صفحه 1 از 1

ماه گرفتگی

ارسال شده: جمعه ۱۴۰۰/۱۱/۱ - ۱۲:۵۱
توسط Sadegh81
سلام شنیدم بعضی زمین تخت گرایان می گن چرا ماه گرفتگی در روز هم اتفاق می افته میشه توضیح بدید چطوری این اتفاق می افته و اصلا ممکنه از لحاظ منطقی؟

Re: ماه گرفتگی

ارسال شده: جمعه ۱۴۰۰/۱۱/۱ - ۲۰:۰۵
توسط assarzadeh
Sadegh81 نوشته شده:
جمعه ۱۴۰۰/۱۱/۱ - ۱۲:۵۱
سلام شنیدم بعضی زمین تخت گرایان می گن چرا ماه گرفتگی در روز هم اتفاق می افته میشه توضیح بدید چطوری این اتفاق می افته و اصلا ممکنه از لحاظ منطقی؟
خیر امکان‌پذیر نیست. تا حالا هم کسی ویدئویی دال بر چنین پدیده‌ای منتشر نکرده. ویدئوهایی که زمین تخت گراها منتشر کردن اینطوریه که میان ماهِ گرفته رو در حالی که به افق نزدیکه و هوا هم روشنه به نمایش میذارن و از روشن بودن نسبی هوا نتیجه میگیرن که ویدئو هنگام روز تهیه شده؛ بدون اینکه همزمان خورشید رو در سمت مخالف آسمان نمایش بدن. در حالی که روشنایی هوا الزاماً به این معنی نیست که خورشید در بالای افقه. خورشید حتی اگه 5 درجه (10 برابر قطر ظاهریش) زیر خط افق باشه هم هوا روشنایی قابل ملاحظه‌ای داره که با افزایش نوردهی به دوربین میشه این روشنایی رو به حد اغراق‌آمیزی زیاد جلوه داد.

با این حال، این امکان پذیر هست که ماه گرفتگی در شرایطی رخ بده که ماه و خورشید اندکی (نهایتاً به اندازه قرص قابل رؤیتشون) از دید یک ناظر در بالای افق حضور داشته باشن. که این اتفاق میتونه برای لحظاتی پس از طلوع خورشید و پیش از غروب ماه، و یا برعکس برای لحظاتی پیش از غروب خورشید و پس از طلوع ماه رخ بده. مشروط به اینکه ناظر یک افق بدون مزاحم لااقل در اطراف خورشید و ماه داشته باشه و هوا هم صاف و تمیز باشه. به این پدیده سِلِنِلیون (Selenelion) گفته میشه و علتش شکست جوی هست. جو زمین نور اجرام آسمانی رو اندکی به سمت زمین دچار شکست میکنه و این باعث میشه ما اجرام آسمانی رو کمی بالاتر از موقعیت حقیقیشون ببینیم. بیشترین میزان این شکست حدود 0.6 درجه و برای اجرامی رخ میده که در امتداد افق یا حتی اندکی زیر افق هستن. به این ترتیب ما قادر خواهیم بود اجرامی رو که حدود نیم درجه (به اندازه قطر ظاهری خورشید و ماه) زیر خط افق هستن، در بالای افق ببینیم. مدت حضور همزمان ماه و خورشید در بالای افق، هم بستگی به موقعیت مکانی ناظر به ازای یک ماه گرفتگی بخصوص داره (ناظر باید موقع یک ماه گرفتگی معین در موقعیت مناسبی روی زمین باشه) و هم بستگی به این داره که ماه گرفتگی در چه زمانی از سال رخ داده باشه (نزدیک انقلاب تابستانی، زمستانی یا نزدیک اعتدال بهاری یا پاییزی باشه).

با اینکه امکان مشاهده همزمان ماهِ گرفته و خورشید در بالای افق وجود داره، اما این امکان وجود نداره که خورشید و ماه علاوه بر حضور همزمان در بالای افق، فاصله زاویه‌ای زیادی (بیشتر از 0.6 درجه) از افق داشته باشن. مثلاً اینکه ما وسط روز شاهد ماه گرفتگی باشیم امری غیر ممکنه.

Re: ماه گرفتگی

ارسال شده: شنبه ۱۴۰۰/۱۱/۲ - ۰۷:۳۱
توسط rohamavation
آیا می توان ماه گرفتگی را در طول روز مشاهده کرد؟ به طور معمول نه. در طول ماه گرفتگی خورشید و ماه تقریباً در مقابل یکدیگر قرار دارند. پس اگر یکی بالای افق است، دیگری باید زیر افق باشد.از آنجایی که در هر لحظه نیمی از سطح زمین به سمت خورشید است، بنابراین در طول روز تجربه می شود، به این معنی است که هر رویدادی که اتفاق می افتد می تواند در طول روز اتفاق بیفتد.
سلنلیون یا Selenelion که خسوف افقی نیز نامیده می‌شود، در جایی اتفاق می‌افتد که بتوان خورشید و ماه گرفتار را همزمان مشاهده کرد.سلنلیون یا سلنه‌هلیون که خسوف افقی نیز نامیده می‌شود، در جایی و زمانی رخ می‌دهد که بتوان خورشید و ماه گرفتار را همزمان مشاهده کرد. این رویداد را فقط می توان درست قبل از غروب خورشید یا درست پس از طلوع خورشید مشاهده کرد، زمانی که هر دو بدن درست بالای افق های مخالف در نقاط تقریباً مخالف آسمان ظاهر می شوند. سلنلیون در طول هر ماه گرفتگی کامل رخ می دهد - این یک تجربه ناظر است، نه یک رویداد سیاره ای جدا از خود ماه گرفتگی. به طور معمول، رصدگران روی زمین که بر روی پشته های کوهستانی مرتفع قرار دارند و همزمان با یک ماه گرفتگی کامل، طلوع یا غروب کاذب خورشید را پشت سر می گذارند، می توانند آن را تجربه کنند. اگرچه در طول سلنلیون، ماه کاملاً در داخل چتر زمین قرار دارد، اما هم آن و هم خورشید را می‌توان در آسمان مشاهده کرد، زیرا شکست اتمسفر باعث می‌شود هر جسمی بالاتر (یعنی مرکزی‌تر) در آسمان نسبت به موقعیت سیاره‌ای هندسی واقعی‌اش ظاهر شود
با این حال، طبق تعریف، ماه گرفتگی زمانی اتفاق می‌افتد که ماه در حال عبور از سایه زمین، در سمت مخالف سیاره از خورشید است. بنابراین، برای اینکه ماه گرفت شده قابل مشاهده باشد، خورشید قابل مشاهده نیست.
بنابراین، در حالی که در جایی در طول ماه گرفتگی روز است، برای کسانی که ماه گرفتگی را مشاهده می کنند نمی تواند روز باشد.
می توان یک ماه گرفتگی کامل را در طول طلوع/غروب ماه مشاهده کردگاهی اوقات، اگر شرایط مناسب باشد، می‌توان همزمان با طلوع خورشید، ماه گرفت را در حال غروب مشاهده کرد. چنین رویدادی به عنوان سلنلیون شناخته می شودhope I help you understand the question. Roham Hesami smile072 smile261 smile260 رهام حسامی ترم پنجم مهندسی هوافضا