محقق ایرانی آينه خورشيدي با توانايي ميكروب زدايي و رصدسیارات

مدیران انجمن: parse, javad123javad

ارسال پست
4Duniverse

عضویت : جمعه ۱۳۸۶/۶/۲ - ۲۱:۰۷


پست: 1412

سپاس: 6

محقق ایرانی آينه خورشيدي با توانايي ميكروب زدايي و رصدسیارات

پست توسط 4Duniverse »

محقق ايراني آينه خورشيدي با توانايي ميكروب زدايي و رصد دقيق سيارات ساخت


محقق دانشگاه جامع علمي كاربردي براي نخستين بار در دنيا موفق به ساخت نوعي آينه خورشيدي شده است كه با فشار هوا محدب و مقعر مي شود. با نصب اين آينه روي تلسكوپ مي توان به طور دقيق روي يكي ازچاله هاي ماه زوم و با كيفيت و دقت فوق العاده آن را رصدكرد. به علاوه به گفته مجري اين طرح، زماني كه آينه در مقابل نورخورشيد قرار مي گيرد تمركز اشعه خورشيد در نقطه كانوني آينه به ميزان قابل توجهي افزايش پيدا مي كند. برهمين اساس با استفاده از اين ويژگي مي توان بدن مبتلايان به بيماري هاي عفوني و يا مكان هاي آلوده شده به ميكروب را به طور كامل استريل كرد. اين دستاورد محقق كشورمان كه در نمايشگاه دستاوردهاي ٣٠ساله وزارت علوم عرضه شده ،مورد توجه بسياري از مسئولان حوزه هاي مختلف قرار گرفته است. حسن شريف زاده مجري طرح آينه خورشيدي درخصوص جزئيات طرح خود مي گويد: اين آينه در واقع يك آينه معمولي و از جنس شيشه و با قطر ٤سانتي متر است و زماني كه ما در پشت اين آينه خلاء ايجاد مي كنيم اين آينه به اندازه ٢ سانتي متر به داخل فرو مي رود و به فرم مقعر تغيير شكل مي دهد.

نكته مهم اين است كه انحنايي كه ايجاد مي شود سهمي است وكروي نيست و براي كساني كه در علم نجوم فعاليت مي كنند، سهمي بودن آينه بسيار اهميت دارد چون نقطه كانوني مناسبي روي آن ايجاد مي شود. وي خاطرنشان كرد: درحال حاضر براي تلسكوپي كه در كاشان مورد استفاده قرار مي گيرد، آينه اي به قيمت ٥ ميليارد تومان خريداري و نصب شده است اما آينه سهمي كه ما ساخته ايم از كارآيي بسيار بهتر و دقيق تري برخوردار است كه ساخت آن تنها مبلغ ١٢ميليون تومان هزينه دربرداشته است.

هرچه خلاء ايجادشده در پشت اين آينه بيشتر باشد حالت مقعر آن نيز بيشتر مي شود بنابراين نقطه كانوني اين آينه بين ٢ تا ٤ متر متغير است. وي ادامه مي دهد: هرچه فشار هوا در پشت آينه كمتر شود، اين آينه حالت محدب به خود مي گيرد و در همين حالت نيز كاربردهاي نجومي خاص خود را خواهد داشت. اين مخترع با تاكيد بر آن كه با استفاده از اين آينه موفق به رصد سياره مشتري با كيفيت بسيار بالايي شده است، مي گويد: با توجه به اين كه فشار هوا به طور يكنواخت بر سطح اين آينه وارد مي شود تصاوير به هيچ وجه دچار شكست نمي شود و نقطه كانوني بسيار دقيقي روي آن ايجاد مي شود. وي اضافه مي كند: از سوي ديگر زماني كه آينه به حالت مقعر تغيير شكل مي دهد، درجه حرارت نورخورشيد در نقطه كانوني آن به ٦٠٠ درجه سانتي گراد مي رسد و چنانچه در همان زمان ما يك كتري آب را روي اين نقطه كانوني قرار دهيم در مدت ٣٠ثانيه آب به جوش مي آيد. وي اضافه مي كند: در پشت اين آينه ما يك نازل قرار داده ايم كه به كمك آن حالت خلاء ايجاد مي شود و بسيار دقيق عمل مي كند. به گفته وي، يكي از كاربردهاي اين آينه كه در جريان آزمايش هاي ما به اثبات رسيد اين بود كه اين آينه با قرارگرفتن در مقابل اشعه خورشيد مي تواند تمركز اشعه UV را چندين برابر در نقطه كانوني افزايش دهد، به همين دليل افرادي كه دچار بيماري عفوني شده باشند نظير مبتلايان به ايدز و ... با قرارگرفتن در جلوي اين آينه بدنشان به خوبي استريل مي شود. درواقع با توجه به اين كه بيماران مبتلا به HIVبه دليل نقص سيستم ايمني بدن در صورت مواجهه با هر بيماري عفوني يا بيماري ثانويه اي امكان دارد كه سلامتي شان به خطر بيفتد و يا دچار مرگ شوند، ما مي توانيم اين بيماران يا مبتلايان به ديگر امراض عفوني را در معرض اشعه متمركز شده در نقطه كانوني اين آينه قرار دهيم. تست هاي ميكروبي ما نشان داده است كه بدن اين بيماران پس از ٣ تا ٤ دقيقه كه در معرض اشعه UV قرار مي گيرد، كاملا استريل مي شود.

وي با بيان اين كه طول اين آينه ٧٤ سانتي متر است، مي گويد: هرچه طول آينه بيشتر باشد با استفاده از اين روش كارآيي به مراتب بهتري نيز خواهد داشت. وي با بيان اين كه استفاده از چنين روشي در دنيا براي اولين بار انجام مي شود، اظهار مي دارد: استفاده از اين آينه در شرايط كنوني كه بحث كاربرد انرژي هاي نو از قبيل انرژي خورشيدي و ... مطرح است، بسيار اهميت دارد به ويژه در حال حاضر كه ايجاد نيروگاه هاي خورشيدي در همه جاي دنيا روبه گسترش است، با كاربردهاي گسترده ذكر شده نقش چنين آينه اي بسيار كليدي است. ضمن آن كه ايجاد كوره هاي خورشيدي، آبگرمكن هاي خورشيدي، كولرهاي خورشيدي و ... همگي از جمله كاربردهايي است كه مي توان براي اين طرح تعريف و عملياتي كرد. وي با تاكيد بر اين كه طرح آينه خورشيدي مورد توجه بسياري از مسئولان لشكري و كشوري قرار گرفته است، مي گويد: با توجه به كاربردي بودن اين طرح وزيرعلوم و معاونت علمي رياست جمهوري قول داده اند كه بودجه اي براي پيشبرد آن اختصاص دهند. به گفته اين محقق، تكميل اين طرح نيازمند ٣٠ ميليون تومان اعتبار است. وي خاطرنشان مي كند: هفته گذشته به دعوت مسئولان انجمن نجوم ايران به آنجا رفتم و درخصوص اين طرح و كاربردهاي آن توضيحاتي را ارائه كردم.

در ابتدا هيچ يك از كارشناسان و مسئولان انجمن نمي توانستند توانمندي هاي اين آينه را باور كنند اما درنهايت اعلام كردند كه با استفاده از اين آينه مي توان بزرگ ترين تلسكوپ دنيا را ساخت. وي اضافه مي كند: تلسكوپ متشكل از يك عدسي شيئي و يك عدسي چشمي است، عدسي چشمي همان عدسي است كه به چشم ما نزديك است اما عدسي شيئي عدسي است كه بايد بزرگ و بسيار دقيق باشد و درنقطه كانوني آينه قرار مي گيرد بنابراين هنگام رصد سيارات به عنوان مثال هنگام رصدماه وقتي از داخل عدسي چشمي نگاه مي كنيم زماني كه تصوير ماه روي آينه افتاده باشد مي توانيم با دقت و وضوح بسيار بالا روي چاله هاي ماه زوم و آن را رصد كنيم.

منبع : خراسان

ارسال پست