50 نکته مهم از تجهیزات و طراحی جنگنده f313 ایران

مدیران انجمن: parse, javad123javad

ارسال پست
نمایه کاربر
MA.Emadi

عضویت : شنبه ۱۳۹۰/۹/۵ - ۱۱:۱۱


پست: 170

سپاس: 110

جنسیت:

50 نکته مهم از تجهیزات و طراحی جنگنده f313 ایران

پست توسط MA.Emadi »

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، هر چند طرح های پیشین ایران در زمینه هواپیماهای جنگنده روندی عادی را در توسعه این محصول نشان می داد اما رونمایی از نمونه هواپیمای جنگی جدید ایران با نام «قاهر313» در 14 بهمن ماه حقیقتاً شوک عجیبی در پیش بینی وضعیت طراحی جنگنده ها در ایران به وجود آورد.

با توجه به ظاهر نامتعارف این هواپیما و مطالب مطرح شده پیرامون آن بر آن شدیم تا در گزارشی در قالب نکته گویی به برخی از ویژگی های قابل استنباط و البته قابل بیان از ظاهر این هوپیما و اطلاعات اعلام شده بپردازیم.

ویژگی های پنهانکاری(رادارگریزی)

طراحی یک هواپیما به نحوی که کمترین بازتاب راداری و حرارتی را داشته باشد از اصول مهم برای به تأخیر انداختن شناسایی هواپیمای خودی توسط سامانه های دشمن است که منجر به افزایش بقاپذیری رزمی می شود.

1- در این هواپیما با استفاده از سطوح تخت و کمی هم سطوح منحنی در بالای بدنه بر مبنای اصول طراحی هواپیماهای پنهانکار اقدام شده است. به عنوان مثال شکل دماغه و زوایای پهلوهای بدنه مطابق اصول پنهانکاری راداری انتخاب و طراحی شده است و می توان گفت از این لحاظ قاهر 313 هواپیمای رزمی نسل پنجمی(با تعاریف مرسوم دنیا) است.

2- شکل شکسته بال که جالب و عجیب ترین نکته ظاهری قاهر313 است به کاهش اثرات راداری و حرارتی کمک می کند هر چند که مأموریت اصلی آن چیز دیگری است.

3- به احتمال زیاد، عمده تسلیحات قاهر در محفظه داخلی بین دو ارابه فرود اصلی حمل می شود که برای کاهش بازتاب راداری ناشی از نصب تسلیحات زیر بال و بدنه روش مطمئنی است

4- ورودی هوای موتور بالای بدنه قرار گرفته است که باعث کاهش بازتاب راداری در برابر رادارهایی که از پایین به هواپیما نگاه می کنند می شود.
تصویر
قاهر 313 دارای شکل ظاهری پنهانکارانه است


5- استفاده از دو ورودی که از دو مجرا هوا را به موتور می رسانند به دلیل ایجاد زاویه غیر مستقیم از موتور تا ورودی هوا، باعث کاهش بازتاب راداری می شود ضمن اینکه احتمال طراحی خود مجرا با سطوح زاویه دار برای گرفتن انرژی امواج رادار مانند شیوه استفاده شده در جنگنده اف-35 وجود دارد.

6- زائده های اطراف خروجی موتور می تواند برای کاهش اثرات حرارتی و راداری و نصب خروجی بردار متغیر در آینده مفید باشد.

7- استفاده از زاویه حمله و فرارهای یکسان در بیشتر سطوح بدنه به علاوه خطوط شکسته در لبه دریچه های ارابه های فرود برای پنهانکاری یکی از روش های لازم است که در قاهر313 دیده می شود.

8- سکان های عمودی V شکل به پنهانکاری یک هواپیما کمک شایانی می کنند که در این جنگنده مورد استفاده قرار گرفته اند.

9- باید دید برای کاهش اثرات بازتاب راداری کلاه و صندلی خلبان و خود خلبان با توجه بزرگ بودن کانوپی (طلق کابین) چه تدبیری اندیشیده شده است.

10- گازهای داغ خروجی موتور، پیش از خروج از هواپیما با هوای سرد از طریق دو مجرای بالای بدنه ترکیب شده و با دمای پائین از هواپیما خارج می شوند تا اثرات حرارتی کاهش یابد.
تصویر
بخش انتها و خروجی موتور قاهر313


11- استفاده از مواد جاذب امواج راداری در بدنه برای جذب انرژی امواج رادار و کاهش بازتاب راداری از دیگر روش های استفاده شده در قاهر برای افزایش پنهانکاری است.

ویژگی های پروازی

12- تمرکز جرم حول محور طولی جنگنده قاهر313 موجب افزایش مانور پذیری می شود.

13- با توجه به ابعاد هواپیما که طول آن کمتر از 16 متر تخمین زده می شود، محفظه حمل جنگ افزار آن می تواند دست کم دو بمب 2هزار پوندی یا تعداد بیشتری بمب های کوچک نقطه زن هدایت شونده، یا دست کم 6 موشک هوا به هوا در رده R-73 یا PL-12 را در خود جای دهد.

14- وجود پیشبال (Canard) برای افزایش مانورپذیری، تولید برآی مثبت، وجود سطوح کنترلی روی آن، کاهش دهانه بال با بزرگ در نظر گرفتن پیشبال از مزیت های استفاده از آن است.

15- وضعیت بال و بدنه قاهر نشان می دهد طرح آن نزدیک به طرح های «ترکیب بال و بدنه» است که دارای مزیت های آیرودینامیکی بسیار خصوصاً در کاهش تداخلات نامناسب جریان بال و بدنه است.

16- مزیت های پیشبال در زوایای حمله بالا بیشتر است زیرا با تولید جریان گردابه ای و ریختن آن روی بال باعث تولید بهینه برآ با نیاز به سرعت خطی و نیروی رانش کمتر و در نتیجه مصرف سوخت کمتر می شود.

17- با توجه به وجود پیشبال، احتمالاً این هواپیما برای مانورپذیری بیشتر با حاشیه پایداری کم و یا ناپایدار طرحی شده (در اینصورت نیاز به نرم افزار کنترل پرواز پیشرفته است که بیشتر با سامانه کنترل پرواز با سیم تطابق دارد)

18- ارابه های فرود اصلی در کنار بدنه رو به جلو جمع می شوند که باعث ایجاد فضای مفید بیشتر در داخل بدنه می شود.

19- سطح دم عمودی نسبتاً بزرگ است که پایداری سمتی مناسبی ایجاد کرده و با بخش متحرک (رادر) بزرگ، مشخصات مانوری جانبی مناسبی ایجاد می کند. با توجه به این سکان عمودی، ارتفاع قاهر کمتر از 4 متر تخمین زده می شود.

20- بال ضخیم (نسبت ضخامت بالا) در قاهر313 برای تولید برآی زیاد مناسب است البته این نوع بال ها برای سرعت های نه چندان بالا بهینه هستند. به نظر دهانه بال این جنگنده کمتر از 8 متر باشد.

21- شکل و محل ورودی هوا خطر جدایش جریان در زوایای حمله بالا دارد که با توجه به قابلیت پرواز قاهر در زوایای حمله بیش از 20 درجه باید به نحوی این مشکل مرتفع شده باشد.

22- جلوی ورودی هوای موتور حالت ریشه کشیده LERX دارد که مزیت های آیرودینامیکی بالایی دارد.

23- کانوپی بسیار بزرگ این هواپیما منجر به ایجاد دید عالی و 360 درجه به اطراف می شود که برای پروازهای ارتفاع پائین لازم است و البته در مأموریت های تهاجم زمینی بسیار کمک کرده و در نبرد هوایی نزدیک هم بسیار مفید است.
تصویر
به کانوپی قاهر313 در این تصویر توجه نمایید


24- همه هواپیماها با پرواز در ارتفاع نزدیک به زمین از اثر سطح بهره مند می شوند اما شکل شکسته بال در قاهر313 به استفاده بهینه از اثر سطح برای پروازهای طولانی تر در ارتفاع پائین و نشست و برخاست از باندهای کوتاه کمک می کند.

25- شکل شکستگی بال ها همانطور که در گزارش مربوط به قایق پرنده باور-2 اشاره کردیم که نمونه کامل یک هواپیمای اثر سطحی بومی است، در نمای روبرو دارای شکل شبیه به M است که در کنار شکل W از بهترین فرم ها برای استفاده از اثر سطح است.

26- شکستگی بال ضمناً به عنوان یک بالچه نوک بال هم عمل می کند که به کاهش پسای القایی و کاهش مصرف سوخت و افزایش مداومت پروازی منجر می شود خصوصاً در پروازهای نزدیک به سرعت صوت که احتمالاً این هواپیما برای آن رژیم پروازی بهینه شده است.

27- طراحی ویژه بال و پیشبال(کانارد) اصلی ترین عوامل ایجاد توانمندی پرواز و نشست در باندهای کوتاه است که این هواپیما را برای استقرار در پایگاه های کوچک یا باندهای فرعی در راستای نبرد نامتقارن مناسب می سازد.

28- ارابه فرود این هواپیما کپی شده از هیچ یک از جنگنده های فعلی ایران نیست و طراحی جدیدی ضمن شباهت به طرح کلی ارابه فرود هواپیمای سوخو-25 دارد.
تصویر
ارابه های فرود قاهر313


29- تک موتوره بودن هواپیما ضمن کاهش مصرف سوخت کلی و سهولت تعمیر و نگهداری، نشان از سبک وزن بودن این هواپیما دارد.

30- تک چرخه بودن ارابه های فرود گواه دیگری بر سبک وزن بودن این هواپیما با وزن برخاست در حدود 12تا 14 و بیشینه وزن احتمالاً کمتر از 20 تن است.

سامانه ها

31- با توجه به طول و عرض کم دماغه قاهر313 به نظر می رسد بخشی تجهیزات راداری زیر محل استقرار خلبان جای داده شده باشد.

32- فرم دماغه قاهر313 با شکل آنتن رادارهای هوایی موجود در جنگنده های کشور تطابق ندارد بنابراین به احتمال زیاد یک رادار جدید و متفاوت یا راداری موجود با آنتن جدید برای آن در نظر گرفته شده است.

33- استفاده از دو نمایشگر چند منظوره یا MFD بزرگ در وسط کابین و سه نمایشگر کوچکتر نشان از تلاش و حرکت به سمت استفاده از سامانه های جدید و پیشرفته است که منجر به کاهش هزینه و زمان تعمیرات، افزایش چشمگیر قابلیت اطمینان و مزیت های دیگری دارد که در گزارش بالگرد طوفان-2 به آن پرداخته بودیم.

34- استفاده از 8 نمایشگر آنالوگ در کابین در کنار نمایشگرهای فوق نشان دهنده نهایی نشدن فناوری MFDها از نظر طراحان قاهر 313 دارد.
تصویر
کابین نمونه رونمایی شده از قاهر313


35- تجهیزات مخابراتی و کنترل های سامانه های جانبی در کنار دست خلبان جای گرفته که طراحی مرسومی است. هرچند که دسته گاز موتور در تصاویر منتشره از کابین دیده نمی شود.

36- در این جنگنده از رادیوهای بومی ساخت صنایع الکترونیک وزارت دفاع با قابلیت های جهش فرکانسی و مقاوم در برابر اختلال و برخوردار از رمز کننده های خودکار با الگوریتم های پیشرفته استفاده شده است.

37- صندلی پرتاب شونده این هواپیما شباهت ویژه ای به نمونه های موجود نداشته و احتمالا همان نمونه بومی باشد که چندی پیش آزمایش آن از هواپیمای بستر آزمایش "آرمیتا" با موفقیت کامل انجام شد.

38- با توجه به اهرم هدایت از نوع معمولی احتمالاً سامانه کنترل سطوح متحرک بال و پیش بال و سکان عمودی و پروازی قاهر313 از نوع هیدرولیکی است نه سامانه پرواز با کنترل الکتریکی(FBW) زیرا نمونه های موجود این سامانه در دنیا از «اهرم هدایت کناری» استفاده می کند.

39- در نمونه فعلی قاهر، نمایشگر سربالا(HUD) دیده نمی شود و کلاه پروازی ساده است و بدیهی است در نمونه های تولیدی شاهد HUD خواهیم بود.

40- بر اساس برخی شواهد تصویری، نمونه نمایش داده شده ماکت در مقیاس واقعی یا «ماک آپ» است که یکی از مراحل مهم ساخت جنگنده پیش از نمونه های آزمایشی است.

نکات دیگر

41- در تصاویر منتشره از مراحل طراحی و توسعه قاهر313 نرم افزاری برای محاسبه سطح مقطع راداری دیده می شود که پیشرفت بسیار مهمی برای بهبود محصولات دفاعی کشور است.
تصویر
محاسبات سطح مقطع راداری و تحلیل آیرودینامیکی قاهر313


42- مدلسازی قاهر313 در نرم افزارهای پیشرفته طراحی رایانه ای (CAD) نظیر CATIA که امکان اتصال به رایانه و ماشین های تولید پیشرفته برای کارهای ساختی را دارد، تحلیل های آیرودینامیکی با روش های عددی (cfd) با استفاه از نرم افزار تولید شبکه عددی GAMBIT و نرم افزار تحلیل جریان FLUENT، محاسبات طراحی با نرم افزار انجام شده که نشان از کار کامل علمی در حوزه های مختلف طراحی این جنگنده بومی دارد.

43- از ابتدای طراحی تا ساخت نمونه فعلی، 2.5 تا 3 سال طول کشیده، نشانه مدیرت قوی و عزم جدی برای تولید این محصول جهت نوسازی و افزایش توان هوایی کشور است.

44- آزمایشات پروازی فراوانی با نمونه پروازی مقیاس کوچک قاهر انجام شده که روشی مرسوم برای استخراج خصوصیات پروازی هواپیمای در حال طراحی با هزینه و زمان کمتر است.

45- آزمایشات تونل باد نمونه های قاهر برای رسیدن به فرم بهینه آیرودینامیکی انجام شده است. به عنوان مثال در تصویر زیر در بخش های مانند پیشبال، سکان عمودی و خروجی موتور تفاوت هایی با نمونه رونمایی شده دیده می شود.
تصویر
آزمایش تونل باد نمونه ای از قاهر


46- از موتور قاهر313 صحبتی به میان نیامده و احتمال دارد از موتور توربوفن بومی در آن استفاده شود که با نیازهای روز و البته پنهانکاری حرارتی و شکل حجیم بدنه تطابق دارد.

47- در نمونه فعلی قاهر سامانه های ردگیری فروسرخ، توپ و برخی سامانه های جانبی مانند آنتن های فرستند و گیرنده دیده نمی شود که شاید به دلیل ماک آپ بودن آن است.

48- آزمایشات تونل باد، کارهای نرم افزاری و پرواز مدل مقیاس کوچک راه هایی برای رسیدن به نتیجه بهتر و قابل اطمینان قبل از ساخت نمونه های پروازی است که هزینه بالاتری از آزمایشات فوق دارد. در نتیجه می توان انتظار داشت نمونه های عملیاتی قاهر با تغییرات کمتری نسبت به نمونه رونمایی شده تولید شوند.

49- نمونه رونمایی شده از قاهر313 هواپیمایی تک نفره است که با توجه به ویژگی های اعلام شده دارای نقش چند منظوره یعنی هم عملیات های هوا به هوا و هم هوا به سطح خواهد بود.

50- طراحی این هواپیما که کمترین شباهتی به نمونه های موجود در داخل کشور نداشته و شباهت اندکی با برخی هواپیماهای پنهانکار دنیا دارد نشان از جسارت و ریسک پذیری بالای مدیران صنایع هوایی وزارت دفاع است.

با توجه به فروض فوق، مراحل بعدی توسعه قاهر313 برای رسیدن به نمونه عملیاتی شامل ساخت نمونه هایی برای آزمایشات ایستا(استاتیک) زمینی، ساخت نمونه های پروازی، نمونه هایی برای آزمایشات سامانه های راداری و سلاح در پرواز، پیش نمونه های تولیدی و نمونه های تولیدی اصلی است که انشاالله به همت متخصصان توانمند داخلی و با پشتیبانی و همگرایی مسئولان در چند سال آینده به نتیجه نهایی و تولید انبوه برسد. ضمن آنکه قول سردار وحیدی وزیر دفاع کشورمان که از مسئولان خوشنام و صاحب ایده و تجربه مدیریتی بالا در نیروهای مسلح کشورمان است نیز نباید غافل شد که سخن از آینده نزدیک برای تولید انبوه این جنگنده داده اند.
STS-135

نمایه کاربر
نوآور

محل اقامت: اصفهان

عضویت : سه‌شنبه ۱۳۹۱/۸/۱۶ - ۱۹:۱۵


پست: 948

سپاس: 1323

جنسیت:

Re: 50 نکته مهم از تجهیزات و طراحی جنگنده f313 ایران

پست توسط نوآور »

اطراف حباب كاناپي بر خلاف طرحهاي استيلت مرسوم، دندانه اي شكل نيست، همچنين چنانچه در تصوير مربوطه بالا مشخص است، شكل منحني شكل دهانه خروجي اگزوز، از ديد رادارهاي پائين نگر هواپيماهاي در حال پرواز در ارتفاع بالا، داراي سطح مقطع راداري نسبتا بزرگي است.
شما دسترسی جهت مشاهده فایل پیوست این پست را ندارید.
آخرین ویرایش توسط نوآور دوشنبه ۱۳۹۱/۱۱/۱۶ - ۰۲:۱۴, ویرایش شده کلا 1 بار
ایران تبدیل شده به واحه ای دانشگاهی در میان یک برهوت صنعتی

نمایه کاربر
Aryan_M

نام: آرین مخدومی

محل اقامت: مشهد

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۹۱/۱۰/۱۷ - ۲۰:۳۶


پست: 343

سپاس: 84

جنسیت:

Re: 50 نکته مهم از تجهیزات و طراحی جنگنده f313 ایران

پست توسط Aryan_M »

فکر می کنم هواپیما سرعت پایینی دارد. این بزرگترین مشکل این هواپیما است. در ضمن تسلیحات کمی حمل می کند. اندازه کوچتر یعنی برد پروازی کمتر و زمان پرواز کم.
پیشرفت بسیار خوبی است ولی فکر می کنم این هواپیما خیلی خالیه و جزئیات زیادی در آن دیده نمی شه.
فکر می کنم این هواپیما ادامه پروژه شفق باشد که به شکست منجر شد و در هواپیمای شفق فکر کنم برای اولین بار در جهان از مواد سبک در بدنه استفاده کردند مثل مواد هیدروکربنی. نمی دونم دقیقا چی استفاده کردن. شاید چیزی شبیه به فایبر گلاس.
که همین مواد بسیار جاذب امواج رادیویی هستند ولی استحکام پایینی دارند و معلوم نیست چه طور از این مواد استفاده می کنند.
رادار هواپیما به نظر ساده میاد. نمی دونم چه قدر کارایی داره ولی تا جایی که من رادارای روسی رو دیدم یک سطح دایره شکل بزرگ در نوک دماغه دارند. و در بعضی سوخو ها یکی در پشت هوا پیما.
فکر کنم این هواپیما بیشتر یک F-5 رادار گریز باشه. شاید سرعتش خیلی کمتر از F-5 باشه. این هواپیما بیشتر می تونه دنبال گرد بمب افکن های آمریکایی رو طی کنه.
ولی شکل هواپیما خیلی سازگاره با پرواز ارتفاع کم پس بیشتر به درد حمله زمینی قافل گیر کننده می خوره. از این نظر قابل ستایشه.
در هر صورت پیشرفت در این صنعت بشیار خوب پیش میره و در آینده باید شاهد هواپیما های جنگنده فراصوتی با جزئیات بیشتر و رادار گریز و برد پرواز بالا و قابلیت حمل سلاح بالا و 2 سرنشین و رادار های قوی باشیم.
برای اهداف زمینی هم اگر بتونن همین طرحو گشترش بدن نمونه بزرگتر و قابلیت پرواز ارتفاع کم بیشتر و حمل سلاح بیشتر و رادار مخصوص اهداف زمینی بسازن خیلی خوب می شه.
اگه یک توپ درست هم اضافه می کردن بهتر می شد.

نمایه کاربر
نوآور

محل اقامت: اصفهان

عضویت : سه‌شنبه ۱۳۹۱/۸/۱۶ - ۱۹:۱۵


پست: 948

سپاس: 1323

جنسیت:

Re: 50 نکته مهم از تجهیزات و طراحی جنگنده f313 ایران

پست توسط نوآور »

كمي هم شبيه T-50 روسي و J-31 چيني است:
شما دسترسی جهت مشاهده فایل پیوست این پست را ندارید.
ایران تبدیل شده به واحه ای دانشگاهی در میان یک برهوت صنعتی

نمایه کاربر
m77m

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۹۰/۱۱/۲۳ - ۲۲:۲۵


پست: 680

سپاس: 78

جنسیت:

Re: 50 نکته مهم از تجهیزات و طراحی جنگنده f313 ایران

پست توسط m77m »

به قول آقای آماتور یه نمونه ترکیبی از سوخو 35 و اف 22 هستش که با یکم خلاقیت طراحی یه هواپیمای جدیدتر شده.
هواپیما سبک هستش چون بالای خیلی کوچیکی داره.اما اینکه مقاومت این جنس کم هستش نمیتونه قابل قبول باشه.چرا؟
جنس جنگنده باید مقاوم در برابر مقاومت هوا باشه.چون بدنه این هواپیما مثل خطوط شکسته نیست و بال هاش و بدنه دارای انحناهای منحی هستند،باید جنسش خیلی مقاوم باشه که بتونه این گرمای حاصله از مقاومت هوارو تحمل کنه.پس نمیتونه مقاومت کمی داشته باشه.
هواپیما سبک هست به خاطر همین لازم نیست از دو تا خروجی گاز استفاده کنند.(اگزوز)اینکه سرعت هواپیما کم یا زیاده مربوط به سوخت استفاده شده در هواپیما هست.چون بدنه خوبی داره و مقاومت کمی در برابر هوا پس اگه سوخت مناسبی استفاده بشه جنگنده با سرعتی هم خواهد بود.
در مورد تسلیحات.اینگونه جنگنده های کوچک برای حمله های دسته جمعی استفاده میشه.چون هواپیما کوچیک هست و قابلیت مانور خوبی داره احتمالا برای حمله های با تعداد معدود طراحی نشده.
کابین این هواپیما و رادارش کپی اف 22 هست.البته ساده تر.اما نمیشه زود قضاوت کرد.
این هواپیما یه خصوصیت ویژه ای داره که ایران اعلام نکرده و اعلام نمیکنه.چون میتونستند خیلی متعارف تر بسازن اما اینجور نساختن.یعنی یه کلکی در راه است.
مهم ترین نکته که همه کس فراموش کردند اینکه این هواپیما از نظر شکل کلی شبیه هواپیمایی جاسوسی آمریکاست که ایران خوابونده بود.یعنی این هواپیما میتونه در ارتفاعات بالا هم پرواز کند.اینو میشه از دوتا بال های عمودی سطحی هواپیما فهمید.
بال های هفت شکل عمودی دوتا کاربد عمده دارند.برای حفظ تعادل در سرعت های بالا.و برای حفظ تعادل هواپیما در محیط هایی که دارای شرایط جوی مناسبی نیستند.مثل ارتفاعات بالاتر.
چون اینا در این جنگنده خیلی بلند هستند حتما کاسه ای زیر نیم کاسه هست.
دلا خو کن به تنهایی که از تنها بلا خیزد سعادت آن کسی دارد که از تنها بپرهیزد
درد عشقی کشیده‌ام که مپرس زهر هجری کشیده‌ام که مپرس

user8604

عضویت : چهارشنبه ۱۳۸۵/۱۲/۹ - ۱۷:۳۱


پست: 3288

سپاس: 877

Re: 50 نکته مهم از تجهیزات و طراحی جنگنده f313 ایران

پست توسط user8604 »

مفتش گرونه.

نمایه کاربر
یه دوست

عضویت : دوشنبه ۱۳۹۱/۱۱/۱۶ - ۰۱:۰۸


پست: 173

سپاس: 43

Re: 50 نکته مهم از تجهیزات و طراحی جنگنده f313 ایران

پست توسط یه دوست »

رفیق تویه نکته های بالا هم نوشته بود خیلی قسمت ها مثلHUD،رادار فرو سرخ ،توپ،کنترل گر میزان نیروی جنگنده و... در تصویر دیده نمیشه خودشون هم که گفتن این یه نمونه ماک آپ هستش و هنوز مونده که کامل کامل بشه من فکر می کنم این رونمایی حداقل فقط این هدف رو داشت که به دنیا توانایی ایران رو نشون بده smile020

نمایه کاربر
نوآور

محل اقامت: اصفهان

عضویت : سه‌شنبه ۱۳۹۱/۸/۱۶ - ۱۹:۱۵


پست: 948

سپاس: 1323

جنسیت:

Re: 50 نکته مهم از تجهیزات و طراحی جنگنده f313 ایران

پست توسط نوآور »

كامنتهاي ذيل اين مطلب رو بخونيد، جالبن:
http://www.gizmag.com/qaher-f-313-steal ... dium=email
ایران تبدیل شده به واحه ای دانشگاهی در میان یک برهوت صنعتی

ارسال پست