک هوابیما چیست؟
خب یک ذهن خلاق باید هوابیمای مورد نظرشو تجسم و روی کاغذ بکشه بعد رفع اشکالات شکل رو اصلاح و ارتقاع بده

یه نقشه دست ازاد از 3 نما و پرسپکتیو ازش بکشه البته از نماهای دیگه مثل نمای پشت هواپیما هم باید بکشه

بعداز تکمیل و اصلاحات نقشه اصلی و بدون ذره ای اشتباه باید بکشه حالا یا دست ازاد یا نرم افزاری

قبل از کشیدن نقشه اصلی نوع موتور ها و تمامی چیزایی که در اون هواپیما میخواد استفاده کنه رو باید از قبل

محاسبه کنه


بد یه ماکت تو مقیاس کوچیکتر و دقیق از اون هواپیما درست میکنه که درک حالات ایرودینامیکی و دیگر اقسمت های

اجزا هواپیما براش راحت تر بشه
ممنون از توضیحاتتون .ولی منظور من مراحل ساخت اون در کارخانه با جزییات بیشتر بود.
بد کشیدن نقشه کامل و ساخت ماکت میتونه با یه مهندس در زمینه بدنه های ایرودینامیکی { علوم هوافضا } در مورد

طرحش با طرف مشورت کنه تا کمکش کنه

بنده هم دقیقا همینکارا رو برای طراحی میکنم به غیر از مشورت smile034

حالا در مورد جنس نمیدونم مراحل عملیش ساختش به کنار ...
ممنون از توضیحاتتون .ولی منظور من مراحل ساخت اون در کارخانه با جزییات بیشتر بود.
خداونددر آیه ۱۸ سوره زمر می فرماید

کسانی که سخنان را می‌شنوند و از نیکوترین سخن پیروی می‌کنند؛ آنان کسانی هستند که خدا هدایتشان کرده، و آنها خردمندانند.

hadi13663

عضویت : سه‌شنبه ۱۳۸۹/۹/۲۳ - ۰۹:۲۲


پست: 12

سپاس: 6

Re: طراحی هواپیما

پست توسط hadi13663 »

طراحی وینگلت جداست دیگه؟

jhvh

عضویت : دوشنبه ۱۳۹۰/۱۰/۲۶ - ۱۷:۰۲


پست: 1666

سپاس: 284

جنسیت:

Re: طراحی هواپیما

پست توسط jhvh »

edwardfurlong نوشته شده:
علی... نوشته شده:مراحل ساخت یک هوابیما چیست؟
1.تصمیم میگیریم هواپیما بسازیم
2.عزم میکنیم که بسازیم
3.عزممون رو جزم میکنیم
4.هواپیما رو میسازیم.
موارد 1-3 زیر مجموعه دارن که من برای اینکه پیچیده نشه بحثمون خلاصش کردم.
ممنون از توضیح مختصر و خیلی مفیدت خیلی کاربردی بود مرسی
ولی میگم یکم سطحو از سطح شما بالاتر ببریم بهتره
یه سوال
فضاپیما چطوری تو فضای خلا کنترل میشه؟

نمایه کاربر
اماتور

عضویت : پنج‌شنبه ۱۳۹۰/۱۲/۲۵ - ۱۲:۴۳


پست: 2909

سپاس: 2151

جنسیت:

تماس:

Re: طراحی هواپیما

پست توسط اماتور »

hadi13663 نوشته شده:طراحی وینگلت جداست دیگه؟
احتمال زیاد اره

چون اون برای خودش دنیایی داره و میتونه تو اینده شکل عجیبتر و بهترش رو طراحی کنن

مدلای مختلفی هم دارن

وینگلت فینس
: نوک بال به هر دو سمت بالا و پایین کشیده شده

بلندد وینگلت : انتهای بال به سمت بالا انحنا داشته و زاویه ای معادل نود درجه ایجاد میکند

ریکد وینگلت : به طور عادی متوجه وجود وینگلت خاصی نمیتوان شد، انحنا از ابتدای بال تا انتهای بال یکنواخت میباشد

ارسال پست